Tüp bebek ve yapay rahim


Yapay rahim, rahim içine uygulanan doku kültürüdür. Tüp bebek tedavisi denenmesine rağmen gebelik oluşturamayan embriyolar ağır ya da kötü gelişim gösteren çiftlerde denenen ve oldukça iyi sonuçlar alınmasını sağlayan bir yöntemdir. Adet kanamasının 21. Günü rahimin iç kısmından elde edilen bir doku örneği laboratuvar ortamında ayrıştırılarak ,gerekli olan hücrelerin sayıları fazlalaştırılarak dondurulur. Daha sonra ki aşamada kişi tüp bebek tedavisine alınır. Yumurta toplama işlemi başladığında dondurularak saklanan hücre örnekleri çözülerek ko kültür denilen yapay rahim içi oluşturulur.
Tüp bebek uygulaması ile döllenme oluştuktan sonra oluşan embriyolar yapay rahim içinde geliştirilir. Bu uygulama yöntemi ile hastanın kendi rahim içi dokusu kullanıldığından dolayı AIDS, sarılık ve başka riskler taşıyan hastalıkların olasılığı ortadan kalkar. Endometrial hücre dokuları embriyoların gelişimine zarar vermez ve aynı zamanda gelişimlerinin devamlılığını sağlayarak büyüme şanslarını artırır.
Yapay rahim ortamı ile embriyo ve rahim içinde ki dokular arasındaki ilişkiler aynı vücut içindeki ilişkilere benzer ve embriyo ile hastanın rahim içindeki duvar hücreleri tanışmış ve birbirine alışmış olur. Embriyo gelişimine yardımcı olan etkenler ve proteinler açısından oldukça zengin olan yapay rahim sıvılarının içeriğinde yer alan etkenler ve besleyici maddeler embriyo gelişimini destekleyici maddelerdir.
Ayrıca doku ortamında oluşan antioksidanlar embriyo açısından zararlı olabilecek artıkları etrafından uzaklaştırır. Tüp bebek uygulamaları için hazırlanan yapay kültür ortamında oluşan proteinler ve büyümeye yardımcı faktörler oldukça az sayıda bulunur.
Endometrial yapay rahim oluşturulması yoğun bir çalışma ve alt yapı gerektiren bir yöntemdir. Bu nedenle özel eğitilmiş elemanlarla çalışmak gerekmektedir.
YAPAY RAHİM HANGİ HASTALAR İÇİN UYGULANIR?
Yapay rahim uygulaması tüp bebek tedavisi gören tüm hastalarda uygulanmaz.
İlaç tedavilerine cevap vermeyen ya da düşük oranlarda cevap veren hastalarda,
FSH değeri yüksek olan hastalarda,
Daha önce birden çok denemede başarı sağlanamamış hastalarda,
40 yaş üzerinde ki hasta gruplarında uygulanır.
MİNİ TÜP BEBEK NEDİR?
Mini tüp bebek yöntemi ile daha az miktarda ilaç kullanılarak sayı olarak daha az fakat daha kaliteli yumurtaların gelişimi sağlanır. Mikroenjeksiyon tekniği ile döllenmeleri sağlanır. Döllenme sağlandıktan sonra embriyoların tutunma oranlarının daha fazla olabileceği düşünülerek hastaya transfer edilir.Mini tüp bebek tedavisini normalinden farklı kılan yöntem aslında yumurtaların geliştirilme yöntemleridir. Mini tüp bebek yönteminin tercih edildiği hastalar yüksek dozlarda ilaç kullanılmasına karşın çok sayıda yumurta alınamayan ve kaliteli embriyo gelişimi sağlanamayan hastalardır.
Genellikle ileri yaşlardaki adaylarda uygulanan diğer tedavi yöntemlerinde sağlanan başarı kadarmini tüp bebek yöntemi ile de başarı sağlanabilir. Bu tür hasta gruplarında yüksek dozlarda kullanılan ilaçlar yumurta kalitelerinin düşmesini sağlar. Mini tüp bebek uygulamasında ki amaç kişinin kendi hormonları ve düşük dozlarda kullanılan ilaçlar ile yumurtaların gelişimini sağlamaktır.