Vajinal enfeksiyonların nedenleri nelerdir?

Vajinal enfeksiyonların nedenleri nelerdir?

Vajinal enfeksiyon çoğunlukla vajinada normalde bulunan mantar ve bakterilerin, vajen florasında oluşan değişiklikler sonucu ön plana çıkması sonucunda oluşur. Enfeksiyonlar ve antibiyotik kullanımı, gebelik, cinsel ilişki sıklığının artması, şeker hastalığı ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan hastalıklar bu riski artırır. Genital bölgenin nemli kalmasına sebep olan sentetik çamaşırların kullanımı, dar pantolonların giyimi, yaz aylarında havuza girilmesi sonrasında havuz suyundaki klorun vajen florasındaki yararlı bakterileri öldürmesi sonucu özellikle mantar enfeksiyonu görülme ihtimali arttırabilir.

Vajinal enfeksiyonlar sıklıkla karma mikroorganizmalar (anaerop, aerop bakteri, mantar vb.) ile oluşan enfeksiyonlardır. En sık görülen belirtiler; akıntı miktarında artış, kötü koku, kaşıntı ve vajinada yanma hissidir.

Mantar enfeksiyonunda kaşıntı daha ön planda olup dış genital organlarda kızarıklık ve şişlik meydana gelebilir. Kaşımaya bağlı olarak genital bölge derisinde incelmeler, aşınmalar ve yüzeyel kanamalar görülebilir; bunların sonucunda da idrar yaparken yanma ve cinsel ilişki sırasında da ağrı yaşanabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda ise kötü kokulu yoğun akıntı ön plandadır.

Tedavi; doktorunuzun önerdiği vajinal fitiller, kremler ve ağızdan alınan haplar şeklinde olabilir. Uygulanan tedaviyle şikayetler sıklıkla 1-2 gün içinde geriler. İnatçı ve sık tekrarlayan enfeksiyonlarda kültür testinin yapılması ve eş tedavisi gerekebilir.

Vajinal enfeksiyonlardan korunmak için sentetik iç çamaşırları ve dar kıyafetler giyilmemelidir. Pamuklu ve rahat iç çamaşırları tercih edilmeli, günde en az bir kez değiştirilmelidir. İç çamaşırlar deterjanla değil, sabunla yıkanmalı ve buharlı yüksek derecede olan ütüyle ütülenmelidir. Genital bölgenin temizliği için parfümlü kozmetik ürünleri kullanılmamalı, bu bölge için özel üretilmiş ürünlerle temizlik yapılmalıdır. Yaz aylarında havuz ve deniz sonrası genital bölgenin kuru kalması için ıslak mayo veya bikiniyle oturulmamalı ve havuz sonrası klordan arınmak için mutlaka duş alınmalıdır.

Bu makale 26 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Doğa Seçkin

Doç. Dr. Kerem Doğa Seçkin, 1981 yılında Diyarbakır’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 2006 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2007-2012 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlayıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Doç.Dr. Kerem Doğa Seçkin, 2017 yılında ‘’Doçent Doktor’’ ünvanını almış aynı zamanda, Avrupa Jinekolojik Endoskop Derneği, Minimal İnvaziv Jinekolojik Derneği, Türk Alman Jinekoloji Derneği, Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneği üyesidir.Devlet hizmet yükümlülüğünü Bingöl’ün Solhan ilçesinde tamamlamasının ardından, 2014 yılında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine atanmıştır. Hastanenin Ürojinekoloj ...

Etiketler
Enfeksiyon
Prof. Dr. Doğa Seçkin
Prof. Dr. Doğa Seçkin
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube