Tüp bebek riskleri

Tüp bebek riskleri

Riskler neler?

Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisininde faydasının yanı sıra riskleride olabileceği göz ardı edilmemelidir. Yan etki vekomplikasyon riski az olsada, bu sorunlar kullanılan ilaçlara bağlı gelişebileceği gibi tüp bebek tedavisinin aşamaları sırasında da gerçekleşebilir. Tüp bebek tedavisinin her aşamasındaki ilerleyen teknolojik gelişmeler tedavide kulanılan ilaçlara da yansımıştır. Bu sonuç olarak ilaçlar açısından tedaviyi daha güvenli ve hastanın uygulayabilirliği açısından da daha kolay hale getirmiştir. Tedavide kullanılan ilaçlara bağlı gelişebilecek riskler:

Baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, sıcak basması, yorgunluk, ruh halinde değişiklikler ,karın

ağrısı ,ishal, bulantı ve kusma

Nadiren de olsa allerjik reaksiyonlar

Enjeksiyon yapılan bölgelerde hafif kızarıklık, morarma, hassasiyet ve ağrı

İştah artışı ve su tutulması nedeniyle geçici kilo alımı

OHSS denilen yumurtalıkların aşırı büyümesi, vucutta sıvı toplanması, karın ağrısı, bulantı ve

kusma ile seyreden yumurtalıkların aşırı uyarılma durumu. Bu durum hafif olabileceği gibi, hastanede yatıp tedavi gerektiren ileri formlarda da karşımıza çıkabilir. Tedavi sırasında yakın takip ve riskli durumlar tesbit edildiğinde erken önlem alınması ile bu durum önlenebilir. Ciddi vakalarda gerekirse embriyolar dondurularak transfer ertelenebilir.

Kullanılan ilaçların kanser oluşmasını arttırıcı etkisi tesbit edimemiştir. Yapılan çok sayıda, büyük araştırmalar sonucunda, bu tedaviler ile yumurtalık ve meme kanserleri arasında direkt bir ilişki gösterilmemiştir.

Yumurta toplama sırasında nadirende olsa damar yaralanması, buna bağlı kanama yada karın içi organlarda (barsak, idrar kesesi gibi) yaralanmalar ve pelvik enfeksiyon olabilir.

Doğumsal anomali ve düşük riski normal gebeliktekilerle aynısır, artış olmaz.

Çoğul gebelik (ikiz, üçüz) riskinde artış söz konusudur. Az sayıda embriyo transferi ile bu risk
azaltılabilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube