Varis nedir? Nasıl oluşur?

Prof. Dr. Mustafa Saçar
Prof. Dr. Mustafa Saçar
11 Ekim 201979 görüntülenme
Randevu Al
Varis nedir? Nasıl oluşur?

Toplardamarların çeşitli nedenlerle genişlemesi ve şekil bozukluğu olarak tanımlanan “varis” hastalığı daha çok bacaklarda görülmektedir. Damarların yüksek basınçlı kan ile dolması neticesinde çapı artarak cilt üzerinden belirginleşir ve baloncuk şeklinde kıvrımlı bir görünüm meydana gelir. Toplardamarlarda görülen bu genişleme neticesinde damar içerisindeki kapakçıkların yapısı da bozulabilir. Normalde aşağıdan yukarıya doğru olması gereken kan akımı, varisli hastalarda yukarıdan aşağıya yön değiştirir. Bir süre sora bacaklarda şişlik meydana gelir. Toplardamar hastalıkları erişkin yaşlarda toplumun %25’inde görülmektedir.

NEDEN VARİS OLUŞUR?

Toplardamarların görevini tam olarak yapamaması sonucunda varisler meydana gelir. Toplardamar içerisindeki kapakçıklar kanın damar içerisinde sadece tek yönlü geçişine izin vermektedir. Ancak varis durumunda bu kapakçıklar kanın geriye kaçmasını önleyemez hale gelmektedirler. Normalde bacaklardan kalbe doğru olan kan akım yönü, bu kapakçıklarla sağlanır. Varis durumunda ise kan daha çok bacaklarda göllenmeye başlar. Kalp seviyesinden uzaklaştıkça toplardamar içerisinde yerçekiminin etkisi daha çok hissedilir ve damardaki kanın dolaşımı o derecede etkilenir. Varislerin oluşumunda bazı risk faktörleri belirlenmiştir. Bunlar:

Hamilelik

Menopoz

50 yaşın üzerindeki bireyler

Uzun süreli olarak ayakta durmak

Şişmanlık

Ailede varis olması

Toplardamarda daha önceden pıhtılaşma öyküsü

Etiketler

Varis tanısıVarislerde endovenöz lazer tedavisiVaris nedenleriVaristen korunmaVaris tedavisinde radyofrekans (rf) yöntemiVarislerde radyofrekans tedavisiVaris tedavisinde radyofrekansVaris ameliyatinda yeniliklerVaris çorabıVaris için önlemlerVaris zararlariVaris tipleriVaris oluşumunu engellemeVaris

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mustafa Saçar

Prof. Dr. Mustafa Saçar

Prof.Dr Mustafa Saçar, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında tamamlayarak 2004 yılıında Kalp Damar Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır