Tüp mide mi yoksa mideyi kesmeden yapılan gastrik plikasyon mu?

Tüp mide mi yoksa mideyi kesmeden yapılan gastrik plikasyon mu?

Bu çalışmada, 135 hastadan oluşan total gastrik plikasyon hastasının sonuçları değerlendirilmiş ve aynı dönemde sleeve gastrektomi geçiren 80 hastanın sonuçları ile karşılaştırılmıştır. 

Çalışma prospektif ve çift kör olarak tasarlanmış olup, bilimsel olarak yüksek değere sahiptir. Grup 1'de yer alan 104 kadın, 31 erkekten oluşan toplam 135 hasta istemli olarak gastrik plikasyonu tercih etmiştir. Grup 2'de ise rastgele seçilen 50 kadın ve 30 erkekten oluşan 80 sleeve gastrektomi hastası bulunmaktadır. İki grup yaş olarak karşılaştırılabilir (36'ya karşılık 35.4) fakat başlangıç BMI'ları farklıdır. (Grup 1 39.5, Grup 2 46.5)

Grup 1'deki 12 hasta (% 8.8) postoperatif komplikasyonlar gelişmiş, bunlardan 4 vaka cerrahi olarak tedavi edilmiştir. 1 vakada gastrik prolaps, 1 vakada parsiyel jejunum nekrozu ile seyreden portal ven trombozu, 2 vakada da intragastrik seroma oluşumuna bağlı geç gastrik tıkanıklık görülmüştür. Son iki vakada ilk operasyondan 3 ay sonra gastrik plikasyon geri döndürülmüştür. Ortalama izlem süresi 20.4 aydır. Gastrik plikasyon grubunda ortalama aşırı kilo kaybı % 65.3'tür. Başlangıç BMI değeri 45'in altında olan hastalarda kilo kaybı anlamlı olarak daha fazladır. Vakaların % 5.9'unda kilo kaybı % 30'un altında kaldığından cerrahi başarısızlık olarak değerlendirilmiştir. BMI değeri 45 ve üzerinde olanlar, yeterli kilo kaybetmede iki kat daha başarısız bulunmuştur. Grup 2, yani sleeve gastrektomi grubunda ise vakaların % 78.6'sında tatminkar kilo kayıpları sağlanmıştır. Yetersiz kilo kaybı oranları ise 9 kat daha azdır. Toplamda kilo kaybı sleeve gastrektomi geçirenlerin % 97.5'inde, gastrik plikasyon vakalarının ise % 78.6'sında tatminkar olarak bulunmuştur. 

Sonuç olarak, total gastrik plikasyon ameliyatı, basit olması, herhangi bir implant veya midenin çıkarılması olmaksızın yeterli mide kısıtlaması sağlaması, geri döndürülebilirlik ve kabul edilebilir risk oranları gibi bazı güzel avantajlar sunmaktadır. Kısa vadede, gastrik plikasyon % 80'e yakın hastada kabul edilebilir kilo kaybı sağlayabilmekte, fakat tüp mide ameliyatı ile karşılaştırıldığında biraz daha az etkili kalmaktadır. Deneyimlerimize göre total gastrik plikasyon BMI değeri 45'in altındaki bariatrik hastalar için daha iyi bir seçenek olabilir. Daha morbid obez olan grupta % 36 gibi bir başarısızlık oranı vardır. 

Kaynak: LAPAROSCOPIC TOTAL GASTRIC PLICATION. 2- YEAR RESULTS AND COMPARISON TO SLEEVE GASTRECTOMY. George Skrekas MD, ISS, EAES, General surgeon, Specialist in advanced laparoscopy & bariatric surgery

Op.Dr.Murat Üstün tarafından hazırlanmıştır. Kaynak gösterilerek ve link eklenerek alıntı yapılabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Gastrik plikasyon
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube