Vazgeçilmez besinlerimiz 1

Vazgeçilmez besinlerimiz 1

VAZGEÇİLMEZ BESİNLERİMİZ 1--

Herkesin dönem dönem hayatında vazgeçilmez, beğenerek tükettiği, kendisini iyi hissettiği ve faydasını gördüğü bir besin olur. Bazı ev hanımı hastalarım türk kahvesinden, bazı öğrenci hastalarım sütlü kahveden, bazı erkek hastalarım ise nar ve domates suyundan vazgeçemediklerini söylerler. Sizin tercihiniz ne diye soranlara cevabım hemen hazırdır: MENENGİÇ KAHVESİ....

Hergün mutlaka sınırlarını aşmadan 1 çay bardağı kadar tüketirim. Biz Beslenme Uzmanlarının yaptığı ya da gösterdiği davranışlar hastalarımız ya da danışanlarımız üzerinde büyük etki yarattığı için hemen " Neden menengiç kahvesi?" diye bir soruyla karşılaşırım.

Menengiç ağacı dağlık kırsal bölgelerde ekim yapılmaksızın doğal olarak yetişir ve yetiştiği yerlere göre farklı isimler alabilir: Çitlembik, çedene, çitemik, çıtlık, bıttım vs... Çerez ve şekerleme endüstrisinde, sabun sanayisinde de karşımıza çıktığı gibi en çok hatırlanan kahvesidir.

Menengiç kahvesi de, menengiç ağacının meyvelerinin kurutulup, kavrulmasıyla ve ardından Türk kahvesi gibi pişirilmesiyle oluşur. Sağlığa yararlı bir kahvedir ve en önemlisi kafein içermeyen bir özelliği vardır. Içerisinde bulunan vitaminler, mineraller, protein, yağ, lif ve doymamış yağ asitleri açısından bize yarattığı faydaları sıralamak istiyorum.

* Yoğun olarak bulunan "E ve C vitaminleri" en önemli antioksidanlardır. Antioksidanların özellikleri;

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Günümüzde yaygın olan kansere karşı koruyucudur.

Hücre yapısının bozulmasını engeller.

Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Diyabet hastalarında meydana gelen açık yaralarda fayda sağlayabilir.

Damar sertliğini ve tıkanmalarını engelleyerek kalp-damar hastalarına fayda gösterebilir.

Göz sağlığı için hayati önem taşır.

Vücuda alınan bazı zehirli maddelere karşı koruma sağlar.

Yaşlanmaya karşı cildi yenileyici ve hafıza kayıplarını önleyici etkisi yapılan araştırmalarda gözlemlenmiştir.

* Menengiçin içinde bulunan "doymamış yağ asitleri"; kalp-damar hastaları için çok önemlidir.

Düzenli kan dolaşımına yardımcı olurken kalp hastalıkları riskini azaltmakta, buna bağlı olarak VLDL sentezini baskılayarak LDL sentezini engeller ki; bu da kalp- damar hastaları için en önemli bulgudur.

Diyabet (Şeker) hastalarında kan şeker seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcıdır.

Depresyon ve streste olumlu etkileri gözlemlenmiştir.

Regl ve menopoz dönemlerinde meydana gelen ağrı, sancı ve gerginlikleri azaltmaktadır.

İçerdiği fenolik bileşenler de antioksidan özellikli olduğu için, kronik iltihaplanma gibi hastalıkların oluşumunu engellediği bazı araştırmalarla görülmüştür. Özellikle akciğer iltihaplarını temizleyici septik bir özelliği vardır.

Bütün bunların dışında az miktarda da olsa içerdiği B vitaminlerinden dolayı; sinir sistemini etkileyen, yorgunluk, sinirlilik, depresyon ve dikkat eksikliğini giderici özelliği vardır.

Nefes darlığına, bronşite, balgama ve öksürüğe iyi gelmesi,

Ses tellerine olan faydası,

Ayak terlemelerini kesmesi,

Ağız kokusunu gidermesi,

Saçların daha canlı ve gür olmasının üzerindeki etkisi,

Dalak için yararlı olması,

Yatıştırıcı etkisiyle mide ağrılarını ve kasılmasını azaltması,

İdrar söktürücü özelliğinden dolayı böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olması gibi bir çok özelliği de içerir.

Herşeyin "azı kar çoğu zarardır" ilkesinden yola çıkarak, menengiç kahvesininde fazla içilmesi içeriğindeki yağ miktarından dolayı vücütta fazla miktarda yağ depolanmasına ve dolaylı olarak obeziteye, kalp-damar hastaları için fazla miktarda alınan yağ, damarların tıkanmasına ve yağlanmasına, nadir de olsa toksik etki yaratan E vitamini bulantı ve kusmaya sebep olabilir.

Hem su hem de süt ile yapılan menengiç kahvesi; süt içemeyen bireyler için besin değeri yüksek bir ara öğün olarak tüketilebilir. (ben her gün saat 10:30 gibi 1 çay bardağı menengiç kahvesi ile ara öğünümü yapmış olurum.) Ara öğün yapmakta zorlanan hastalarım menengiç kahvesiyle hem günlük zevkini yaşamakta hem de kendisine fayda sağlamaktadır.

Artık benim için tüketmediğimde eksikliğini yaşadığım bir besin olmuştur ve bağışıklık sistemim için ne kadar iyi geldiğini farketmiş bulunmaktayım. Ben bu kadar faydasını görmüşken (yapmadığım birşeyi tavsiye etmeyecek bir uzman olarak) sizin de bu faydadan yararlanmanızı isterim.

SAĞLIKLI BESLENMELER...

UZM.DYT.SEYRAN SEÇİL SAKAT

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Seyran Seçil Kural

Etiketler
Yararlı besinler
Dyt. Seyran Seçil Kural
Dyt. Seyran Seçil Kural
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube