Doktorsitesi.com

Tüp bebek başarısı nasıl artar?

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
27 Mayıs 2015238 görüntülenme
Randevu Al
Tüp bebek başarısı nasıl artar?

Tüp bebek başarınızı artırmak mı istiyorsunuz?

Çocuğu olmayan çiftlerin başvurduğu yöntemlerden biri olan tüp bebek yöntemi her zaman maalesef olumlu sonuçlara ulaşamamakta ve çiftler hayalini kurdukları bebeklerini kucaklama özlemlerini başka seferlere ertelemektedirler. Tüp bebek deneyimleri başarısızlıkla geçen çiftler de maalesef hayal kırıklığı ve üzüntü sonrası evlat sahibi olma isteklerini ve ümitlerini kaybetmektedirler.
Sonrasında yeniden adım atmak isteğini kaybedip aksine bir daha olmayacak, tutmayacak gibi korkular oluşup inançlarını kaybederler.

Tüp bebek uygulamasında başarı şansını artırmak için uygulanan yöntemler bir kaçı şöyledir:

Yardımcı yuvalanma: Bu uygulama embriyonun zarını delemeyip çıkamadığı durumlarda embriyo zarı üzerine küçük zafiyetler verip embriyonun zarı kolayca yırtıp çıkmasına yardım edilmiş olur.

Embriyo yapıştırma: ileri yaşlarda ki bayanlarda ya da daha evvel tüp bebek yöntemi yapılmış fakat başarısız olmuş birçok denenmiş hastalarda embriyo yapıştırma işleminde başarı görülmüş ve yaş oranı 39 ve 40 olan hastalarda bile başarı gözlenmiştir. Ancak bu uygulamada yüzde yüz başarı gören bir uygulama değildir. Kişilerin bu uygulamayı mucize gibi algılamaları hayal kırıklığına uğratabilir.

Blastokist kültürü: son teknoloji ile en özel laboratuarlarda ömrü uzatılmış embriyonun daha sağlıklı incelenmesi sonucunda embriyonun daha uzun süre canlı kalması sağlanmıştır. Böylece 5. Ve 6. Güne kadar transfer gerçekleşmiştir. Bu uygulama ile hamilelik şansı oldukça yükselmiştir. Bu uygulama artık hemen her tüp bebek merkezinde uygulanmaktadır. Bu uygulamanın pek çok pozitif anlamda katkısı mevcuttur:

Embriyonun en gelişmiş halinde iken transferi büyük bir avantajdır.

Embriyonun bekleme süresi uzayınca canlı halinin üzerinde daha çok inceleme yapılabilmesi,

İncelemeler sonrası varsa etik sorunlar bu sorunlara müdahale edebilme şansı,

Önceleri birçok embriyo koyulup çoklu gebelik olmasına neden olan sorunların ortadan kalkması, çünkü embriyonun en gelişmiş hali ile transferin gerçekleşmesinden dolayı son yıllarda tüp bebek yönteminde tekli gebelik sayısı oldukça artmıştır.

Embriyo gelişimini yeterince izleyebilmek,

Embriyo dondurma: tüp bebek işlemi uygulamalarında yasal olan en fazla üç embriyo yüklemesidir. Üç embriyo transfer için ayrıldığı zaman geride kalan embriyoların zayi olmaması için embriyo dondurma yöntemi keşfedilmiştir. Böylece yaşanan her hangi bir başarısız transfer sonrası ve ya başarılı da olsa çiftlerin daha sonra bir evlat daha istemeleri durumunda kullanılabilir. Böylece anne adayı tüp bebek yönteminin ilk aşamalarını atlar ve direk transfer gerçekleşir.

 

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır