Tüp bebekte sıkça sorulan sorular


Tüp Bebek Nedir?
Tüp bebek doğal olarak döllenme sırasında sağlık sorunlarından dolayı döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda labratuvar ortamında sağlanan döllenme çeşididir. Bazen bir veya birden fazla yumurtanın ultrasonografi ile birlikte anestezi yapılmış bir şekilde iğne ile alındıktan sonra baba’dan alınan sperm ile birlikte labratuvarda döllendirme işlemi gerçekleşir. Döllendirme işleminin ardından 2 ila 5 gün içerisinde embriyo olarak ana rahmine yerleştirilir.Bu işlemlerin tamamına tüp bebek tedavisi denir.Tüp bebek tedavisine başlamadan önce hekim bir kısım değerlendirmeler yapar.Bunlardan ilki baba adayının değerlendirilmesidir.
Baba Değerlendirmesi
Erkekler infertilite sorunun ortaya çıkarılması için bir takım testler yapılmaktadır bunlar;
Spermiogram testi
Hormon testleri
Genetik değerlendirme testleri
Radyolojik tetkikler
Testis biyopsisi testleri
Bu işlemler sırasında spermiogram, testosteron, FSH ve Prolaktin tektikleri uygulanmaktadır.
Spermiogram
Doğal ve hastalığı bulunmayan erkeklerde 2-5 ml olarak mevcuttur ve milimetrede 20 milyon sperm bulundurmaktadır. Bu 20 milyon spermin yarısından fazlası hareketli spermlerdir. Sayıca az beyaz küre içeren bu spermlerin değerlerin normalin altında olduğu durumlarda hormon analizleri yapılmaktadır. Yapılan ürolojik muayne sonucunda testislerin sağlık durumu ve varikosel içerip içermediği tektikleri yapılmaktadır. Varikosel testislerin içerisine kan taşıma görevini damarları genişlterek akan kanın hızını düşürmektedir. Bu gibi durumların ortaya çıkması sonucunda spermin sıcaklığı ve kalitesinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Serviks
Serviks ismi verilen bölge rahimin iki duvarı ve vajen arasında kalan açık bölgedir. Bu kısımda bulunan şeffaf renkli akan sıvı yumurta akına benzemektedir. Bu sıvı sayesinde spermler hızlıca endometriuma ulaştırılmaktadır. Anormal durumlarda ise bu renk koyu rengi alarak sperm akışını tıkamaktadır.
Tüpler
Tüpler her annede iki adet olarak bulunmaktadır. Döllenmeye hazır olan yumurtaları rahim içine taşıyarak embriyo oluşmasını sağlamaktadır. Bu tüpler belli bir yaştan sonra kapanmaktadır. Tüplerin aktif olup olmadıklarını öğrenmek için HSG (Histerosalpingogram) adı verilen bir ilaç ile bir takım testler uygulanmakta ve tüplerin durumu ortaya çıkmaktadır.