Vitiligo

Etkilenen hastalarda vitiligo ciddi bir kozmetik problem yaratabilmektedir. Peki Vitiligo hastalığı nedir?

Vitiligo

VİTİLİGO

Deri rengi; dışardan besinlerle aldığımız karotenoidler (sarı renk), endojen  yani vücudumuzda melanositler tarafından üretilen melanin (kahverengi renk) ve damar yapıları içindeki hemoglobin yapıları tarafından oluşturulur. Fakat, melanin deri rengini belirleyen ana bileşendir. Melanosit hücreleri tarafından üretilen melanin maddesi keratinosit denen deri hücrelerine aktarımı yapılır.

Aslında Melanin, ultraviyoleyi (UV) emerek güneş ışığının zararlı etkilerinden koruyan bir şemsiye görevi görür. Açık renkli bireylerde daha az, koyu tenlilerde daha fazla bulunurlar.

Vitiligo da, Melanin dediğimiz maddeyi üreten hücreler olan melanosit yıkımı ile seyreden bir renk kaybı hastalığıdır.

Her iki cinsiyette de eşit gözlenir. 20 yaşın altında başlama sıklığı yaklaşık  ~%50 ‘dir. Aile öyküsü  varlığında görülme olasılığı %10 kadardır.

Vitiligo Hastalığının Nedenleri nelerdir?

Etiyolojisinde ‘ Melanosit yıkımı, Nörokimyasal, kimyasal veya enfeksiyöz etkenler, toksik etkiyle veya Yıkım ürünlerine karşı otoantikor oluşumu ile meydana gelir’

 • Otoimmün hastalıklarla birliktelik %30’dur ki  Vitiligolu hastalarda organa özgü otoantikorlardan  tiroid, gastrik, paryetal hücre veya adrenal dokuya karşı otoantikor saptanmıştır.

Vitiligo Tutulum Alanlarına Göre Alt Tiplere Ayrılır:

Lokalize veya fokal

Segmental

Universal

Akrofasyal

Generalize :En sık gözlenen tiptir: yüz, göz, ağız ve burun çevresi, el sırtları, aksilla, meme başları, penis, vulva, diz ve dirseklerde gözlenir.

Trikrom vitiligo üç renkli görüntü verir. (Depigmente makül çevresinde hiperpigmente halka )

Tutulum alanlarındaki kıllarda beyazlama vardır.

Köbner Pozitifliği Durumu

Bazı dermatolojik hastalıklarda fiziksel travmalardan birkaç hafta sonra ortaya çıkan hastalığın kendisine benzer döküntüler demektir. Vitiligo hastalığında da pozitiflik olabilir, travmaya maruz kalan alanlarda (güneş yanığı, kaşıma gibi travmalarla) vitiligo lezyonu meydana gelebilir.

Ayırıcı Tanı

Aslında birçok dermatolojik hastalıkta deri renginden daha açık renkte olabilir ve vitiligo ile karıştırılabilir. En sık ayırıcı tanıda düşündüğümüz hastalıklar:

• Albinizm • Piebaldizm • İdyopatik guttat hipomelanozis • Pitriazis alba • T.Versikolor alba • Lepra • Sifiliz ikinci devir lökoderması

Tedavi

Vitiligo tedavisinde zorlandığımız dermatolojik hastalıklardan biridir.  Tedavi için; Hastanın yaşı, eşlik hastalıkları, hastalığın şiddeti, tutulum alanları ve tabi ki tedavi uyumunu etkileyecek sosyoekonomik durumu da önemlidir.

Tedavide amaçlarımızı üç başlık şeklinde sınıflandırabiliriz:

• Repigmentasyon: yani tekrar deri rengini kazanması

• Kozmetik kamuflaj : özellikle tedavi istemeyen veya tedaviye dirençli hastalarda önerilen tedavidir.

• Depigmentasyon: çok yüksek alan tutulumlu hastalarda amaç repigmentasyon değil depigmentasyondur. Tabi hastanın da onayı varsa.

Tedavi:

Güneş koruyucu: koruyucu şemsiyemiz olan melanin kaybı olduğu için mutlaka hem güneş koruyucu krem kullanımına dikkat edilmeli, hem de güneşten korunma davranışına hayatını şekillendirmelidir.

Topikal steroid  ve Topikal takrolimus-pimekrolimus : uzun süreli olarak çok dikkatli bir şekilde dönüşümlü kullandığımız moleküller. Hekim kontrolünde uzun süre kullanımı sıkıntı yaratmayacaktır. Topikal takrolimus/pimekrolimus kullanımı başlangıcında hafif irritasyon dedğimiz kızarıklık, kaşıntı yanma olabilir. Sık ve yeterli nemlendirici kullanımı ve tedaviye alışana kadar kortizonlu kremlerle birlikte kullanılması bu sıkıntıları azaltacaktır.

Fototerapiler (PUVA, UVB, Dar-band UVB, lokal ) : en sık dar bant UVB, lokal tutulumlarda mikro puva kullanılabilmektedir. Yanıtı değerlendirmek için biraz zaman gereklidir. Sosyal uyum gerektirir.

Karotenoidler (Carotoben, Carovit)

Lazer

Melanosit Otogreftleme

Bu makale 21 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Erden

Uzm. Dr. Fatma Erden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Fatma Erden, mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm. Dr. Fatma Erden Muayehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Vitiligo ve tedavisi
Uzm. Dr. Fatma Erden
Uzm. Dr. Fatma Erden
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube