Uzun covid hastalığı

Uzun COVİD hastalığı

Uzun covid hastalığı

COVİD-19 hastalığını hafif ya da ağır geçirmiş olun, sonrasında 3 ay kadar sürebilen bir hastalık tanımlıyor tıp camiası. Tüm vücudu ilgilendiren 250 kadar yakınmaya sebep olabiliyor, genel yorgunluk ve halsizlik, kas eklem ağrıları, romatizmal yakınmalar, vb. yani tüm sistemleri tutabiliyor, her hastalığı yapabiliyor demektir bu. Bence bir hastalık ismi koymaya çalışmadan doğrudan tedavi ve korunmaya geçmeliyiz.

Pandemi sırasında da dikkat çekiciydi, bağışıklığı ve metabolizması regüle olmayan, düzenli çalışmayan bireylerde hastalığın ağır seyrettiğini, ölümlere sebep olduğunu gördük. Bu bireylerin aşılanmasını da bu yüzden destekledik. Ancak dikkatimizi çeken başka bir bulgu, virüsün yaşlıda da gençte de, ağır hasta olanlarda da bilinen bir hastalığı olmayan turp gibi sağlam insanlarda da, aşılılarda da aşı olmayanlarda da ölüme yol açabilmesiydi. Ortak bir nokta aradığımızda görebildiğim, bu kişilerde temel bir varoluş algısı bozukluğu olabileceğidir; İnsanın, daha temelde, sağlığını düzgün tutan, kendisi ve çevresini oluşturan dünyasıyla ilgili geliştirdiği, sahip olduğu görüş…

Homeopati bilimi hastalığın temel nedeninin “delüzyon” yani algının yanlış olması diye kısaca belirtebileceğimiz bir yanılgıdan kaynaklandığını anlatır. Bu delüzyonun enerji alanımızın en sübtil üst katmanlardaki varlığımızı etkileyerek, doğduğumuzdan beri geliştirdiğimiz temel inanışlarımızı etkilediğini yazar. Bu yanlış inanışlar, yanlış düşünceler ve duygular, psikolojik ve fiziksel bozukluklarımıza hiyerarşik olarak sirayet eder ve bizim hastalık diye bildiğimiz regülasyon dengesizliklerine neden olur. Tedavi için fiziksel düzlemde bedeni iyileştirmeye çalışmanın yetersiz olduğunu, bütüncül bakışın şart olduğunu bu yüzden söylüyoruz.

Bağışıklık, parasempatik sistem denen otonom sinir sisteminin etkinliği ile çalışır, stres ile aktive olan sempatik sistem ile baskılanır. Sevgi ve hoşgörü, huzur, olumlu düşünme gibi verimli hallerin dışındaki tüm duygu durumları bağışıklığı bozar, zayıflatır. Hastalıktan, hasta olmaktan korkmak, ürkmek, tiksinmek, ne derseniz deyin sizi tam da kaçındığınız noktaya getirebilir. Genel olarak kendiniz ve dışardaki hastalık ile ilgili olumlu bir ruh hali geliştirmelisiniz. Bu her rahatsızlık için böyledir, hafif ya da ağır...

Size önerim, hastalıktan kaçınırken gerekli önlemleri alırken bir yandan kendinizi güvende hissetmeniz; hasta olsanız bile bunun geçici bir durum olduğuna, sebep olan düşünsel, davranışsal ve fiziksel alışkanlıklarınızda gerekli düzenlemeleri yaptığınızda bedeninizin bu bozuklukla başa çıkabileceğine inanmanızdır. Düzgün beslenin, ruh halinizi olumlu tutun, egzersiz ve yürüyüşler yapın, enerjinizi düzenleyecek ritüelleriniz olsun ve bıkmadan üşenmeden bunları günlük uygulayın… gerisi Allah Kerim.

Sevgiyle kalın

Dr. Hüseyin Güray Alın

Bu makale 16 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hüseyin Güray Alın

1968 yılında İzmir’de doğdum, lisans öncesi eğitimlerimi tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğum lisans eğitimi başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını aldım. İhtisasımı ise, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde  tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı oldum. Sonrasında İzmir’den ayrıldım, ülkenin hemen tüm bölgelerinde çalıştım ve insanlarıyla yaşadım. Dünyanın her yerinden hastalarım oldu, turizm merkezlerinde uzun süre çalıştım. Klasik ortopedi ve travmatoloji tedavileri yanında bütünleyici tedavi tekniklerini de çalıştım. Klasik tıp bilgilerimizin yeterli olmadığı kronik ağrılarda Çin Tıbbı ve akupunktur, nöral terapi, fitoterapi, manuel terapi, ayurveda, homeopatik uygulamaları ekledim. Hastalıklara ve hastalarıma integratif bir bakış geliştirerek tedavi amacını “tam iyileşme” olarak yolumuzda rehb ...

Etiketler
covid 19
Op. Dr. Hüseyin Güray Alın
Op. Dr. Hüseyin Güray Alın
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube