Vajinismusun en temel belirtileri

Vajinismusun en temel belirtileri

Vajinismusun en temel belirtisi, cinsel birleşme sırasında kişinin istem dışı panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olsa da kadın kontrolünü yitirir.

Sanki kişi bilinç dışı tarafından negatif bir hipnoz transı haline girmiştir. Ve hep aynı şey söylenir ’Elimde değil, istiyorum ama yapamıyorum’.

Kimlere vajinismus tanısı konur?

Vajinismus belirtilerine daha yakından bakacak olursak, kimlere vajinismus tanısı konur?

Penisin vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması.

Çiftin rahatsız, hatta imkânsız penetrasyon (penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşme) yaşaması,

Cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi.

Hiçbir belirgin nedeni olmayan cinsel ağrılar.

Jinekolojik muayene esnasında zorlanma veya izin vermeme.

Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, eşini itme, kaçmaya çalışma davranışları.

Vücudun diğer kas gruplarının (bacak, kol, bel, vb.) ilişki sırasında spazmlar yaşaması.

Başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kaçılması, şeklinde yaşanır.

Ağrı ve acıdan dolayı cinsel istek kaybı

Cinsel ilişki esnasında acı çekileceğine dair şiddetli korku yaşama.

Vajiinismus hastası olduğumu nasıl anlarım?

Sempatik sinir sistemi ve pelvik taban kasları arasındaki yakın ilişkinin daha iyi anlaşılması, kadınlarda Vajinanın Beş Duhulü olarak adlandırdığımız olayın gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır. Bizim düşüncemize göre her kadın, aşağıdaki temel vajinal duhulleri gerçekleştirebilmeli ve istediklerini yaşamında kullanabilmelidir.

Parmak sokma

Tampon yerleştirme

Aplikatör ile vajinaya ilaç verilmesi

Jinekolojik muayene olma

Cinsel birleşme

Her kadın vajinismustan aynı şekilde etkilenmediğine göre yukarıda bahsettiğimiz maddeleri gerçekleştirebilme şekilleri de farklılık gösterecektir Vajinismus danışanlarında vücuduna yabancılaşma durumu söz konusudur. Bu algı genelde bilgi eksikliği, kızgınlık ve “vücudumun bu parçası bana ihanet ediyor” düşüncesi sonucu gerçekleşir.

Tipik SSS tepkilerini ortaya çıkar: terleme, titreme, idrar gelmesi hissi, huzursuzluk, bulantı, karın ağrısı, bacakları kapama, vücudu kasma, gaz kaçırma, nefes tutma, vokal tepkiler (ağlama, durmak için yalvarma, çığlık atma vb.), karşısındakini itme, döküntü oluşması gibi…

Elbette her kadın aynı şekilde cevap vermez ancak en azından yukarıdaki tepkilerin bir ya da birkaçını görebiliriz. Sonuçtaduygusal stres rahatsızlık hissinden ağır endişe ve panik ataklara kadar farklılık gösterebilir.

Vajinismus hastası mıyım?

Vajinismusu saran sessizlik duvarı ve bu konudaki kaynakların azlığı etkilenen kadının “Bu durumda olan tek kadın benim!”düşüncesine kapılmasına sebep olur.

Bir evliliği tamamlayamamak kişisel başarısızlık olarak algılanır ve çiftleri ailelerine ve en yakın arkadaşlarına dahi normal bir cinsel yaşamları varmış gibi davranarak yaşadıkları bir yalan içine çeker.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yasemin Yıldız

Op. Dr. Yasemin YILDIZ, 1973 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Şanlıurfa’da tamamlamıştır. Lisans eğitimine başlamış olduğu Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisas eğitimine başlamıştır ve 2004  yılında eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Normal Doğum ve Sezaryen, Tüp bebek, Jinekolojikhastalıklar ve cerrahisi ile ilgili bölümlerde uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2008 yılında Holistik Cinsel Terapi eğitimini tamamlamasının ardından 2008 yılından beri spesifik olarak Vajinismus tedavisi ile ilgilenmekte ve bu alanda teorik ve pratik alanda çalışmalarını sür ...

Etiketler
Vajinismus tedavisi
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube