Varis hastalığının belirtileri nelerdir?

Varis Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Varis hastalığının belirtileri nelerdir?

Varis hastalığı günden güne artarak ilerleyebilen bir hastalıktır. Toplumumuzda özellikle orta yaş ve üzeri kişilerde yaygın görülmekte olup her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve müdahaleyle çok daha kolay tedavisi mümkün olabilmektedir.

Kişinin damar yapısına ve varis yoğunluğuna göre varis belirtileri genel olarak aşağıdaki şekilde olabilmektedir:

 

  • Damar genişlemesi
  • Varisli ekstremitede yorgunluk
  • Ayaklarda ağırlık hissi
  • Yanma ya da sıcaklık hissi
  • Bacaklarda ağrı, kaşıntı, dolgunluk hissi ve kramp
  • Huzursuz bacak
  • Karıncalanma hissi, uyuşukluk ve şişlikler
  • Damarlarda mavi ya da mor renk oluşumu,
  • Bacaklardaki damarlarda bükülmüş kablo gibi görünüm ve şişkinlik.
  • Bacaklarda ağrı ve sızı,
  • Bacaklarda yanma, zonklama, kas ağrıları ve alt bacaklarda şişme,
  • Uzun süre oturduktan ya da ayakta durduktan sonra kötüleşen ağrılar,
  • Damarların birinde ya da birçoğunda kaşıntı yaşanması.

 

 

Ayak bileğine yakın bölgelerde cilt üzerinde yaralar oluşması

 

Damar genişlemesiyle ortaya çıkan varis hastalığının pek çok şikâyeti ve belirtisi bulunmaktadır. Tedavi edilmeyen her bir ayrı süreç, ciddi problemleri de beraberinde getirir. Hastalığın ilerlemesinden sonra bireyler, bacaklarında genişlemiş, morarmış, kıvrımlaşıp dışarı taşmış damar yapılarını rahatlıkla görebilirler.

Bacaklarda ağrı, kaşıntı, dolgunluk hissi ve kramp

 

Bacaklarınızda sürekli olarak aniden kramplar yaşıyorsanız mutlaka kalp ve damar cerrahisi uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Geceleri gündüze oranla daha sık yaşanılan ağrılardır. Ağrı ve kramplar, kişiyi uyku halindeyken bile uyandırır. Varis hastalığının belirtileri arasında özellikle, hastalar akşam saatlerinde bacaklarında dolgunluk hissederler.

Karıncalanma hissi, uyuşukluk ve şişlikler

 

Damar genişlemelerine bağlı olarak bacak uyuşmaları ve karıncalanma hissi önemli olan bir diğer belirtilerdendir. Zaman zaman bacaklarda bilek bölgelerine doğru şişlikler belirir.

Ciltte beliren kalınlaşma ve sertleşme

 

Cildinizde sertleşme ve kalınlaşma, tedavinin geciktirmesi halinde meydana gelir. Daha sonraki süreçte kanamalarla yaraların oluşumu gözlenir. Yaralar ve ülserli durumlar oluştuğu zaman tedavi için geç kalınmış olabilir.

Varis hastalarının en sık şikayeti, görüntü bozukluğudur. İleri derecede venöz yetmezliği ve çok büyük varisleri olan hastaların bir kısmında da hiç bir şikayet olmayabilir.

Ayrıca kılcal varisleri olan hastalarda, venöz yetmezlik belirtileri genellikle olmaz. Oysa, bu tür varisleri olan kişilerde venöz ülserler, pıhtı oluşumu, kanama ve zamanla diğer normal toplardamarlarda da yetmezlik gelişmesi gibi problemler doğabilir.

 

Bu makale 18 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz

Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıp eğitimini tamamlayarak Tıp doktoru ünvanını aldı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi ihtisasını tamamladı. Ağrı Devlet Hastanesinde kalp Damar Cerrahisi Uzmanı ve hastane yöneticisi olarak hizmet verdi. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalı kurucu başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. Özel hastanelerde Kalp ve Damar Hastalıları ve cerrahisi ile damar hastalıkları ve cerrahisi alanında hastalarına hizmette bulunmuştur. Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, alt ekstremitelerin her türlü varisli venlerin tedavisinde kesin çözüm sağlamaktadır. Hemanjom (damar beni) tedavisinde çalışmaları mevcut olup başarılı sonuçlar almaktadır. Kalp ve Dama ...

Etiketler
Lazerle varis tedavisi
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Bursa - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube