Tüp bebek tedavisi kaç kez denenir?

Prof. Dr. Ulun Uluğ
Prof. Dr. Ulun Uluğ
6 Temmuz 2015242 görüntülenme
Randevu Al
Tüp bebek tedavisi kaç kez denenir?

Tüp bebek tedavilerinin kaç kere denenebileceğine dair bir sınırlandırma bulunmamıştır. Tüp bebek tedavisini kaç kere deneyecekleri tamamen, çiftin karar verebileceği bir durumdur. Şayet anne ve baba adayının maddi ve manevi durumu el veriyor ise, tedavi birden fazla kez denenebilir. Şayet anne adayının yaşı henüz genç ise, tüp bebek denemelerinden sonra 2 ay ya da daha fazla ara vererek yeni tedaviye başlayabilir. Şayet anne adayının yaşı ilerlemiş ise, bekleme süresi çok uzatılmamalıdır.

Tüp bebek denemeleri hakkında bilinmesi gereken, tedavi sürecinin psikolojik olarak güç gerektirmesidir. Her yeni denemede, özellikle anne adayı daha da umutsuzluğa kapılacaktır. Gebelik testi sonuçlarının olumsuz çıkması, çifti daha da hayal kırıklığına uğratacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, çiftin ümitsizliğe kapılmamaya çalışarak, motivasyonunu kırmaması gerektiğidir. Stres, tüp bebek başarısını en olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelmektedir.

Tüp bebek tedavilerin ilk üç deneme, başarı şansının en yüksek olduğu denemelerdir. Çiftlerin büyük bir kısmı, ilk üç denemede gebelik sağlar. Üç denemeden sonra ise başarı şansı git gide azalmaya başlar. Bu duruma da ‘’tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları’’ adı verilmektedir.

İlk denemede başarısızlık, doğal olarak kabul edilmektedir. İkinci deneme için rehber görevi görecek olan bu tedavi, çiftin moralini bozmamalıdır. Ancak tekrarlayan başarısızlıklar söz konusu ise, daha ayrıntılı tedaviler yapılmalı ve sorunun kaynağı tespit edilmelidir.

Başarıyı etkileyen faktörler arasında:

Anne adayının yaşı,

Kısırlık sebepleri,

Anne adayının yumurtalık rezervleri,

Baba adayının sperm hücreleri ve morfolojik özellikleri,

Tercih edilen merkez,

Anne adayının stres oranı,

Embriyo kalitesi,

Rahim içi özellikleri,

Yumurta kalitesi gibi faktörler, tedavide başarıyı etkileyen durumlardır.

Yapılacak olan yeni denemede bu faktörler, yeniden, ayrıntılı şekilde araştırılmalıdır. Bu duruma göre de bir tedavi yöntemi planlanmalıdır.

Araştırılacak konulardan bazıları ise:

Rahim içi yapışıklık sorunları,

Miyom,

Polip,

Rahim iç duvarının yetersiz gelişimindeki yetersizlikler,

Kan pıhtılaşma bozukluğu – trombofililer,

Anormal immünolojik yanıt,

Genetik sorunlar,

Çikolata kistleri, tedaviye başlanmadan önce yeniden araştırmalıdır.

Bu gibi durumlarda embriyo ve yumurtanın kalitesini arttırmak adına çeşitli yeni yöntemlerden faydalanmak önem teşkil etmektedir.

Tüp bebek tedavisi, birçok kez denenebilen bir tedavidir. Ancak bu noktada uzmanların ortak olarak birleştiği görüş, deneme sayısının en fazla 6 olması üzerinedir. 6 denemeden sonra, gebelik şansı oldukça azalmıştır. Bu sebeple de çiftlere daha fazla deneme yapılması önerilmez.

Tüp bebek tedavisi ne kadar başarılı bir şekilde uygulanmış olursa olsun, ilk denemede başarısızlık her zaman için mümkündür.

kac kez tup bebek denenebilir (2)

Çiftler tüp bebek tedavisini kaç defa deneyebilir?

Tedaviye başlayan anne ve baba adayları arasında yapılan bir araştırmada, çiftlerin hamilelik sağlayabilmesi için %90 oranında tedavinin üç kere tekrarlanması gerektiği ortaya koyulmuştur. Yani, uzmanların ortak olarak birleştiği görüş, çiftlerin üç defa tüp bebek denemesi gerektiği yönündedir. Bu üç denemeden de başarı sağlanamamış ise, anne ve baba adayları için farklı tedavi yöntemleri geliştirilebilir ve kaç defa daha tedavinin deneneceği doktor tarafından belirlenebilir.

Anne ve baba adaylarının tüp bebek tedavisi ile gerçekçi olmayan beklentilere sahip olmaları durumunda, denemelerin başarısızlıkla sonuçlanması özellikle anne adayının daha çok yıkılmasına yol açacaktır.

Bu sebeple de çift, psikolojik olarak denemelere hazır ise, tüp bebek tedavisine devam etmelidir. Deneme sonucunda yaşanan hayal kırıklığının kontrol edilemez bir seviyede olması durumunda, çift depresyon gibi belirtiler gösteriyor ise, tedavinin devam etmesi doğru olmayabilir.

Anne ve baba adayları, motivasyonun ve umudun bu tedavideki başarının anahtarı olduğuna inanmaları gerekir. Şayet henüz bebek sahibi olmak için şansınız mevcut ise, bu konuda sabırlı olmalı ve her detaya önem vererek, doktor talimatlarına uymalısınız.

Gerçekçi beklentilere sahip olmak ve planları bu yönde yapmak, anne ve baba adayını bir yıkımdan kurtaracak ve gerçekçi bir tabana taşıyacaktır.

Etiketler

Tüp bebek tedavisi hakkındaTüp bebek tedavisi kaç kez denenirÇiftler tüp bebek tedavisini kaç defa deneyebilir?Tüp bebek tedavisi kaç kezTüp bebek tedavisi neden başarısız olur

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Ulun Uluğ

Prof. Dr. Ulun Uluğ

Prof. Dr. Ulun ULUĞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Marmara Üniversitesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisas eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Daha sonra USMLE sınavlarında başarılı olarak A.B.D Maryland eyaletinde GBMC Hastanesi'nde Üreme Endokrinolojisi üzerine Fellowship ve yine aynı dal için İsrail Technion Üniversitesi Haemek Hastanesi'nde fellowship olarak görev yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır