Tüp bebek tedavisinde tek embriyo transferi?

Tüp bebek tedavisinde tek embriyo transferi?

Ülkemizde 6 mart 2010 itibariyle tüp bebek tedavisinde transfer edilecek embryo sayısına sınırlama getirildi. Bu sınırlamanın başlıca nedeni birden fazla embryo transferinin çoğul gebeliğe (ikiz veya daha fazla bebeğe gebe kalma) sebep olmasından kaynaklanıyor. Son günlerde kısırlık tedavisi gören ve tüp bebek tedavisiyle 9 bebeğe birden hamile kalan meksikalı kadın, birden fazla embryo transferindeki risklere en iyi örnek aslında.

Bir çok tüp bebek merkezi ve tedaviye devam eden veya tedavi olmak isteyen çift ,yeni yönetmeliğin tüp bebek tedavisinin başarı oranını ciddi şekilde etkileyeceğini ve bir çok insanın anne baba olma hayalini suya düşürdüğünü savunuyor. Öte yandan bir kısım hekim ve uzmanlar, tek embryo transferinin başarı oranını etkilemediğini hatta daha sağlıklı olduğu görüşünde.

Öncelikle tek embryo transferi sadece bizim ülkemizde uygulanan bir yöntem değil, bir çok ülkede 10 yıldan fazladır uygulanıyor ve yapılan araştırmalar gösteriyor ki tedavilerin başarı oranında bir düşüş gözlenmemiş. Ülkemizde bulunan tüp bebek merkezlerinde ki teknolojik donanım ve uzman personelin dünya standartlarında olduğunu düşünürsek tek embryo transferinde aynı başarı oranları sürdürülebilir.

Yapılan bir çok araştırma, tek embryo tansferinin birden fazla embryo transferine oranla hem gebelik döneminin çok daha sağlıklı geçmesini sağlamakta hemde sağlıklı bir çocuk dünyaya getirme şansını kat ve kat artırdığını göstermektedir. Tek embryo transferi çoğul gebelik riskinide sıfıra yakın seviyelere çekmekte ve buna bağlı gebelik yine daha sağlıklı geçmektedir. Japonya’ da transfer edilen embryo sayısında bir kısıtlama olmadığı halde tüp bebek merkezleri içerisinde en ünlüsü sayılan japon kato kliniğinde uzun yıllardır tek embryo transferi ile tedavi edilmekte. Kato kliniğinde geliştirilen Mini IVF yönteminin temel felsefesi ,olabildiğince az ilaç ile yüksek kalitede embryo elde etmeye dayalıdır. Bu yöntemle hem ilaçların yan etkileri ortadan kalkar hemde tedaviniz olabildiğince doğal yollardan sürer.

Sonuç olarak tek embryo transferi tüp bebek tedavisinde başarı oranını düşürmediği gibi tüp bebek tedavisindeki en büyük risklerin başında gelen çoğul gebelik riskini ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca ilaç kullanımını daha az seviyelere çekeceğinden ilaçların yan etkileri ortadan kalkacak ve ilaçların getireceği ek maliyetleri de ciddi anlamda düşürecektir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube