Pelvik (genital) varis nedir?

Pelvik (genital) varis nedir? Pelvik varis, kadınlarda yumurtalık ve rahim çevresindeki toplardamarların genişlemesidir. Bacaklarda olduğu gibi yumurtalık toplardamarındaki kapak yetmezliği ve yerçekiminin etkisine bağlı kanın geri kaçması ile pelvisteki toplardamarlarda basınç artışı sonucu ortaya çıkar.

Pelvik (genital) varis nedir?

Çok ve sık doğum yapan 25-40 yaşları arasındaki doğurgan kadınlarda görülür. Bacak varislerinde olduğu gibi genellikle dışardan farkedilmezler. Menstruasyon (adet görme), uzun süreli ayakta kalma, cinsel ilişki ile artan pelvis (alt karın), bel, dış genital bölge ve sırt ağrısına neden olurlar. Ağrı dışında karın alt bölgesinde dolgunluk veya ağırlık hissine de yolaçabilirler. Hastalar sık idrara çıkmadan şikayetçidir. Bu varislere bağlı ortaya çıkan klinik tabloya “pelvik konjesyon sendromu veya pelvik venöz yetmezlik” denir. Pelvik venöz konjesyon sendromu, kronik (uzun süreli)
pelvik ağrının sık görülen nedenlerinden biridir. Diğer kadın ve idrar yolu hastalıkları ile karışabildiğinden çoğunlukla gözardı edilir. Hastalık vajinal ultrasonografi, pelvik bilgisayarlı tomografi veya MR tetkiki ile tespit edilir. Varisler sadece karın içinde olabileceği gibi vajinal varis de eşlik edebilir. Dış genital bölgedeki varisler uyluk ve baldırlara doğru da uzanabilir. Pelvik konjesyon sendromu nasıl geçer? diye sorabilirsiniz. Erken dönemde damar genişlemesini azaltan ve hormon dengesini düzelten ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar kısa süre etkili olur. Pelvik varislerde en etkin tedavi yöntemi anjiyografidir. Anjiyografi ile kaçağın olduğu yumurtalık toplardamarı koil adını verdiğimiz ince sarmal teller veya doku yapıştırıcıları ile kapatılır. Bu işleme embolizasyon tedavisi denmektedir. İşlem ameliyatsız tedavi yöntemidir ve anestezi gerektirmez. Tedaviden 2-3 saat sonra hasta evine gönderilir. İşlem sonrası bir kaç gün süren ağrı görülebilir ve buna yönelik ilaçlar verilir. Hastaların büyük çoğunluğu tedaviden 1-2 gün sonra normal yaşantısına döner. Vajinal ve bacak varisleri de mevcut ise bir ay sonra ikinci seansta bu varislere
yönelik köpük tedavisi (köpük skleroterapisi) yapılmaktadır. Bacaklarda toplardamar kapak yetmezliği de mevcut ise lazer, radyofrekans veya doku yapıştırıcısı ile ablasyon tedavileri gerekebilir. 

Bu makale 30 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erol Hüseyin Aksungur

Prof. Dr. Erol Hüseyin Aksungur, İstanbul Tıp Fakültesinden 1984 yılında mezun olmuştur. 1984 -1986 yılları arasında mecburi hizmetini Bingöl/Kiğı ilçesinde pratisyen hekim olarak yapmıştır. Çukurova Üniversitesi Radyoloji Anabilim dalında 1986-1990 yılları arasında asistan olarak çalışmış, 1990 yılında radyoloji uzmanı olduktan sonra kariyere kalmış ve 1991 yılında yardımcı doçent, 1995 yılında doçent ve 2001 yılında proseför ünvanını almıştır. Uzman olduktan sonra girişimsel radyoloji alanında çalışmakta olan Dr. Aksungur’un 43’ü uluslarası olmak üzere 100’ün üzerinde makalesi mevcuttur. Kendisine 2016 yılında Türk Girişimsel Radyoloji Derneği tarafından “Türk Girişimsel Radyoloji Diploması” verilmiştir. 2001-2010 yılları arasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, 2013-2019 yılları arasında Girişim ...

Etiketler
Pelvik enfeksiyonlar
Prof. Dr. Erol Hüseyin Aksungur
Prof. Dr. Erol Hüseyin Aksungur
Adana - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube