Varis ve venöz yetmezlik ameliyatları sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Genel olarak varis ameliyatı sonrası bilinmesi gerekenler özetlenmiştir.

Varis ve venöz yetmezlik ameliyatları sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Varis ameliyatınız başarı ile tamamlandı, geçmiş olsun!

 

Ameliyat sonrası bilmeniz gereken konular:

  1. Ameliyat sonrası sızıntı ve morarmalar:
    Bacağınızdaki girişim noktalarına ameliyat sürecinde enjekte edilen tıbbi sıvılar kan ve benzeri doku içeriği ile karışarak ilk günlerde sızıntı yapabilir. Aynı bölgelerde morluklar oluşarak genişleyebilir. Bunlar beklenen durumlardır. Değişkenlik göstermekle birlikte sızıntılar 1-2 gün, morluklar  5-15 gün içinde gerileyerek geçeceklerdir.
    O nedenle; taburculukta bacağınıza bandaj uygulayarak sizi eve yollayacağız.
     
  2. Ameliyat sonrası bandaj ve varis çorabı:
    1. Taburculuk sonrası ertesi sabah uyandığınızda bandajlarınızı açın. Ilık su ile kısa süreli bir duş alın. Bacaklarınızı temiz bir havlu ile kurulayın. Dikişli yara yerleriniz var ise batikon sürün. Kasık yarası hariç dikiş yerlerine gün aşırı batikon uygulamanız yeterlidir.
      1. Eğer kasık bölgenizde dikişli yaranız var ve doktorunuz önerdiyse ilk 10 gün batikon ile günlük pansuman yaparak steril gazlı bez ile kapatın. Bu bölge genital alana yakın olduğu için kuru ve temiz tutmaya özen gösterin. Aşırı terlememeye dikkat edin.
      2. Eğer cilt üzerine sıkı şekilde yapışan yara bantları (strip) var ise batikon uygulamasını üzerlerinden yapabilirsiniz. Günler içinde strip’ler kendiliğinden çıkabilir. Çıkmaz ise en geç 10-14.günde kontrolünüz varsa doktorunuz ya da kendiniz kaldırarak alabilirsiniz.
    2. Ameliyatın ertesi günü duş sonrası yara bakımını tamamlayınca bacaklarınızı hafif yükseğe uzatarak 15 dakika kadar dinlenin. Sonra doktorunuzun önerdiği varis çorabını giyin. Bundan sonraki günlerde doktorunuz aksi bir şey belirtmediyse ilk 1 ay sabah yataktan kalkmadan varis çorabı giyilmeli, gece yatmadan önce çıkartılmalıdır.
       
  3. Ameliyat sonrası ilk 3 gün:
    İlk 3 gün (ameliyat günü dahil) bacaklarınızı uzatarak dinleniniz. Yemek ve diğer günlük fizyolojik ihtiyaçlar için kalkabilir, günde 3-4 kez ev içinde kısa mesafeli yürüyüş yapabilirsiniz. Ancak gereksiz yere ayakta kalacak aktivitelerden kaçının.
     
  4. Ameliyat sonrası ilk 3 günden sonrası:
    Çalışıyorsanız ameliyat sonrası istirahat raporu düzenlenmiş olabilir. Bu rapor iş hayatının yoğun şartlarında ayakta kalmamanız içindir. Ancak ilk 3 gün sonrası sizden beklenen; her gün fiziksel kapasite ve kondisyonunuza uygun olarak yürüyüş yapmanızdır. Bunu gün içinde sabah, öğlen, akşam periyotlarında yapabilirsiniz. Takip eden günlerde yürüme sıklığını ve mesafenizi arttırabilirsiniz. Gereksiz yere ayakta kalmaktan kaçının.
     
  5. Kontroller:
    1. Dikiş alınması gereken yaranız var ise 10-14 gün arası bir süre için size kontrol randevusu verilecektir.
    2. Dikiş alınması gerekmiyor ise size bildirilen kontrol tarihinizde randevunuza geliniz.
       

Kontrol tarihi:

 

 

  1. Bacaklarda geçmeyen ağrı, hassasiyet ve ilerleyici şişme durumunda erken dönemde doktorunuza başvurun.
     
  1. Genel uyarılar:
    1. Normal yaşam temposuna dönüş:
      İlk 3 günlük dinlenme dönemi sonrası hayat akışına dönüş kontrollü ve kademeli olmalıdır. İş başı yapmak zorunda olanların önerilen varis çorabı kullanımını düzenli şekilde uymaları önemlidir.
    2. Girişim yerlerinde hassasiyet, sızlama ve keçelenme:

Ameliyat sonrası erken dönemde olabilir. İlerleyici vasıfta şikayetler gelişirse doktorunuza erken dönemde başvurunuz.

  1. Su tüketimi: Ameliyat sonrası mevsim şartlarını da göz önüne alarak (sıcak havalarda daha fazla) yeterli miktarda su tüketimine özen gösterin.
  2. Sigara ve benzeri ürünler: Genel zararları dışında ameliyat sonrası dönemde sigara tüketimi kardiyovasküler olay riskini artırabilir.
  3. İlaç kullanımı: Taburculukta size önerilen ilaçları reçetede tarif edildiği şekilde düzenli olarak kullanın. Kontrollerinizde ilaç kullanımı ile ilgili planlama ayrıca bildirilecektir.
    1. Venotonik adı verilen ilaçlar reçetenizde varsa ilk kontrole kadar tarif edildiği şekilde kullanarak doktorunuza danışınız.
    2. Düşük doz aspirin benzeri ilaç kullanmanız tavsiye edilmiş olabilir. Kontrole kadar tarif edildiği şekilde devam ediniz. 
    3. Morluk bölgelerine sürülmek üzere verilen krem ya da jeli girişim ve yara bölgelerine temas ettirmeyin. Sadece morarma olan alanlara ince bir tabaka halinde günde iki kez (varis çorabını giymeden ve çıkardıktan sonra) sürün.
    4. Ağrı kesici reçete edilmiş olabilir. Ameliyat sonrası çok yoğun ağrı şikayeti beklenmemekle birlikte ihtiyaç duymanız halinde kullanın. Bacaklarda ısrarcı, geçmeyen ağrı ve hassasiyet durumunda doktorunuza başvurun.
  4. Egzersiz ve spor: İlk 1 ay ağır spor faaliyetlerinden kaçının. Düzenli yürüyüş, hafif tempolu koşu, bisiklete binmek, pedal çevrimek ve girişim yerleri iyileştikten sonra yüzmek gibi bacağı çalıştıran sporlar tecih edilmelidir. İlk 1 aydan sonra da sportif faaliyetlerde, ıkınma hareketi yoğun olan (halter kaldırmak gibi…) uygulamalardan kaçınmak uygun olacaktır.
  5. Araç kullanımı ve yolculuk:
    1. Ameliyat sonrası ilk 3 gün zorunlu değilse araç kullanmayın. Sonraki dönemde varis çorabı kullanımı ve olağan hayat tempsonuna kademeli dönüş prensiplerine uygun olarak araç kullanabilirsiniz.
    2. Araç kullanmaksızın uzun yolculuk yapmanız gerekiyorsa varis çorabını giymek ve ikişer saatlik molalarda ara yürüyüşler yapmak üzere seyahat edebilrisiniz. Mümkünse seyahat sırasında ayaklarınızı uzatmanız önerilir.
  6. Uzun dönemde venöz yetmezlik ve varisten korunmak için:
    1. Kilo kontrolu,
    2. Düzenli egzersiz,
    3. İsitrahatta bacak uzatmak,
    4. Dar ve sıkı kıyafetler ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmak,
    5. Sıcak ortamlar (hamam, kaplıca, sauna, solaryum, yazın koruyucu krem de kullanılsa bacakların doğrudan güneş banyosu gibi…) uzak durmak
    6. Uzun süre ayakta kalarak ya da hareketsiz şekilde çalışacak hastaların iş günlerinde, kadınların ise gebelik durumunda kompresyon tedavisi (varis çorabı ve benzerleri)  için doktorlarına başvurmaları
      önerilir.
       


GEÇMİŞ OLSUN.

Bu makale 25 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi M.F. Tolga Soyal

Dr. Öğr. Üyesi M.F. Tolga Soyal, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 

Dr. Öğr. Üyesi M.F. Tolga Soyal Mesleki çalışmalarına Özel Koru Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Varis ameliyatı
Dr. Öğr. Üyesi M.F. Tolga Soyal
Dr. Öğr. Üyesi M.F. Tolga Soyal
Ankara - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube