ÜFÜRÜM HAKKINDA

Prof. Dr. Fahrettin Uysal
Prof. Dr. Fahrettin Uysal
4 Mart 2019161 görüntülenme
Randevu Al
ÜFÜRÜM HAKKINDA

Üfürüm kalbin dinlenmesi sırasında doktor tarafından duyulan ek sestir. Çocukluklarda 2-5 yaş arası çok sık olarak üfürüm duyulur. Önemli olan bu üfürümlerin masum olup olmadığının değerlendirilmesidir. Üfürüm kalpte delik demek değildir.

Üç tip üfürüm vardır: Masum üfürüm, fonksiyonel üfürüm, patolojik üfürüm.

Masum üfürümlerde kalpte herhangi bir yapısal problem yoktur, kalp tamamen normaldir. Bu tip üfürümün nedeni belli değildir ve zamanla kaybolur. Ateş sırasında üfürümün şiddeti artar. Bu tip üfürümlerde çocuk kardiyoloğu tarafından muayene ve gerekirse ekokardiyografi yapılarak yapısal problem olmadığı kesinleştirilmesi şarttır. Eğer yapısal kalp hastalığı olmadığı görülürse takibe gerek yoktur.

Fonksiyonel üfürüm; kansızlık ve tiroit bezinin aşırı çalışması durumunda duyulan üfürümlerdir. Bu tip üfürümlerde kalpte problem yoktur ve altta yatan hastalığın tedavisi ile üfürüm kaybolur.

Patolojik üfürüm; kalpte doğuştan var olan veya sonradan gelişen herhangi bir yapısal problemde duyulan üfürümlerdir. Patolojik üfürümlerde kalpte delik, kalp kapaklarında darlık veya yetersizlik, akciğer damarında veya şah damarında darlık gibi önemli problemler olabilir. Bu nedenle, her ne kadar deneyimli bir hekim patolojik ve masum üfürüm ayırımını yapabilirse de, muayenede üfürüm duyulan her hastanın çocuk kardiyoloğu tarafından görülmesi önerilir.

Etiketler

ÜfürümÜfürüm tedavisiÜfürüm etkileri

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Fahrettin Uysal

Prof. Dr. Fahrettin Uysal

Prof.Dr. Fahrettin UYSAL, 1980 yılında Afyon’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak 2004 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından 2010 yılında Bakırköy Doğumevi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Çocuk Hastalıkları ihtisas eğitimini, 2014 yılında ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ise Çocuk Kardiyolojisi yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır. 2017 yılında Çocuk Kardiyoloji alanında Doçent ünvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır