Vertigo olanların dikkat edilmesi gerekenler;

Vertigo olanların dikkat edilmesi gerekenler;

Şayet yürürken düşme eğilimi varsa akut dönemde; koltuk değneği, baston gibi unsurlardan bulgular düzelesiye kadar geçici destek alabilirsiniz.

Vücut Pozisyon değiştirirken dengesizliği önleyecek kadar yavaş hareket edin.

 Mümkünse merdiven ya da rampa yerine, asansör kullanın. Merdiven ya da rampa zorunluysa mümkün olduğunca korkuluk tutunarak çıkın..

Oturup- Kalkma zorluğu varsa çok yumuşak ve alçak sandalyeler kullanın ve kalkmadan önce sandalyenin kenarına kadar kayarak kalkın. Mümkünse sandalyenin yanında destek alabileceğiniz bir unsur olsun ( Masa, yatak kenarı vb )

 Kaymayan tabana sahip,  alçak topuklu, ayakkabılar kullanın.

Yatar durumdan ayakta durma pozisyonuna geçerken önce bir ya da iki dakika yatağın kenarında oturun sonra yavaşça kalkın ve ayakta biraz bekledikten sonra yürüyün.

Eğer hızlı kafa hareketleriniz dengesizliğe yol açıyorsa, dikiz aynalarına baktığınızda etkileniyor iseniz araba kullanmayın.

Yanınızda mümkünse yardımcı olabilecek bir yakınınız bulunsun.

 Ev ve yaşam alanı değişiklikleri;

Her zaman ışıklarınızı açık tutun, herhangi bir karanlık odaya girmeden önce ışıklarınız açık olsun. Lambaya ait düğme, yataktan kalkarken elinizin kolayca ulaşabileceği bir mesafede olsun.

Evde yürüme yolunuz üzerinde size engel veya takılma unsuru olabilecek her türlü nesneyi ( Elektrik kordonlarını ve küçük nesneler gibi)  uzak tutun.

Cep telefonunuzu sürekli yanınızda tutun.

Halı kullanılacak ise duvardan duvara, zemin ile tam temaslı olmasına dikkat edin, değilse Ayağınıza kenarı takılabileceğinden halıları kaldırın.

Evde Yürüme hareket alanınız içinde yar alan büyük nesneleri kenarlara alın veya tutunabileceğiniz şekilde ve yürümenize engel olmayacak şekilde dizayn edin.

Çok sık kullanılan eşyaları, mutfakta ve banyoda rahatlıkla görebileceğiniz göz hizasına ve kolay ulaşabileceğiniz raflara koyun Aşağı ve yukarıya geniş eğilme hareketleri yapabilecek alanlar olmasın.

Banyo yaparken zeminde kaymayan paspaslar kullanın.

Banyonun zeminine oturmak ya da ayakta duş yapmak yerine bir banyo sandalyesi kullanın.

Gerekliyse banyonuza ve duşunuza tutunacak tutma yerleri yapın..

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şirin

Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, tıp eğitimini 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1989 - 1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Dairesi'nde çalıştıktan sonra Fransa'ya giderek kısa süreli çalışmalar yapmıştır. 1991-1996 yılları arasında ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998-2003 yılları arasında İstanbul Polis Hastanesi'nde ve 2003-2013 yılları arasında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Eğitim Kadrosu'nda görev yapmış olan Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, mesleki çalışmalarına Şişli'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Baş dönmesi (vertigo) hakkında
Op. Dr. Ahmet Şirin
Op. Dr. Ahmet Şirin
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube