Doktorsitesi.com

Varis tedavisinde kompleks bosaltıcı fizyoterapi

Fzt. Mehmet Ünal
Fzt. Mehmet Ünal
5 Ağustos 20143040 görüntülenme
Randevu Al
Varis tedavisinde kompleks bosaltıcı fizyoterapi

VARİS

Alt ekstremite (bacaklarda) kanın geriye yetersiz dönüsü olarak tanımlanır.Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla gözlenır.

Normalde toplardamarlar bacaklardaki oksijeni azalmış olan kanı kalbe getiren damarlardır. Ayakta dururken kanın bacaklardan kalbe pompalanması baldır ve ayaktaki adaleler aracılığı ile gerçekleşir. Yaş ilerlediğinde ya da çeşitli hastalıkların etkisi ile toplardamarlar zayıflar. Toplardamarlar zayıflayıp gevşedikçe kanı kalbe gönderme görevi bozulmaya ve kan bacaklarda birikmeye başlar. Bacakta toplardamarlar içinde basıncın artması temel sorun olup, zamanla bacaklarda varisler, şişme ve deri değişiklikleri ve yaralar (venöz ülser) görülmeye başlar. Yıllarca süren bu olay kronik (süreğen) venöz (toplardamar) yetmezliği olarak adlandırılır.

Venöz yetmezlik nasıl gelişir?

Toplardamar yetmezliği yani bacaktaki toplardamarlar içindeki kan basıncının artması toplardamar anatomisi temelinde şu şekilde ifade edilebilir: Bacaklarda kirli kanı (oksijeni kullanılmış olan) getiren ve birbiri ile bağlantılı yüzeyel ve derin (adalelerin içinde atar damarlara paralele giden) olmak üzere iki toplardamar sistemi bulunur. Ayakta dururken toplardamarlar içinde kanın yerçekiminin etkisi ile aşağılara yani ayaklara geri akma eğilimindedir. Ancak toplardamarların içinde sadece bir yöne (kalbe doğru) açılan kapaklar bu geri akışa engel olurlar. Bu sayede yürürken baldırdaki adale pompası ile yukarı doğru fırlatılan kan, toplardamarların kapakları ile yukarda tutulup aşağı geri akmaları engellenir. Ancak toplardamarlardaki kapaklar bozulduğunda kan tutulamayıp aşağı doğru akmaya ve böylece ayaklarda kanın sürekli birikmesine ve sonuçta da kronik venöz yetmezliğe neden olur. Bu şekilde toplardamar kapak hastalığı kronik venöz yetmezliğin en önde gelen nedenleri arasındadır.

RİSK FAKTORLERİ

• Genetik yatkınlık

• Cins (erkek)*

• Hormonlar ve gebelik

• Derin Ven Trombozu*

• Alt ekstremite travması*

• Yaşam şekli

• Obezite*

• Hipertansiyon

• Diabet

• Konjestif kalp yetmezliği

Venöz yetmezlik belirtileri

Özellikle uzun süre ayakta kalındığında bacaklarda şişme

Bacaklarda acı ve yorgunluk

Yeni varis oluşumları

Özellikle bilek hizasında bacakların derisinin renginin kırmızı-kahverengine dönmesi

Derinin kösele gibi kalınlaşması

Ayak ve bacak derisinde kaşıntı

Temel Tedavi:Tedavide kompleks boşaltıcı fizyoterapi uygulanır .Tedavi ortalama 10 seans sürer tedavide drenaj yontemı ıle beraber kompresyon bandajı hastaya uygulanır bu sayede asagıda gollenen kanın dolaşıma katılması saglanır.1O seans sonunda hastaya kompresyon corabı olculerıne uygun olarak hazırlanır ve taburcu edilir.

Etiketler

Varis nasıl tedavi edilirVaris neden olurVaris oluşumu ve tedavisiVaris belirtileri nasıl olur

Yazar Hakkında

Fzt. Mehmet Ünal

Fzt. Mehmet Ünal

Fzt. Mehmet Ünal, lise eğitimini 2000 ile 2004 yılları arasında Karaman Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyenliği bölümünde tamamladı. 2005 ile 2007 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi'nde İş ve Uğraşı Terapisi Bölümü'nde eğitim aldıktan sonra 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünü kazandı, 2010 yılında ise mezun oldu. Yüksek lisansını da 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Ortopedik ve Sporcu Rehabilitasyonu bölümünde tamamladı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır