Tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemi

Tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemi

Tüp bebek tedavisinde çiftlerin sağlıklı ve düzenli beslenmesi ve sağlıklı kilolarda olmaları tedavinin başarı oranını artırmak için en önemli faktörlerden biridir.

Aşırı kilolu çiftlerin tedaviye başlamadan önce doktor kontrolü altında zayıflamaları gerekmektedir. Aşırı kilo tüp bebek tedavisinde başarısızlık sorunlarından biridir. Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak için doğru ve dengeli beslenmek şarttır. Tedavilere başlamadan önce çiftlerde ailesel hastalıkların varlığı araştırılır ve beraberinde kişiyi özel hazırlanan beslenme programları uygulanır.
Beslenme programı ile başlayan tüp bebek tedavileri oldukça başarı sağlamaktadır.

Program Nasıl Hazırlanır?

Tüp bebek tedavisine başlayacak olan hastalarda ailesel olarak kalp hastalığı, şeker hastalığı ve bağışıklık sistemi ile alakalı hastalıklarda kan şekerine artırmayacak şekilde beslenme programları hazırlanır. Hastalara doğru beslenme alışkanlığı aşılanarak tedaviye geçilir. Bu tür olumsuzlukların çözümlenmesi ile tüp bebek tedavisinde başarı sağlanması mümkündür. Düzenli ve dengeli beslenme hem başarı şansını artırır hem de gebeliğin problemsiz geçmesinde başarılıdır. Aynı zamanda doğru beslenme şekli ile doğacak bebeklerinde sağlığı önemli ölçüde korunmuş olur.

Aşırı kilolun hamileliğe vermiş olduğu etkiler

Aşırı kilo hem insan sağlığını olumsuz etkiler hem de insanın yaşam kalitesini düşürür. Fazla kilo sorunu tek taraflı değildir. Hem gebe kalmak isteyen kadının hem de baba olmak isteyen erkekte ayrı ayrı görülebilir. Bazı durumlarda çiftlerin her ikisinde de kilo sorunu olmaktadır. Erkeklerde oluşan fazla kilolar sperm sayısı ve hareketliliğini olumsuz yönde etkiler. Tüp bebektedavisine başlamadan önce kilo veren erkeklerde sperm sayısı ve hareketliliği artarak gebelik şansını da artırır.

Anne adaylarında adet bozuklukları, saç dökülmesi, yumurtlama fonksiyonunda oluşan bozukluklar aşırı kilonun yol açtığı sorunlardandır. Aşırı kilo fazlası olan anne adaylarının tüp bebek tedavisine başlamadan önce normal kiloya inmesi gerekir. Bu durumda gebelik şansı yüksek derecede artar. Polistik over sendromu gibi bir sorunu olan kadının gebelikten önce mutlaka zayıflaması gerekir. çünkü kilo vermek hem gebeliğin şansını artırır hem de gebelik esnasında oluşabilecek sorunlar en aza indirilir. Anne adayının aşırı kilolarından kurtulması ile erken doğum, tansiyon, düşük, şeker artışı gibi sorunların riski en aza iner.

Tüp bebek tedavisine başlayacak çiftlere öneriler

Üreme sistemini olumsuz etkileyen sigara ve alkol tüketimi kesilmelidir. Sigarada bulunan zehirli maddeler yumurtalık ve spermlere zarar vererek genetik anormalliklerin artmasına yol açabiliyor. Bu nedenle sigara tüketen kadınların tüketmeyenlere oranla gebelik ihtimali daha düşüktür.

Tüp bebek tedavisinde başarılı olmak isteniyor ise bol su içilmelidir

Çay, kahve tarzı içecekler en aza indirilmelidir. Çaydan vazgeçilemiyor ise çok açık içilmelidir

Tüp bebek uygulanırken yiyeceklerin tüketilmesi pişirme yöntemine uygun olmalıdır. Kızartmaların yerine ızgara ya da fırın kullanılabilinir.

C vitaminli ağırlıklı beslenmek gebeliğin sağlıklı olmasını sağlar.

Beslenme ile beraber düzenli uykuda gebelik şansının artmasında etkili faktörlerdendir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Etiketler
Tüp bebek tedavisine başlayacak çiftlere öneriler
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube