Venöz yetmezlik nedir?

Venöz yetmezlik kalbe doğru olan kan akışının bozulmasıdır. Venöz yetmezliği anlamak için bacaklarımızdaki karmaşık damar yapısını bilmek gerekir.

Venöz yetmezlik nedir?

Bacağımızdaki toplardamarlar, ters dönmüş ağaca benzer bir yapıdadır; ana gövde, dallar ve daha ince dallar şeklindedir. Kalp oksijenli kanı atardamarlar yoluyla vücudumuzun geri kalanına pompalar. Oksijeni alınmış kanı kalbe geri taşımak toplardamarlarımızın görevidir. Bacaklarımızdaki kasların ritmik kasılması ile kan kalbe geri döner. Toplardamarlarda kanın geriye kaçmasını engelleyen, açılıp kapanan kapakçıklar bulunur. Venöz yani toplardamar yetmezliği, bu kapakçıkların hasar görmesi ve kanın bacaklarda geriye doğru akmasına izin vermesi durumunda ortaya çıkar. Yerçekimi vücudun diğer bölgelerine göre bacaklarda daha fazla etkili olduğundan bacaktaki toplardamarların duvarları muazzam bir baskı altında kalır. Kan, toplardamar yoluyla düzgün bir şekilde geri dönmeyip biriktiğinde ince damarlar genişler buna varis denir.

Kirli kanın birikmesi ağrı,  ağırlık ve yorgunluk hissine neden olur. Zamanla bacaklarda şişlik yani ödeme, ileri olgularda ciltte renk değişikliği ve egzama benzeri değişiklikler ve tedavi olunmadığında ayak bileği düzeyinde açık yaralara neden olur. Venöz yetmezliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, bacaklarınızı muayene edebilecek ve sorunuza yanıt verebilecek bir girişimsel radyoloğa müracaat edin.

İleri yaştakilerin yaklaşık yarısında venöz yetmezlik görülür.

Venöz yetmezlik sağlığımızı etkileyen en yaygın hastalıklardan biridir. Hastaların çoğunda varisler gözle görülür. Ancak bazı hastalarda görünür belirtileri yoktur. Her yaştaki erkek ve kadını etkileyebilir. Bir çok hastada aile öyküsü mevcuttur. Çalışma ortamı, aşırı kilo, yaşlanma ve hamilelik hastalığı ağırlaştırır.

Venöz yetmezlik, ilerleyici bir hastalıktır.

Erken dönemde basit bir belirti ile başlar, zamanla kötüleşerek ciddi sağlık problemlerine  yol açar. Uzun süredir var olan varisler bacakta şişliğe yani ödeme neden olabilir. Bu durumda olanlarda artan ağrı, cilt değişiklikleri ve nihayetinde yara gibi bulguların gelişme olasılığı yüksektir. İlerleyici doğası nedeniyle, venöz yetmezliği yani varisi sadece  kozmetik bir problem gibi düşünmek doğru değildir.

Çoğu insan için, güçten düşürücü belirtiler dahi tamamen tedavi edilebilir.

Tedavi yöntemleri, görünümü ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yöneliktir. Günümüzdeki tedaviler ameliyatsız yöntemlerdir ve çok az ağrıya neden olurlar. Bu tedaviler doktor muayenehanesinde yapılabilir. Tedaviler hastalığın ilerlemesini ve erken evredeki komplikasyonları durdurabilir ve ileri evredeki hastalarda sağlık ve yaşam kalitesini arttırır.

​Uygun bir tedavi için tüm venöz sisteminizin değerlendirilmesi gerekir.

Eksiksiz ve kapsamlı bir tedavi için hastalığın kaynağının belirlenmesi ve tüm venöz sistemin değerlendirilmesi gerekir. Kapak yetmezliğine bağlı oluşan reflü (geriye kaçış), birçok belirtinin nedeni olabilir.

Bu makale 18 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erol Hüseyin Aksungur

Prof. Dr. Erol Hüseyin Aksungur, İstanbul Tıp Fakültesinden 1984 yılında mezun olmuştur. 1984 -1986 yılları arasında mecburi hizmetini Bingöl/Kiğı ilçesinde pratisyen hekim olarak yapmıştır. Çukurova Üniversitesi Radyoloji Anabilim dalında 1986-1990 yılları arasında asistan olarak çalışmış, 1990 yılında radyoloji uzmanı olduktan sonra kariyere kalmış ve 1991 yılında yardımcı doçent, 1995 yılında doçent ve 2001 yılında proseför ünvanını almıştır. Uzman olduktan sonra girişimsel radyoloji alanında çalışmakta olan Dr. Aksungur’un 43’ü uluslarası olmak üzere 100’ün üzerinde makalesi mevcuttur. Kendisine 2016 yılında Türk Girişimsel Radyoloji Derneği tarafından “Türk Girişimsel Radyoloji Diploması” verilmiştir. 2001-2010 yılları arasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, 2013-2019 yılları arasında Girişim ...

Etiketler
Venöz ülser
Prof. Dr. Erol Hüseyin Aksungur
Prof. Dr. Erol Hüseyin Aksungur
Adana - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube