Vajinismus nedir ?


EVLİ BAKİRELERİN YATAK ODASI KABUSU: VAJİNİSMUS
Vajinismus nedir?
Cinsel ilişkide birleşme anı geldiğinde kadının vajina 1/3 alt kaslarını istemsiz kasması sonucu cinsel ilişkinin gerçekleşememesi veya son derece zor, ağrılı bir şekilde gerçekleşmesi ile karakterize bir cinsel işlev problemidir.
Bazen istemsiz vajinal kasılmalara karın, bel, kalça, bacak, hatta çene, ayak parmak kasları bile katılabilir. Bir tarife göre de vajinismus bir “cinsel fobi” ve “kaygı bozukluğu” dur. Vajinismus aslında bir hastalık değil, bir hastalık bulgusudur; yani aysbergin görünen yüzüdür.
Vajinismus belirtileri nelerdir?
Partnerini genelde seven ve ön sevişme sırasında normal şekilde haz alan kadın, birleşme (penetrasyon) anı geldiğinde aniden kendini korku içinde kasmakta, bacaklarını kapatıp eşini iterek ilişkiyi sonlandırmaktadır. Böylece cinsel ilişki tam olarak gerçekleşememektedir. Bu nedenle vajinismus hastalarının çoğu halen bakiredir.
Vajinismus değişik şekillerde de kendisini gösterebilir: cinsel ilişki sırasında ağrı, vajina içine tampon, fitil veya tablet yerleştirememe, vajinal ultrasona girememe, jinekolojik muayene olamama gibi.
Kesin tanı için jinekolojik muayene şarttır…
Tüm cinsel problemlerde kişilerin başvurması gereken ilk kişi bir jinekolog hekim olmalıdır. Yapılan basit bir değerlendirme sonucunda cinsel sorunun tanısı konulabilmekte, derecesi saptanabilmekte ve herhangi bir yapısal problemin olup olmadığı belirlenebilmektedir.
Vajinismus nedenleri nelerdir?
Vajinismusun %90’ı psikolojik, %10’u yapısal bir takım nedenlere bağlıdır. Psikolojik nedenler arasında çocukluk çağında aile tarafından verilen kızlık zarı, cinsellik ile ilgili korumacı yaklaşım ve mesajlar bulunmaktadır. Yine arkadaşlar arasında anlatılan abartılı ve yanlış ilk gece hikayeleri bilinçaltına korku tohumları ekebilmektedir.
Çocukluk döneminde yaşanan cinsel travmalar (taciz, tecavüz, cinsel istismarlar) da vajinismusa neden olabilmektedir. Yapısal nedenler arasında ise genellikle kızlık zarı, vajina ve diğer genital organlar ile ilgili doğuştan gelen anormallikler, enfeksiyonlar sayılabilir.
Ülkemizde görülme vajinismus sıklığı nedir?
Vajinismus tüm dünyada görülen bir cinsel sorun olmakla birlikte, ülkemizde daha fazla yaygındır. Yapılan bir çalışmaya göre ülkemizdeki görülme sıklığının %10 olduğu saptanmıştır.
Vajinismus ne tür kişilik yapısında görülür?
Vajinismus hastalarının çoğunluğu kariyerinde başarılı ve idealist kişilik tipindedir. Hera Klinik’te tedavi ettiğimiz vajinismus hastalarının %85’inin üniversite mezunu olması ilginçtir.
Aile yapıları genellikle otoriter baba, pasif anne yapısındadır. Özellikle “iyi kız olma sendromu” olarak bilinen kişiler aileye bağımlı, mükemmeliyetçi kişilik tipine sahiptir ve bu kişileri ilerleyen yıllarda vajinismus, anorgazmi (orgazm olamama), cinsel isteksizlik gibi cinsel sorunlar beklemektedir.
Vajinismus türleri nelerdir?
“Primer vajinismus” hayatları boyunca hiç ilişkiye girememiş olan kadınları kapsar, yani bu kadınlar bakiredirler. “Sekonder vajinismus” ise daha sonradan cinsel ilişkiye girememe ile ilgili bir durumdur.
Sekonder vajinismus travmatik bir doğum, cinsel travma, düşük yapma, kürtaj olma veya zor bir jinekolojik muayene sonrasında gelişebilmekte olup, daha nadir olarak görülmektedir. “Disparoni” ise vajinismus veya değişik jinekolojik sorunlara bağlı olarak gelişen cinsel ilişkide ağrı problemidir.
Hera Klinik İstatistikleri
2003 yılından itibaren cinsel tedaviler ile ilgili çalışan kliniğimizde 1000’den fazla vajinismus hastası tedavi edilmiştir.
Vajinismus tedavilerinde başarı oranımız %100 olup, hastalarımızda ortalama 3-4 günlük kısa ve yoğun bir tedavi programından sonra ömür boyu kalıcı bir iyileşme izlenmektedir.
Vajinismus ve cinsel terapilerle ilgili ulusal ve uluslararası pek çok çalışmalarımız yayınlanmıştır.