Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Tüp bebek tedavisinin kaç gün süreceği kişilere uygulanan yöntem ve aşamalara göre değişkenlik gösterir. Genel olarak 10 ila 15 gün arasında tedavi süreci değişkenlik gösterebilir. Tüp bebek tedavi süresince seçilmiş olan merkeze tedaviyi uygulayan doktorun belirlediği belli aralıklarla gelinmesi gerekir. Erkek hastanın sadece bir gün gelmesi yeterli olur.

TEDAVİ SÜRESİNCE HASTANEDE YATMAYA GEREK VAR MIDIR?

Hiçbir aşama ve tedavi erkek hastanın hastanede yatmasını gerektirmez. Tedavi uygulanan hasta doktorun belirlediği günlerde gelir ve işlem sonrası evine rahatlıkla gidebilir.

TÜP BEBEK İÇİN SİGARA, ALKOL VE BESLENME

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce sigara , alkol kullanımı bırakılmalıdır. Baba adayı eğer sigara kullanıyor ise tedaviye başlamadan en az 2 ay önce bırakmalıdır. Aşırı kilolu adayların tedaviye başlamadan önce fazla kilolarından kurtulmaları gerekir. Aşırı kilo tedaviyi olumsuz yönde etkiler ve başarı oranlarında düşüş yaşanır. Bu husus sadece tüp bebek tedavisi ile sınırlı değildir. Çocuk sahibi olamıyor ve tedavi olmayı düşünüyorsanız mutlaka tedaviye başlamadan 3 ay önce sigara,alkol ve benzeri maddelerden uzak durmaya başlamalısınız.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEDEN İPTAL EDİLİR?

Tüp bebek tedavisi başladıktan sonra yeteri kadar yumurtalıklardan cevap alınamaz ise tedavi doktor tarafından iptal edilebilir. Aynı zamanda baba adayında yeterli ve hareketli sperm bulunamadı ise ve döllenme gerçekleşmemiş ise tedavi iptal edilebilir.

JİNEKOLOJİK PROBLEMLER VE TÜP BEBEK BAŞARI ORANI

Eğer tüplerde şişlik meydana gelmiş ise tedaviye başlamadan önce tüplerin çıkarılması gerekir. Eğer çıkarılamıyor ise rahim ve tüplerin ilişkileri kesilmelidir. Tüplere uygulanan çıkarma işlemi gebelik oranlarında artış sağlar ve kişiyi dış gebeliğe karşı korur. Eğer anne adayında çikolata kisti saptanmış ise laparoskopik işlemler ile çıkarılması gerekir. Ancak kistin boyotu 4 cm den az ise çıkarılmasına gerek duyulmaz. Tüp bebek tedavisine başlamadan 1 cm’den daha büyük olan kistlerin aspire edilmesi gerekir. Polikistik yumurtalık oluşumu tüp bebek tedavilerinde olumlu bir hastalık olabilir. Polikistik yumurtalık hastalığı bulunan kadınların tüp bebek için başarı oranları diğerlerine göre daha yüksektir.

TÜP BEBEK TEDAVİLERİNDE CİNSİYET SEÇİLEBİLİR Mİ?

Tüp bebek uygulamalarında sahip olunan embriyolardan elde edilen hücre üzerinde değerlendirme yapılarak cinsiyet belirlemek mümkündür. Cinsiyet belirlemek isteyen çiftlerin ilk olarak tedaviye başlaması gerekir. Yumurta hücrelerini artırılması nedeniyle ilaçlar kullanılır ve yumurta sayısını artırma işlemine başlanır.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların kadın hastanın yaşına göre dozları ayarlanır. İlaç kullanımı ortalama 7 – 12 gün kadar sürer. Yumurta hücreleri yeterince büyüklüğe ulaştığı zaman çatlama iğnesi kullanılarak yumurta toplama işlemi yapılır. Bu işlem ağrısız ve çok kolay bir işlemdir. Yumurta toplama işlemi genel anestezi veya lokal anestezi kullanılarak yapılır. Yumurta toplamanın beraberinde erkek hastadan da sperm alınır ve yumurtanın döllenmesi sonucu embriyo oluşturulur. Elde edilmiş embriyoların gelişimi takip altına alınarak 3. Gün PGT yöntemi ile cinsiyet seçimi gerçekleştirilir. Cinsiyet seçimi yapıldıktan 2 gün sonra seçilen cinsiyete ait embriyoların transferi yapılarak tedaviye son verilir. Tüp bebek tedavisinden 12 gün sonra gebelik oluşması ihtimali ile gebelik testi yapılır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube