Tüp bebek tedavisi sırasında karşılaşılabilecek sorunlar

Tüp bebek tedavisi sırasında karşılaşılabilecek sorunlar

Yumurta Çıkmaması

İleri yaştaki veya genç/yaşlı over-yumurtalık rezervi az olan hastalarda, folliküller tüp bebek tedavisi için gerekli büyüklüğe ulaşsalar da, yumurta toplanması (OPU) işleminde yumurta çıkmayabilmektedir.

Tedavinin İptali

Başlanılan, yumurtayı uyarma tedavisine beklenen yanıtın alınamaması veya tüp bebek tedavisi yapılması için gerekli sayıda follikül-yumurta gelişmemesi gibi durumlarda, tedaviyi iptal etmek gerekir.

Sperm Bulunamaması

TESA, TESE, MESA, PESA gibi sperm alınması için erkeklere uygulanan işlemler sonrasında, olguların %35-45'inde sperm elde edilememekte ve tedavi iptal edilmek zorunda kalınmaktadır.

Döllenme Olmaması

Kadından yumurta ve erkekten sperm alınıp mikroenjeksiyon (ICSI) yapılmasına karşın, bazen bazı yumurtalar döllenmeyebilir. Genel olarak mikroenjeksiyon yapılan yumurtaların % 30-35'inde döllenme olmaz.

Transferde Güçlük

Zor ve travmatik transfer sonrası gebelik olasılığının düştüğü bilinmektedir. Çoğunlukla doğumsal rahim anomalilerinde bu tip transfer güçlükleri ile karşılaşılabilinir. Bu durumda klinisyenin deneyimi ve bu durumu yönetebilmesi önem kazanmaktadır.

Gebelik Testini Bekleme Döneminde Görülen Kanama

Gebelik testi öncesi kanama olması gebelik olasılığını düşündürmektedir. Ama gelişen gebelik ile birlikte de kanamalar olabileceği bilindiğinden, hasta denilen zamanda mutlaka gebelik testi (β hCG) yaptırmalıdır.

Yumurtalıkların Aşırı Uyarılması Sendromu

(Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu) (OHSS)  

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Muammer Doğan

Doç. Dr. Muammer DOĞAN, 21 Ocak 1963 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1987 - 1991 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzmanlık eğitimini yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1999 Yılında ''Doçent'' unvanı almıştır. 1993 - 2004 Yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Başasistan, 2004 - 2006 Yılları arasında Klinik Şef Muavini, 2006-2011 yılları arasında Klinik Şefi olarak çalışmıştır.  2004 yılından itibaren  Tüp Bebek Merkezi merkez sorumluluğu görevini de yapan Doç. Dr. Muammer DOĞAN, 2011 yılın da hastaneden emekli olduktan sonra, mes ...

Etiketler
Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır
Doç. Dr. Muammer Doğan
Doç. Dr. Muammer Doğan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube