Tüp bebek hakkında merak edilen 10 soru


1 ) Tüp bebek en fazla kaç kere denenebilir?
Tüp bebek tedavisinin kaç kere deneneceği hakkında herhangi bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Fakat denemeler sorunsuz ve başarılı yapılmasına rağmen halen gebelik sağlanamıyor ise, deneme sayısı arttıkça başarı şansının azalacağı bilinmelidir. Bu sebeple uzmanla üç denemede başarı oranını en yüksek tutarken, deneme sayıları arttıkça başarı oranlarının azalacağını söylemektedir. Ancak bu durum tamamen çifte kalmıştır. Kimi zaman 6. Denemesinde gebe kalabilen çiftler bildirilmektedir.
2 ) Kadının yaşı tüp bebek tedavisini nasıl etkiler?
Tüp bebek tedavilerinde hamile kalma şansını etkileyen birçok faktör bulunur. Bu faktörler arasında en önemlisi ise anne adayının yaşıdır. Normal gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de kadının yaşının ilerlemesi ile gebelik şansı azalır. Bu sebeple 23-34 yaş arası tüp bebekte gebelik şansı en yüksek kabul edilirken, 35 yaşından sonra bu şansta azalma meydana gelir.
3 ) Transfer edilen embriyo sayısı gebelik şansını nasıl etkiler?
Transfer edilen embriyo sayısı arttıkça gebelik şansı da artmaktadır. Ancak, birden fazla yapılan embriyo transferlerinde çoğul gebelik riski söz konusudur. Bu sebeple 35 yaşından küçük ve ilk iki tüp bebek denemesi olan hastaların embriyo transferleri yalnızca bir embriyo ile yasal olarak sınırlandırılmıştır. Ancak çoğul gebelikler hem anne, hem de gebelik için çeşitli riskler taşımaktadır. Bu sebeple istenmeyen bir durum olarak görülmektedir.
4 ) Tüp bebek tedavisinde gebeliğin düşükle sonuçlanma riski daha mı fazladır?
Tüp bebek tedavisi ile oluşturulan hamileliklerde düşük riski, normal gebeliklere göre daha fazladır. Ancak bu riskin fazla olması yapılan tüp bebek tedavisinden kaynaklanmaz. Bu riskin artışına yol açan faktör, kısırlığa sebep olan nedenlerdir.
5 ) Çiftler ne zaman tüp bebek tedavisine başvurmalıdır?
Şayet çift, bir sene boyunca düzenli ve korunmadan cinsel ilişkide bulunmuş ancak gebelik sağlayamamış ise mutlaka bir uzmana danışmalı ve kısırlık sebebini öğrenip tedavilere başlamalıdır. Bu bekleme süresi, genç çiftlerde uzatılabilir. Ancak kadın aday 35 yaşının üzerinde ise altı ay gebelik sağlanamamış ise doktora başvurulmalıdır.
6 ) Dondurulmuş embriyolar ile gebelik elde edilebilir mi?
Tüp bebek tedavilerinde çoğunlukla bir tek embriyo transferine izin verildiği için geriye oldukça iyi kalitede embriyolar kalabilmektedir. Bu embriyoların dondurulması, gelecekte çiftin yeniden çocuk isteme durumu söz konusu ise kullanılabilir. Bu sayede anne adayının tüp bebek tedavisinde kullandığı ilaçlar azalmış olur.
Dondurulan embriyolar ile gebelik elde etme şansı ise %60’tır.
7 ) Tüp bebek tedavisinde önce anne adayının uygulaması gereken beslenme düzeni nasıl olmalıdır?
Tüp bebek tedavisinde özel olarak uygulanması gereken bir beslenme düzeni yoktur. Ancak anne adayının sağlıklı ve dinç olabilmesi için vitamin ve minerallerini yeterli oranda alması önemlidir. Bu diyete en uygun beslenme düzeni de Akdeniz Diyetidir. Bu diyet, sebze ağırlıklıdır. Bu beslenme düzeni ile hasta, ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılayabilmektedir.
8 ) Tüp bebek tedavisi öncesi anne adayının kilo vermesi gerekir mi?
Aşırı kilo sorunu olan kadınların tüp bebek tedavisinde şansı daha az olmaktadır. Bu sebeple ideal kiloya düşülmesi tedavinin başarı ile sonuçlanmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde anne adayının aşırı zayıf olması da yumurtlama ile ilgili sorunlara yol açabileceğinden, ideal bir kiloya ulaşmak ve bu şekilde tedaviye başlamak gerekmektedir.
9 ) Embriyo transferinden sonra cinsel ilişki yasak mıdır?
Cinsel hayata devam etmek, embriyo tutunması önündeki bir engel değildir. Yani cinsel ilişkide bulunmak embriyo transferini kötü etkilemez. Ancak transfer aşamasından sonra anne adayının yumurtalıkları halen çok büyüktür. Bu sebeple cinsel ilişkide rahatsız olabilir. Kimi zaman lekelenme tarzı kanamalar da görülebilir Bu sebeple çift endişelenebilir. Bu sebeple gebelik testine kadar stresli bir süreç geçebilir.
10 ) Ağır kaldırma ya da cinsel ilişki embriyo tutunmasını olumsuz etkiler mi?
Anne adayları embriyo transferinden sonra oldukça dikkatli davranmaya özen göstermektedir. Ancak anne adayının öksürmesi, hapşırması, ıkınması, gerinmesi ya da transferden sonra ayağa kalması, embriyonun tutunması engelleyen durumlar değildir. Bunun dışında sandalye, hafif alışveriş poşetleri ya da eğilip kalkmak embriyonun tutunmasını engellemez. Transferden sonra anne adayının kendini yormaması ancak yatağa da hapsolmaması gerekir. Günlük işler yapılabilmektedir. Bu sayede anne kafasını dağıtabilir ve stresten uzak durabilir.