Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
16 Ağustos 2017347 görüntülenme
Randevu Al
Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek (IVF) denince insanların ilk aklına gelen bir deney tüpünün içinde duran bebek olsada, aslında burada bahsedilen, laboratuvar ortamında anne ve baba adaylarından alınan üreme hücrelerinin birleştirilerek döllenmenin gerçekleştirilmesidir. Dünyanın ilk başarılı tüp bebeği 1978’de İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Böylece üreme tıbbı açısından bir çığır açılmış ve 30-40 yıl öncesinde çocuk sahibi olması imkansız gibi görünen pek çok kişi bu yöntem sayesinde gebe kalabilmiştir. Günümüzde bu yöntem sadece gebelik için değil, bazı genetik hastalıkları bulunan çiftlerde hastalığı taşımayan embriyoların elde edilmesi, nakil gereken durumlarda genetik olarak benzer kardeşlerin gebeliğinin sağlanmasında kullanılmaktadır. Günümüze kadar yaklaşık 6 milyon bebeğin IVF teknolojisi ile dünyaya geldiği tahmin edilmektedir.

Anne adayından ilaçlar yardımıyla geliştirilerek elde edilen sağlıklı yumurtalar ultrasonografi eşliğinde toplanır ve babadan alınan spermlerle laboratuar ortamında birleştirilerek döllenmesi sağlanır. Her yumurta için 50.000-100.000 sperm alınarak aynı kaba koyulur. Aynı kaptaki spermlerden 1 tanesinin yumurtanın içine girerek döllenme işleminin gerçekleştirmesi beklenir. Daha sonra döllenmiş yumurta hücreleri bölünerek embriyoyu geliştirir. Embriyolar her gün kontrol edilerek 2-5 gün laboratuar şartlarında büyümeleri sağlanır. Daha sonra gelişen embriyolar rahim içerisine yerleştirilir.

Mikroenjeksiyon (ICSI) tedavisinde ise, standart tüp bebek tedavisinden farklı olarak her bir yumurtanın içine bir sperm özel bir mikroskop altında enjekte edilir ve embriyoların gelişimi için beklenir. ICSI genellikle şiddetli erkek kısırlığında uygulanır. Böyle erkeklerde sağlıklı sperm sayısı çok düşüktür veya menide hiç sperm olmamasına karşın, testislerden cerrahi yolla sperm elde edilir. Anne adayının yaşının 38’den fazla olduğu, az sayıda yumurta elde edilen, standart tüp bebek tedavisiyle döllenme yada gebelik elde edilemeyen çiftlerde de uygulanır.

Etiketler

Tüp bebek başarısızlığıTüp bebek uygulamasıTüp bebek testleriTüp bebek başarısıTüp bebek kalitesiTüp bebek sonrasıTüp bebek yaşıTüp bebek tedavi yaşıTüp bebek tedavi merkeziTüp bebek tekrarıTüp bebek aşamalarıTüp bebek süreciTüp bebek ve aşılamaTüp bebek tedavi süreciTüp bebekte başarıyı artıran faktörlerTüp bebek sürecinde cinsellikTüp bebek tedavisi sonrasıTüp bebek ücretiTüp bebek ücretleriTüp bebek fiyatlarıTup bebekte kabizlikTup bebekte dondurmaTüpbebekte kan testi kaç olmaliTüpbebekTup bebek sonrasi yasamTup bebek sonrasinda beslenmeTup bebek yontemleri ve gebe kalmaTüpbebek tedaviTup bebek tedavisi ve gebe kalmaTup bebek sahını olmak icin sperm ozelıklerı neTup bebek sahıbı nasıl olıurTup bebek tedavileriTup bebek yas kacta olurTup bebek nasıl yapılır ve ne yapılmalıTup bebek nasıl yapılır ve nereye baş vurulurTup bebek nasıl yapılır ve aşamaları nelerTup bebek tedavısınde klomen nasıl etkı yaparTup bebek olusma sansiTup bebek tedavisinde normal degerler kaçTup bebek endikasyonlariTup bebekte yasmının etkisi nedirTup bebek basari sansiTup bebekte ilk denemede tutmaTüp bebelTüpbebek tedavi süresiTüpbebek problemleri nelerdirTüpbebek ilaçlarıKısırlık

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç.Dr. Nermin KÖŞÜŞ, 1 Nisan 1973 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır