Verilen kiloları geri almamak için dikkat!

Uzm. Dr. Zekeriya Gür
Uzm. Dr. Zekeriya Gür
29 Ağustos 201575 görüntülenme
Randevu Al
Verilen kiloları geri almamak için dikkat!

   Sağlıklı olmak, tek başına zayıf olmakla tarif edilemez elbette. Ama, fazla kilonun sebep olduğu rahatsızlıkların, az kilonun sebep olduğu sağlık sorunlarından kat kat fazla olduğu da bir gerçek.Bu yüzden sağlıklı beslenme ile kilo kontrollü beslenme eş anlamlı gibi görülmekte.Olay böyle olunca, her ne vasıtayla olursa olsun verilen kiloları korumak, tekrar kilo almamak da çok önem arz etmekte.

    Temelde kilo almak sadece fazla yeme , fazla kalori alma sorunu değil, tam tersine bir depolama sorunudur.Gerçek kilo verme de;bu depolamaya sebep olan sorunların çözümü ile mümkündür.Sebepler kişilere göre değişeceği gibi çözüm de kişiye göre değişecektir.

     Bu yazının konusu, sağlıklı ama fazla kilolu veya normal bir insanın mevsim avantajlarını kullanarak, gerek aktivite artışı gerekse  yeme-içme sine dikkat ederek verdiği kiloları almamak için dikkat etmesi gereken kurallar olacak.

    Yazın hayatımızda ne değişti de kilo verdiğimizi sorgulayarak yaptığınız olumlu değişiklikleri hayatınızda kalıcı hale getirmekle ilk adımı atabiliriz.

Bu sorunun cevapları muhtemelen;

-Daha çok hareket,

-Daha az kalori

-Daha bol güneş

-Daha çok su içmek olarak özetlenebilir..

Bunlardan daha çok güneş..dışındakilere hayatımızda kışın da daha çok yer vermek elimizde.

Daha çok güneş i bulamasak ta, güneşten istifadeyle vücudumuzda sentezlenip  zindelik veren, metabolizmayı canlı tutan d vitamini için kış aylarında dr.umuza danışarak  takviye almak bu konuda bize kısmen de olsa yardımcı olacaktır.

Diğer taraftan; uzayan gecelerde, sohbetlerde sıkça muhatap olacağımız yeme-içme alışkanlıklarını fizyolojimize uygun hale getirerek kilo vermeyi bile başarabiliriz.

Bunun için tavsiyelerim;

1-Günde en fazla 3 ana öğün makul ölçüde doyacak şekilde yiyiniz.

2-Çayda, kahvede şekeri hayatınızdan çıkarınız.Bir süre sonra bu içeceklerin sadesinden daha çok keyif alır hale geleceksiniz.Ve bunları su yerine içmeyip,su içmeye vesile ediniz.Ayrıca yanında,çikolata-lokum,kurabiye ve hatta kuru yemiş yemeyiniz.

3-Gazlı-kolalı-şekerli meşrubatları terk edip, kilogram başına günlük 30 ml su içmeye gayret ediniz.

4-Midemiz 4-5 saatte boşalır, temel besin maddelerimiz olan proteinler-sebzeler 4-5 saatte, yağlar daha uzun sürede sindirilmesi sebebiyle 5-6 saatten önce pankreası uyaracak bir şey yemeyiniz.

5-Bilhassa uzun geceler, geç vakte kadar yemeklerden uzak durup,yemek faslını en geç 21 00 de bitirmiş olun ki, gece kaliteli uyuyabilesiniz.Zira sağlıklı bir bünyede yağlar en çok uyurken  yakılır.

6-Çok tartışılan ekmek konusunda benim kanaatim, genetiğinden hazırlanışına en doğal tahıldan olan tam ekmekleri tercih edip, aşırıya kaçmadan yiyiniz ki bunun da ölçüsü günlük 150 gr geçmemeli.

7-Son olarak,  ısıl işlem görmeden hazırlanan doğal yağları kalori korkusuyla hayatınızdan çıkartmayınız ki  yağda çözünen vitaminleri vücut kullanabilsin.

Ayrıca; fazla kilolar bir yeme sorunu değil,bir depolama sorunudur.Başka bir yazıda ele alacağımız “depolama sebepleri” nde sağlıklı doğal yağlar pek çok gıdadan daha masumdur.

Uzman Dr. Zekeriya Gür

Sağlıklı yaşam danışmanı

 

Etiketler

Zayıflama yöntemleriKilo verme yöntemleriKilo kaybıKilo vermekSağlıklı zayıflamak istiyorumSağlıklı yaşam bilgileriZayıflama uğruna sağlığınızdan olmayınKilo vermeye yönelik önerilerSağlıklı beslenme yaşam tarzınız olsun…Zayıflamanın basit yollarıZayıflamanın hızlı yollarıKilo korumak vermekten neden daha zor?Kilo korunmasıKilo konrolüKilo kontrolü ve beslenme yaklaşımıSağlıklı beslenme nedirSağlıklı beslenmenin yollarıKilo korumak için nasıl beslenmeli

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Zekeriya Gür

Uzm. Dr. Zekeriya Gür

Uzm. Dr. Zekeriya GÜR, 1957 yılında Adana'da doğmuştur. İlkokulu Gölcük'te, liseyi İzmit Lisesi'nde bitirmiştir. Ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine aynı üniversitede ihtisasını almış ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır