Tüp bebekte şaşırtan gelişmeler

Tüp bebekte şaşırtan gelişmeler

Halk arasında neredeyse 10 çiftten 1’ i anne ve baba olabilmek için zorluk çekmektedir. Bunun sonucunda da yardımcı üreme tedavilerine başvurmaktadırlar. Tıp dünyasında gelişen şaşırtan gelişmeler ile tüp bebek yöntemleri de çiftlerin umut ışığı haline gelmiştir. Tüp bebek tedavilerinde şaşırtıcı değişiklikler son hızla devam etmektedir. Sperm seçimi, embriyoların aşama aşama takibi, embriyolarda uygulanan genetik tanı şaşırtıcı değişimlerden yalnızca birkaç tanesi.

Spermlerde IMSI tekniği nedir?

Tüp bebek tedavisinde son yıllarda uygulanan bir yöntem IMSI tekniğidir. Tüp bebek tedavilerinde uygulanan mikroenjeksiyon yöntemi sayesinde baba adayından elde edilen sperm hücreleri hususi olarak hazırlanmış mikroskoplar ile ayrılarak anne adayından alınan yumurtaların içine enjekte edilmektedir. Çiftlerin tabi tutulduğu bu yöntem ile kalite bakımından yüksek embriyo sağlamak için spermlerin hareket ve şekil özelliklerinin son derece düzgün olmasına özen gösterilmelidir. Şekil yapısı kaliteli olan spermler sağlıklı olarak kabul edilmektedir.

 Mikroenjeksiyon sperm boyutunu 400 kat büyülterek özellik olarak en nitelikli olanların seçimini kolaylaştıran bir tekniktir. Tüp bebekte kullanılan IMSI yöntemi ile bilgisayar programları kullanılarak sperm boyutları yaklaşık olarak 6000 kat daha fazla büyültülmektedir. Bunun sonucunda ise spermlerin niteliği daha detaylı olarak incelenmektedir. IMSI yöntemi sadece mikroskop özelliklerini kapsayan bir yöntem olmadığından dolayı bu yöntemi deneyimli ve uzman embriyologların uygulaması son derece önemlidir.

Sağlık yönünden kaliteli spermlerin seçimi ile döllenme ve gebelik şansını yüksek oranlarda artırır. Tüp bebek tedavilerinde kullanılan bu teknik özellikle sebebi açıklanamayan kısırlık sorunlarında ve erkek hastaya bağlı gelişen ciddi kısırlık faktörlerinde uygulanmaktadır.

Adım adım embriyo takibi

Tüp bebek tedavilerinde elde edilen embriyoların laboratuar şartlarında kontrol altında tutulması tedavinin en hassas bölümüdür. Laboratuar koşulları anne vücudu ile aynı özelliklerine sahip olmalıdır. Anne rahmi ile aynı ortamı hazırlamak için kültür ortamları sağlanmıştır. Anne vücudunda bulunan karbondioksit ve oksijen gibi gazların düzeyini aratmayacak inkübatür olarak adlandırılan aletler kullanılmaktadır. Fakat kullanılan bu aletler son derece hassastır.

Oluşan embriyolar ünkübatör olarak adlandırılan aletlerde yaklaşık 2 – 5 gün kadar tutulur ve bu zaman zarfı içinde zarar görmemeleri için özen gösterilmelidir. Burada en önemli nokta, embriyoların incelenmesi ve anne rahmine yerleştirilecek embriyonun seçimidir. Embriyolardan nitelik olarak kaliteli olanın seçilmesi için embriyolar saklandıkları yerden belli aralıklar ile çıkarılarak takip edilir ve gelişimleri kontrol edilir. Fakat bu yöntem ile embriyolar dış etkenlere maruz kalmaktadır.

Embriyoların dış etkenlere maruz kalmaması için son yıllarda inkübatör cihazlarının içerisine kamera sistemi yerleştirilmiştir. Kamera sistemi sayesinde embriyolar dış etkenlere maruz kalmadan dışarıdan incelenmektedir. Tüp bebek tedavisini desteklemek amacı ile uygulanan bu yönteme dinamik embriyo takip sistemi denilmektedir. Tüp bebekte uygulanan bu teknik ile adım adım kontrol edilen embriyoların kalitesi daha iyi değerlendirilmektedir. Embriyonun içeriği daha detaylı görüntülendiği için seçilmiş olan embriyonun transferi ile gebelik şansı daha yüksek olmaktadır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Etiketler
Spermlerde imsi tekniği nedir?
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube