Doktorsitesi.com

Tüp bebek tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır?

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
19 Haziran 2015294 görüntülenme
Randevu Al
Tüp  bebek  tedavisinde  beslenme nasıl olmalıdır?

Normal yollardan Bebek sahibi olamadıysanız ve tedaviye karar vermişseniz, öncelikle tedavinin sadece ilaçlardan ibaret olmadığını bilmelisiniz. Tüp bebek tedavisi gören çiflerin öncelikle beslenme ve yaşam şartlarında belli değişiklikler yapması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinde başarı şansının artması için erkeklerden daha fazla kadınların beslenme şekillerinde ciddi değişiklik yapması gerekir.Kilo fazlalığı veya azlığı gibi faktörler hem normal gebeliği hem tüp bebek tedavisinin başarı şansını büyük oranda etkiler mesela. Beslenme şekli tedavi gören çiftlerin durumuna göre ufak tefek farklılıklar gösterebilir ama genel çerçeve aynıdır. Peki tüp bebek tedavisi esnasında  beslenmemize nasıl dikkat etmeliyiz :

Tüp Bebek tedavisi olmaya karar vermişseniz ilk yapacağınız şey sigara içiyorsanız bırakmaktır.Sadece bırakmakla kalmayıp içilen ortamlarda bulunmamaya gayret edin.

 Sağlıklı bir gebelik için öncelikle ideal bir kiloda olmanız gerekir çok kilolu veya çok zayıfsanız başarı şansı oldukça düşer.

Protein ,mineral ve omega3 bakımından en zengin olan besin balıktır. haftada en az üç kez balık yemek başarı şansınıza katkıda bulunur.

Su,su,su, tedavi öncesi ve sonrası mutlaka günde ortalama  2- 3 litre su içmelisiniz.Yalnız su tüketimini sadece su içerek yapmalısınız.Yapılan en büyük hata suyu başka sıvılar ile almaya çalışmaktır.Çay veya meyve suyu gibi sıvılar, içilen suyun yerine geçmez.

Günlük tükettiğimiz sebzeleri çiğ yemek yerine mutlaka haşlayarak yemelisiniz ayrıca yağda kızartılmış gıdalar yerine yine haşlanmış gıdalar yemeye özen göstermelisiniz.

C vitamini bakımından zengin besinler tüketmek vücudun direncini artıracaktır. Bu yüzden c vitamini bulunan meyve ve sebzeleri mutlaka günlük tüketin.Kivi,portakal,limon,yeşil biber,greyfurt c vitamini bakımından oldukça yüksek besinlerdir.

Nohut,fasulye,barbunya gibi kuru baklagilleri haftada üç gün yemeye çalışıntup-bebek-tedavisinde-dogru-beslenme

  Fındık ve badem,zengin  potasyum içeren besinlerdir.Günlük belli bir miktar ,mesela 10-12 kadar yemenizi öneririm.Ama fazla tüketimi fayfa sağlamaz ölçülü olmanızda yarar var.

Folik asit almak gebelik öncesi ve esnasında oldukça önemlidir.Folik asit kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur ve gebelik şansını oldukça artırır.

Eğer yapabiliyorsanız günde 45 dakika tempolu bir şekilde yürüyüş yapın.Yapamıyorsanız haftada üç kez yürümeye gayret edin.

Kafein den uzak durun.Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek yemeye çalışın.Süt yoğurt gibi kalsiyum ve protein bakımından zengin besinleri tüketin.Eğer imkanınız varsa yoğurdunuzu evinizde  yapmanız en sağlıklısıdır.

Tedaviye başladığınızda hekiminiz ,sağlık durumunuza ve önceki hikayenize bakarak bir diyet programı verecektir.Hekiminizin verdiği tavsiyelere uymanız , sağlıklı bir gebeliğe doğru gitmenizdeki en sağlam adımdır.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır