Vajinit

Vajinit

KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN ŞİKAYET  (VAJİNİT)

Yazın bittiği, sonbaharın başladığı şu günlerde, kadınların en sık şikayetlerini lökore denen vajinal akıntı oluşturmaktadır. Sebebi ise enfeksiyon ajanlarıdır.  Jinekolojinin en sık rastlanan hastalıkları arasında yer alan bu enfeksiyonlara vajinit denir.

VAJEN FLORASI OLUŞUMU      

Vajinanın iyi huylu hastalıkları arasında en sık enfeksiyonları görmekteyiz.Vajina çeperini keratinize olmamış çok katlı yassı epitel hücreleri döşer. Normal koşullarda vajina uterus ve kollumda bulunan çeşitli salgı bezlerinin sekresyonları ve epitelden sızan sulu transüda tarzındaki sekresyonlarla nemli tutulur. Bu nemli ortamda ‘vajina florası’ denen ,normal koşullarda bulunan ve hastalık yapmayan pek çok mikroorganizma türü vardır. Başlıca gram (+) basil ve koklar bulunur. Genç kızlıkta ilk adet görme dönemi sonrası, dolaşımda artan estrojen hormonu hücrelerde glikojen depolanmasını sağlar. Bu glikojenin  laktobasiller tarafından yıkımını takiben ortaya çıkan laktik asit vajina pH sını 3,5- 4,5 a düşürür. Bu asit ortam diğer enfeksiyon ajanlarının çoğalmasını ve hastalık oluşturmasını engeller. Normal vajina florası yaş, ortam pH sı, cinsel aktivite, hormonal durum,kullanılan doğum kontrol yöntemi, kullanılan ilaç ve antibiyotikler, cerrahi girişimler ve vücut direncini etkileyen sistemik hastalıklar  ,diyabet   , kemoterapi gibi etkenlerle değişiklik gösterir. Normal vajen florasında diğer mikroorganizmalarla birlikte gardnerella vaginalis ,candida albicans ve trichomonas vaginalis de bulunur. Fakat neisseria gonorrhoea(Gonore=bel soğukluğu etkeni), HSV Tip 2(genital uçuk etkeni)ve HPV(siğil ve rahim ağzı kanseri de yapan virüs) bulunmaz.

BELİRTİLER VE ETKENLER

Enfeksiyöz vajinitlerde en sık lökore ,kötü koku, kaşıntı, yanma, kızarıklık gibi belirtiler görülür. % 33 oranında gardnerella vaginalis, % 21 oranında candida albicans, %10 oranında trichomonas vaginalis en sık vajinit etkenleridir. Bunların dışında belli bir etken saptanamayan vajinitlere de nonspesifik vajinit denir. Bu enfeksiyonlar cinsel ilişki ile de  bulaşabilmektedir.

Gardnerella vaginaliste homojen, köpüklü ,gri-beyaz, kötü kokulu, akıntı olur.

Candida vajinitinde dış genital bölgede kızarıklık, koyu kıvamlı ,peynirimsi kokulu ,süt kesiği gibi beyaz akıntı vardır.

Trichomonas vajinitinde dış genital bölge ve vajen girişinde kızarıklık ,vajina ve serviks uteride çilek görünümlü kızarıklık, köpüklü,kokulu,yeşil-sarı ve homojen akıntı gözlemlenir.                                     

TANI KOYMA

Vajinitlerde tanı sadece akıntı ve klinik bulgulara göre konulursa % 50 nin üzerinde yanlış tanı elde edilir. Özellikle tekrarlayan vajinitlerde ,alınacak akıntı örneğinden yapılan mikroskobik taze  preparat incelemesinde tek hücreli hareketli parazitlerin ,mantar spor ve hiflerinin görülmesi ,clue cell denen hücrelerin görülmesi,kokmuş balık kokusu (whiff) testi ve vajinal kültür tetkiki ile etken olan mikroorganizmanın ayırıcı tanısı yapılabilir. Alınan kültürlerde geçmesi gereken zaman ortalama olarak 24 saattir. Son yıllarda yeni yöntemlerle gardnerella ,candida ve trichomonas türlerinin DNA ları izole ederek 1 saatte sonuç veren kültür sistemleri gelişmiş ve önde gelen hastanelerimizde uygulamaya konulmuştur.

TEDAVİ

Bakteriyel vajinozisde: metronidazol 7 gün süre ile aynı zamanda eş tedaviside verilerek yapılmalıdır. Metronidazol alamayan yada gebe olan hastalarda, candida enfeksiyonuna sebep olabileceği akılda bulundurularak ampisilin, clindamisin verilebilir. Tedavi süresinde erkeğin condom kullanması ve eş zamanlı tedavi olması önerilmektedir. Çünkü erkekler anaerop bakteriler için iyi bir taşıyıcıdır.

Candida enfeksiyonlarında: tedavi sonrası %5-20 arasında nüks görülür. Bunu önlemek için kolaylaştırıcı sebepleri ortadan kaldırmak gerekir. Kolaylaştırıcı sebepler: antibiyotikler, gebelik ,diyabet, adet öncesi dönem, doğum kontrol ilaçları ,spiral kullanımı ,vücüt direnci düşüklüğü, fazla rafine şeker tüketimi, sentetik giysiler, sıcaklık ve rutubet etkisi, lokal allerjiler (parfümlü tuvalet kağıdı, tamponlar, yüzme havuzundaki klor), metabolik hastalıklar (hipotiroid, hipoparatiroid , demir eksikliği anemisi) ,radyoterapi, kronik servisit, obezite sık ve değişik kişilerle cinsel ilişkidir.

Tedavide bölgesel ve sistemik olarak. nistatin, imidazoller ,ketokonazol, ıtrakonazol ve flukonazol türevi ilaçlar kullanılır. İmmünoterapi yapılabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda eş tedavisi yapılmalıdır.

Trichomonas vaginalisde: tedavide ilk seçenek 7 gün süre ile metronidazol olmalıdır. Tek ve yüksek doz seçeneği de vardır. Eş tedavisi de gerekir ,ayrıca ornidazol, tinidazol ,seknidazol de kullanılabilir.           

SONUÇ           

Cinsel yolla da bulaşabilen, eşlerin de tedavisi gerekebilen bu hastalıklardan korunabilmek hijyenik şartların sağlanabilmesi ile mümkündür. Bu şartlar sağlanamadığında oluşan vajinal enfeksiyonlar için tablo ağırlaşmadan jinekoloğunuza müracaat etmeniz en doğru hareket olacaktır.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi, 12.06.1957 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1974 ile 1981 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Sipahi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını ise 1984 ile 1989 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı. Çalışma hayatına 1981 yılında Niğde Merkez Hüyük Sağlık Ocağı Hekimi olarak başlayan Dr. Sipahi, 1982 yılından 1984 yılına kadar ise Ankara Gülveren Sağlık Grubu Başkan Vekili, Sağlık Ocağı Başhekimi, Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü Eğitim Koordinatörü ve Sağlık Bakanlığı Zorunlu Hizmet Adaptasyon Kursu yöneticisi olarak görev aldı. İhtisası süresince (1984 –1989) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ...

Etiketler
Vajinal enfeksiyon
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube