Tüp bebek tedavisinde sigaranın zararları

Tüp bebek tedavisinde sigaranın zararları

Sigara içmek artık kamu spotları ile fazlaca ekranlara geldiği için zararları herkes tarafından kanıksanmış bir alışkanlıktır. Vücudun her alanına etkili zarar bırakabileceği gibi erkek ve kadın üreme hücrelerine de büyük ölçüde yıkım yaşatabilmektedir. Hem bebek arzusu yaşamak, hem de bebek sahibi olamamak sonrasında kişiler dönüp aynaya bakmalıdırlar. Çünkü bir şeyi istemek ona emek vermeyi gerektirebilir. Tüp bebek tedavisi aşamasına erişmiş kısırlık tedavilerinde çiftlerden sigara kullanılmaması istenir. Verilecek zaman, emek, para ve beslenecek umut için bu alışkanlığa hiç değilse ara vermek gerekir.

Tüp bebek tedavisi ve sigara ilişkisi;

Tüp bebek aşamasına gelmiş bayanlarda muhakkak üreme sıkıntısında problem vardır ve burada kanda hormon düzeyleri bakılır. Sigara kullanımı söz konusu ise yumurtalık rezervi daha kötü olabilecek ve beklenen sonuç daha olumsuz olabilecektir.

Erkek için de sperm üretimi önemlidir. Sigara tüketiciliği fazla ise erkek üreme hücresi de etkilenecek, kısırlık vakaları artabilecektir.

Tüp bebek tedavisinde sigara kullanımı devam ediyorsa başarı şansı azalabilecektir.

Kadından elde edilecek yumurta hücrelerinin döllenme olanakları daha az olacaktır.

Sigara tüketimi devam ediyorsa döllenmesi gerçekleşmiş, embriyo halini almış oluşumun transfer sonrasında anneye tutunma şansı da az olabilecektir.

Tüp bebek tedavilerinde sigaraya ne zaman yasak getirilir?

Aşamalardan ilki tedavide ön görüşmedir. Hastalar tüp bebek tedavisi için kurum seçtikleri zaman ilk olarak görüşme yapılır ve çiftlerin anamnezi alınır. Burada sorulacak sorulardan en değerlisi sigara kullanım şekli olacaktır; uzun zamandır sigara tüketimi ve fazla sayıda içicilik üreme hücrelerini zaten yeterince olumsuz etkilemiş olmalı ki tedavi için arayışa geçilmiştir. Bu noktada hekim çiftlere özgü beklentilerini aktaracaktır. Çiftlere düşen; sigara- alkol tüketimine ara vermek, stresleri kontrol etmek ve daha iyi koşullarda hayat şartları yaşamalardır. Bunun dışında tedavi süresince doktorun vereceği hizmetlere zamanında erişmektir.

Tüp bebek tedavilerinde çiftlere düşen; döllenmeyi etkileyecek, bebeğin tutunma şansını düşürebilecek ve eğer gebelik elde edilmiş ise doğurganlık- emzirme dönemi boyunca sigara içilmemesi ve pasif alanlarda da bulunulmamasıdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Etiketler
Aşılama nedir?
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube