Varis Dereceleri

Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
8 Eylül 2022244 görüntülenme
Randevu Al
Varis klinik ve yapısal anatomik olarak toplardamarların ana fizyolojik yapıdan değişerek patolojik bir hal almasıdır. Bu patolojik yapısal bozulma klinik ve yapı itibariyle derecelere ayrılmıştır. Burada 3 önemli varis deresine değinilmiştir.
Varis Dereceleri

Varis hastalığını “Kozmetik ve hastalık” olmak üzere iki ayrı şekilde derecelendirebiliriz. Kozmetik varisler fiziki olarak bireye rahatsızlık vermez. Kozmetik varisler, erkeklere oranla bayanlarda çok daha sık yaşanır.

Semptomatik varis hastalığı ise, fiziki olarak bireyin günlük hayattan verim almasını engeller. varisin kalınlığını, yayılım gösterdiği alanı dikkate almak gerekir. Varis hastalığını; hafif, orta, ileri, çok ileri olarak derecelendirmek mümkündür.

Tedaviyi reddettiğiniz aşamalar sonrasında varis hastalığınız ilerler. Son aşamada kalın varis olarak karşınıza çıkarak rahatsızlanmanıza sebep olur. İleri düzeyde oluşan görünümler bireyi oldukça korkutabilir.

Damarlarda çatlama meydana gelir, yaralar oluşur. Bu tip yaralara “varis ülseri” adını vermekteyiz. Oksijen tekniğiyle varis ülserlerinin tedavisi mümkündür.

Varis Dereceleri

  1. Büyük boy varisler: Çapı genellikle 5-14 mm arasında değişmektedir. Ayrıca bu varisli yapılar cilt üzerinden net bir şekilde gözle görülebilmektedir. 
  2. Orta boy (Retiküler) varisler: Orta boy varisler ise, hafif cilt üzerinden çıkıntı yapan, koyu yeşil renkli olabilen, 2-5 mm arasında çapları değişen, patolojik varis damarlarıdır.
  3. Kılcal varisler:  Telenjiektazik yapılar olarak da tıbben tarif edilen ince kıl gibi patolojik venöz yapılardır. Çapları 1-2 mm olabilen örümcek ağları şeklinde kılcal varislerdir.

Etiketler

Varis çeşitleriKılcal varisVaris çeşitleri nelerdir

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz

Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz

Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıp eğitimini tamamlayarak Tıp doktoru ünvanını aldı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi ihtisasını tamamladı. Ağrı Devlet Hastanesinde kalp Damar Cerrahisi Uzmanı ve hastane yöneticisi olarak hizmet verdi. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalı kurucu başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. Özel hastanelerde Kalp ve Damar Hastalıları ve cerrahisi ile damar hastalıkları ve cerrahisi alanında hastalarına hizmette bulunmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır