Visseral manuel terapi veya visseral manipülasyon el ile yapılan tanı ve tedavi yöntemidir. Visseral organların ve yansıma bölgelerinin inspeksiyonla ve elle muayene edilmesi, fonksiyonel ve yapısal dengesizliklerin düzenlenmesi prensibine dayanır. Kas iskelet, kan ve lenf
dolaşımı, solunum, sindirim , ürogenital sistemlerin yetersizlik veya tıkanıklık sorunlarını organ, fascia, membran ve ligamanların hareket ve iletim dinamiği üzerinden düzenler, tedavi eder. Propriseptif iletişimi arttırarak ağrı, fonksiyon ve duruş bozukluklarını giderir. Organların karşılıklı bağlantılarını düzeltilmesi endokrin ve merkezi sinir sisteminin sorunlu bağlantı zincirlerinin düzenlenmesini sağlar. Yüz, boyun, eller, vücudun ön ve arka yüzündeki yansıma alanları incelenerek organların fonksiyonlarındaki kayıplar değerlendirilir. Sorunlu organlara tekrarlayan seanslar şeklinde elle uyarı, baskı ve masaj teknikleri uygulanır. Visseral manuel terapi nöral terapi ile yapılan regülasyon tedavisinin başarısını arttırır.
Genel kontrendikasyonları nelerdir ?
1. Onkolojik hastalıklar,
2. Miyelopatiler,
3. Yüksek ateşle seyreden enfeksiyon hastalığı,
4. Organ kanamaları,
5. Akut travmalar,
6. Bağ dokusu hastalığı,
7. Sfiliz, tbc, kronik enfeksiyon hastalığı,
8. Gangren,
9. Trombozla seyreden hastalıklar,
10. Psikiatrik hastalıklar
11. Narkotik madde kullanımı
12. Doğumsal organ patolojileri(atnalı böbrek gibi)
13. Kist hidatik, viral hepatit
Deneyimli ellerde uygulandığında organların sarkması, yer değiştirmesi, şişkinlik ve bası oluşturmasıyla ortaya çıkan ağrı, sindirim sistemine ait sorunları giderir. Abdominal ve pelvik dolaşımın düzelmesi , alt ekstremitelerdeki dolaşımın rahatlamasına yardımcı olur. Lenfödem masajı ile birlikte uygulanabilir. Kalp, akciğerler, meme, tiroid de batın organları dışında manuel visseral terapi uygulanabilen organlardır. Operasyonlardan sonra oluşmuş yapışıklıklara bağlı batın sorunları, ileoçekal valv disfonksiyonu, hiatal herni, endometriozise bağlı yapışıklıklar, leaky gut sendromu, fibromiyaljide yararlıdır. Kronik kabızlık, şiddetli menstruasyon ağrıları, gastroözofajial reflu ,iç organ sorunları yansımasıyla gelişen bel sırt ağrılarında uygulanmaktadır. Huzursuz bacak sendromu, FMF, çocukluk çağı gece işemeleri, vertigo, kalp ritm bozukluklarında da yararlıdır. Akupunktur, nöral terapi, kinezyotape( ağrı bantları), manuel terapi, postizometrik gevşeme egzersizleri eklenerek etkinliği arttırılabilir.