Tüp Bebek Tedavisinde Karşılaşılabilecek Olumsuzluklar

Prof. Dr. Ömür Taşkın
Prof. Dr. Ömür Taşkın
1 Mart 2016113 görüntülenme
Randevu Al
Tüp Bebek Tedavisinde Karşılaşılabilecek Olumsuzluklar

Kısırlık tedavilerinin en yaygın yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi, beraberinde kronik rahatsızlıklar ve bazı riskler de getirebiliyor. Yaygın olarak tercih edilmesi ve büyük oranda başarılı sonuçların elde edilmesi nedeniyle tüp bebek tedavisinin risksiz bir cerrahi operasyon olduğu algısı büyük bir yanılgıdan öteye geçmiyor. Kısırlık tedavisi başta olmak üzere birçok hastalıkta olduğu gibi tüp bebek tedavisinin de her aşamasında çeşitli riskleri bulunmaktadır. Hastalığın ve tedavinin taşıdığı riskler kadar tedaviyi gören çiftlerin bilinçli tavırları bu risklerin önüne geçmek için önemli noktalardan yalnızca biridir.

Belli aşamaları olan tüp bebek tedavisinin risk konusunda önem arz eden bazı noktaları vardır. Tedaviyi gören hastanın rahim ve yumurtalıklarının sağlığı konusundaki seviye, belirleyici bir unsur olabilirken, ilaç tedavisi aşamasında tedaviye yanıt vermemesi de tedaviyi farklı bir noktaya çekebilmektedir. Bu noktada uygulanan ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastaların uygulanan yöntem sonrası yumurtalıklarında yumurta oluşmaması durumunda tedavinin iptali söz konusu olabilir.

İlaç tedavisinin başarısızlığının yanı sıra döllenme konusunda da başarısızlıkla karşılaşılabilir. Döllenme sorunu genellikle ileri yaş hanımlarda ortaya çıkarken, yumurtalıkların ve spermin kalitesine göre orta yaş hanımlarda rastlamak da mümkündür. Döllenme safhasının ardından “rahme tutunamama” aşamasında da başarısızlıkla karşılaşmak söz konusu olabilir. Bu noktada rahmin iç duvarındaki gelişme ve embriyonun sağlıklı ve kaliteli bir şekilde gelişmesi tedavinin bu aşamasında önemli bir yer tutar. Şayet rahme tutunamama gibi bir olasılıkla karşılaşılırsa tedavi başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Tedaviyi riske edecek durumların yanı sıra çoğul gebelik de tüp bebek tedavisinde risk olarak görülebilir. Çoğul gebelik durumunda tüp bebek tedavisi risk altına girebilirken, anne adayının ve bebeğin sağlığı da tehdit altında kalabilir. Bu noktada geliştirilen “embriyo sayısının sınırlandırılması” çözümü ile bu riskin önüne geçilmiş, bu sayede çoğul gebelik riski en alt seviyeye çekilmiştir.

Etiketler

Embriyo sayısının sınırlandırılmasıTüp bebek tedavisinde hangi sorunlar çıkabilirTüp bebek tedavisinde olabilecek sorunlar

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Ömür Taşkın

Prof. Dr. Ömür Taşkın

Prof. Dr. Ömür TAŞKIN, Mersin’de doğmuştur. Lise eğitimini 1975–1979 yılları arasında Tarsus American Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise öğrenimi sırasında 1976 yılında Öğrenci Değişim Programı kapsamında ABD – Santa Fe Springs’de bulunmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1987-1991 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1991-1993 yılları arasında Reproductive Endocrinology & Infertility Fellowship Dept. Obstetrics and Gynecology Baylor College of Medicine Houston, Texas, USA’da yan dal ihtisasını tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır