Yağ yiyerek yağ yakın!

Yağ yiyerek yağ yakın!

Evet! Yanlış okumadınız. Zayıflamak uğruna vazgeçilen besin ögelerinden bir tanesi olan yağlar doğru kullanıldığı zaman yağlarınızı yakıyor. Yağ tüketerek yağlarımızdan nasıl kurtulabiliriz?' diyorsanız. Bu yazım tam size göre. 

İşte ayrıntılar: 

Yağların vücudumuzda çok önemli işlevleri vardır. Yeterli ve dengeli bir beslenmede toplam enerjinin yaklaşık %30'u yağlardan gelmelidir. Yağdan eksik beslenen bir kişi cilt, saç ve hormon sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Hatta ve hatta kişide vitamin eksiklikleri görülebilir, öğrenme güçlüğü çekebilir. Bu noktada önemli olan ise doğru yağ kaynaklarını doğru oranlarda beslenmemize eklemektir. 

Doğru yağ kaynakları yağ yakımınıza yardımcı olacak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecek birçok besin ögesi içerir. Aynı zamanda vücudunuzun yağ oranını normal sınırlar içerisinde tutmanızda önemlidir. Yoksa vücudunuz sahip olduğu yağları da kendine depolamaya başlar. 

Bilinmesi gereken bir diğer nokta da yağlı besinlerinde sağlıklı olabileceğidir. Yani aslında yağlı besinler sağlıksız besindir demek doğru değildir. 

O zaman öncelikle yağlar ve yağ kaynakları ile tanışalım.

Yağları doymuş, doymamış ve trans yağlar olarak üçe ayırabiliriz.

Doymuş yağ asitleri kırmızı et, tavuk, tereyağı, hindistan cevizinde bulunur. Doymuş yağlar oda ısısında katı haldedirler ve kolesterol seviyelerini yükseltirler. Ancak hindistan cevizi yağının önemli bir özelliği vardır. İçeriğinde laurik asit, miristik asit, orta zincirli yağ asitlerini bulundurur. Bu sayede metabolizmayı hızlandırarak kolesterol seviyelerini yükseltmez. 

Doymamış yağ asitleri ise vücudun gereksinim duyduğu esansiyel yağ asitlerinin kaynaklarıdır. Oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve genelde bitkisel kaynaklıdırlar. Doymamış yağları da tekli ve çoklu yağlar olarak ikiye ayırabiliriz. Fındık, zeytinyağı ve kanola tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. Mısır, ayçiçeği, soya ise çoklu doymamış yağ asitlerini içermektedir. 

Trans yağ asitleri, doymamış yağ asitlerinin ısıl işlemler ile doyurulması sonucunda oluşan trans formdaki sağlıklı olmayan yağ asitleridir.

Kilo vermek isteyen kişiler özellikle tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerini tercih etmelidir. Çünkü bu yağ asitleri bağışıklık sisteminizi güçlendiren ve yağ yakımına yardımcı olan yağ asitleridir. 

Yağlarınızı bu 4 muhteşem yağ içeren besinle yakın.

Çiğ Badem: İçeriğindeki magnezyum sayesinde kemikleri koruyucu etki gösterir. Aynı zamanda E vitamini içeriği ile güçlü bir antioksidandır. Kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Amerikan Kalp Cemiyeti’nin 2015 yılında yaptığı bir çalışma bademin bel çevresi yağlanmayı azalttığını ve bununla ilişkili olarak kalp hastalıklarından koruyucu olduğunu kanıtlamıştır. Zengin doymamış yağ ve lif içeriğine sahipken glisemik indeks değeri düşüktür. Şeker hastaları da tüketebilir.

Avokado: Lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle hem kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin hem de kabızlık problemi yaşayanların tüketebileceği bir besindir. Yağ içermesi tokluk hissinin de artmasına yardımcıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. Demirden zengin olması nedeniyle demir eksikliği tedavisinde de yardımcıdır. Kalp sağlığı için faydalı olan tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. LDL yani kötü kolesterol seviyesini düşürücü, HDL yani iyi kolesterol seviyesini artırıcı etkisi vardır.

Hindistan Cevizi: Bağırsaklardan emilebilmesi için parçalanmaya ihtiyacı olmayan orta zincirli yağ asitlerini içermektedir. Ayrıca bu yağ asitlerinin bir diğer özelliği metabolizma hızını arttırmalarıdır. Böylece kilo vermeyi hızlandırır. 

Balık: Omega-3 yağ asidini içerir. Omega-3 yağ asidi ise uzun süre tok kalmanızı sağlar, iştahınızı azaltır, yağlarınız yakılmasını kolaylaştırır, kan şekeri ve insülin seviyesinin azalmasını sağlar. 

Bu makale 1 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan

Diyetisyen Deniz ZÜNBÜLCAN, 1994 yılında doğmuştur. Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak 2016 yılında Beslenme ve Diyetetik Uzmanı olmuştur. 

Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladıktan sonra mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Danışmanlık merkezi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Diyet
Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan
Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube