Üriner Sistem Taş Hastalığı tedavisinde yeni yöntemler

Op. Dr. Muharrem Murat Yıldız
Op. Dr. Muharrem Murat Yıldız
22 Ocak 202075 görüntülenme
Randevu Al
Üriner Sistem Taş Hastalığı tedavisinde yeni yöntemler

Ürİner sistem taş hastalığı milyonlarca yıldır insanlığın en önemli hastalıklarından biri olmuştur. çünkü ağrısı bir kadının doğumunda çektiği acıdan daha fazladır.’ Keşke çocuk doğursaydım, bu taşı düşürmekten kolay diye yakınırlar. Taş ağrısı, insan sosyal yaşantısında, özgüvenini bu kadar bozan bir ağrıdır.

Ağrı'nın temelinde idrar yolu tıkanması yatar. Geriye doğru, böbreğe doğru basınç yapması ile böbrek gerilir ve ağrı oluşur. İdrar yolunda taş nerede olursa olsun ilk önce böbrek gerilir, üreter tıkandığında üreterin ağrısı az olur ama böbreğe vuran kolik ağrı sırtında hissedilir.  Ağrı yan tarafta kıvrandırır yerleri tırmalattırır ama oysa taş mesanenin ucundadır.  Obstrüksiyon en önemli sorundur yani daralma. Bu durumda en güzel rahatlatıcı yöntem sıcak uygulamasıdır sutorbası veya havluya sarılmış sıcak su bidonu bölgeyi yakmadan uygulanırsa, iç organların kasları gevşer  ve  taşında yanındaki kasları gevşetir idrarın geçmesini sağlayarak böbreği rahatlatır ama önemli olan sıcak torbayı taşın olduğu bölgeye uygulamaktır

Taş oluşumunda birçok sebep vardır. En basiti susuzluktur. O yüzden Ramazan döneminde insanlar oruç tuttunca bizim taş hastalarımız artar. Bol su içmeyebaşlayınca akişamları veya ramazan sonrasında, Bayram döneminde taşta böbrekten  yola düşer ve ağrı yapmaya başlar

Bunun dışında metabolik nedenler vardır. Ailesi taş oluşumunda en büyük sebep böbrek ve idrar yollarının anatomik bozuklukların genetik olarak çocuğa geçmesidir. Anne yada baba tarafından anatomik yapı değişiklikleri, darlıklar, organ düşüklükleri taşın oluşumuna sebep olur.

Bunun dışında taş oluşumunda  bütüncül tip olarak en önemli neden mikrobiata dır.

Mikrobiyota, insanın bağırsağında oluşan bakteri yüküdür. Eğer bu annesinden, babasından aldığı mikrobiyota yapısındaki bakteriler, yiyecekleri tam hazmedemiyorsa bunlardan oluşan artık maddelerin böbrekten detoks yoluyla atılımı sırasında taş oluşumuna sebep olan kristalizasyon gerçekleşir.

Tedavide önemli bir aşama mikrobiyotanın düzenlenmesidir. Biz bunun için GAPS DİYETİ yapılmaktadır.

İkinci büyük neden mineral eksikliğidir.  Yine anne - babadan , çocuğa annesi kanalıyla geçen eksikliklerdir. Aile tarafında annede eksikse çocuğa daeksik mineral geçişi olur.  İnsan topraktan yapılmıştır. Vücudumuzda  her türlü mineral vardır. Bu mineraller,  böbrekteki sağaltımı, atılımı düzenlerler.  Eksikliği varsa dolayısıyla taş oluşumuna sebep olur. Biz de tedavimiz de Schüssler mineralleri ni kullanarak taşlarının oluşumunu ortadan kaldırabiliyoruz ve önleyebiliyoruz.

Diğer bir tedavi yaklaşımımız; aromaterapi yağları ile tedavidir. Yıllardır piyasada kullanılan  taş  ilacımız, yağlardan yapılmıştır. TAŞ tedavisinde özellikle avukata, limon ve benzeri yağları kullanarak taşın oluşumunu önlemek, oluşmuş olan taşın kayıp düşmesine yardımcı olmak için kullanılmaktadır.

Etiketler

Böbrek taşı ameliyatıBöbrek taşı tedavisiBöbrek taşı düşürmeBöbrek taşı oluşumuBöbrek taşı ağrısıBöbrek taşı teşhisiBöbrek taşı tanısıBöbrek taşı nasıl oluşurBöbrek taşı nedeniBöbrek taşı neden olurBöbrek taşı şikayetiBöbrek taşından korunmakBöbrek taşı çeşitleriBöbrek ameliyatıTaş cerrahisiTaş kırma (eswl) - böbrek taşlarının neştersiz tedavisiTaş kırdırma yöntemleriTaşkırmaTaşTaş kırmaÜreter taşÜreter taşı tedavisiÜreter taşı medikal tedavisiÜreter taşının kırılarak tedavisiÜreter taşları hangi şikayetlere yol açar?Üreter taşlarının düşme olasılığı var mıdır?Üreter taşlar tedavisiÜreter taşların tanısı nasıl konurÜreter taşlarının tedavisiÜreter taşıMesane taşımesane taşı belirtilerimesane taşı tedavisi ve tanı yöntemleriürethra taşi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Muharrem Murat Yıldız

Op. Dr. Muharrem Murat Yıldız

Op. Dr. M.Murat YILDIZ, 12 Nisan 1965 tarihinde Ankara'da doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1982 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitime başlamıştır. 1983 yılı itibari ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında  tamamlayarak ihtisasını ise yine  Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır