Üriner sistem taş hastalarına öneriler

Üriner sistem taş hastalarına öneriler

Daha önce taş düşürmüş olsun olmasın şiddetli bir yan ağrısı, birlikte bulantı-kusma, idrarda kanama ve yanma bir taş hastalığının habercisi olabilir.Bu durumda doktora başvurarak kesin tanı konmuş olmalıdır.

Ağrı yapan taştan değil ağrısız geçen taş hastalığından korkunuz. Çünkü bu taşlar böbrek kaybına yol açabilirler.

Sıvı tüketimi artırılmalı (günlük 2 litre ve üzeri)

Hayvansal protein, tuz tüketimi azaltılmalı

Lifli yiyecekler tercih edilmeli.

Taş düşürmek için halk arasında önerilen bira gibi alkollü içeceklerin suya üstünlüğü yoktur. Alkol üreterlerde ödem oluşturarak taşın düşmesini zorlaştırabilir. En güzeli bolca içme suyu alınmasıdır.

Ailesinde taş hastalığı olanlarda taş görülme riski yüksekliği göz önünde tutulmalıdır.

Tekrarlayan taş hastalıklarında taş oluşumunu engellemek veya yeni oluşumu geciktirmek amacıyla diyet ve ilaç tedavileri kullanılabilir. Bunun için 24 saatlik idrar, kan ve taşın kimyasal incelemesi yapılmaktadır.

Daha önce taş problemi yaşayan hastalara belli aralıklarla ( ortalama 6 aylık ) kontrol gereklidir.

Taş hastalığını tedavisinde; takip ve öneriler,

ESWL dediğimiz dışardan şok dalga ile tedavi,

Endoskopik yöntemler,

Flexible üreteroskopik girişim ve holmium laserle taş tedavileri,

perkutan cerrahidir

Bu makale 18 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi sonrasında 7 yıl boyunca Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Servisi Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 2002 yılında Taksim Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Servis Şefliği'ni yürütmüştür. 2004 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır. Ulusal ve uluslararası çeşitli dergilerde yayınlanmış 22 yurtdışı yayın, 72 yurtdışı bildiri, 82 yurtiçi bildiri ve 58 yurtiçi yayını mevcut olan Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, 1994 yılında Almanya’da Ulm Üniversitesinde Radikal Sistektomi ...

Etiketler
Taş cerrahisi
Prof. Dr. Coşkun Şahin
Prof. Dr. Coşkun Şahin
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube