Tüp bebek aşamaları nelerdir?

Tüp bebek aşamaları  nelerdir?

İLK GÖRÜŞME ÇOK ÖNEMLİ!

Tüp bebek çocuk sahibi olamayan aileler için etkili bir tedavi yöntemi niteliğindedir. Tüp bebek sayesinde normal yollardan olamayacak çiftler çocuk sahibi oluyor. Peki bunun aşamaları neler? şimdi teker teker Tüp bebektedavisindeki aşamaları inceleyeceğiz.

İlk aşama hekim ile ilk görüşmedir. Görüşme sırasında çiftin hikayesi dinlenir. Önceden yapılmış olan tetkikler değerlendirilir ve kadınla erkek muayene edilir. Fakat kadından önce erkek muayene edlilir. Çünkü kadının muayene edilmesi erkeğe oranla daha uzun sürer. Çünkü işlemleri uzundur. Erkeğin değerlendirilmesini sperm, meni analizi oluşturur. Kadının jinekolojik muayene ve ultrason incelemesi yapıldıktan sonra rahim ağzı kanserinin ve kanseröncesi durumların saptanması için yapılan test ve çeşitli bakteriyolojik incelemeler için numuneler alınır. Adetin üçüncü günü yapılan hormon tetkikleriyle, yumurtalıkların ilaçlara nasıl cevap verecekleri önceden anlaşılmaya çalışılır.

HORMON BASKILAMA

2. adım ise hormonların baskılanması’dır. 3. adım yumurtalıkların uyarılması’dır. Burada amaç mümkün olduğunca fazla sayıda 16 – 20 mm çaplı follikül elde etmek. Diğer adım yani 4. adım ise Yumurta Toplama’dır. Önce hCG hormonu yapılır. Daha sonra bu işlem 32 – 36 saat sonra gerçekleştirilir.  Her iki yumurtalığın aspire edilmesi yaklaşık 15 – 30 dakika sürer.

YUMURTA TOPLAMA

5. adım ise döllenme fertilizasyon’dur. Yumurta toplama işlemi sırasında emilerek alınan içerik laboratuvara gönderilir. Kadından yumurtaların toplandığı esnada erkek de sperm verir. 6. aşama Embriyo transferi’dir. Elde edilen döllenmiş yumurtalara embriyo denir. 2. hücreli aşamadan çok hücreli bir aşamaya transfer edilir. En çok tercih edilen aşama da 4- 8 hücreli aşamadır. Embriyo transferi 2. ve 6. günler arasında yapılabilir.

GEBELİK TESTİ

Son aşama olan 7. aşama ise Gebelik testidir. Önce idrarda sonra da kanda gebelik testi yapılır. Sonucuna göre gebelik olup olmadığına karar verilir. Tüp bebek aşamaları işte böyledir. Biraz da genel tüp bebek düşüncesinden bahsedelim. Tüp bebek tedavisi, anne yumurtasının babanın spermi ile suni olarak döllenerek, tekrar anne rahmine yerleştirilmesinden ibarettir. Toplumumuzda birçok insan tüp bebek yöntemi ile doğan çocukların kendisine ait olmayacağı gibi yanlış bir bilgiye sahiptir. Halbuki bu böyle değildir. Özellikle erkekler bunu çok fazla düşünür.

KAÇ KEZ DENENMELİ?

  Tüp bebek tedavisi gören ve ilk denemede çocuk sahibi olamayan birçok çift, ikinci deneme ile arzu ettikleri sonucu alabilmektedir. Alamazlar ise tekrar deneyebilirler. Bunda bir sınır yoktur ama genel olarak 2. denemede başarılı olunur. Olunmazsa 3. denemede mutlaka bir başarı elde eden birçok çift vardır. Bu yüzden  İlk denemede çocuk sahibi olamayan çiftlerin umutlarını kaybetmeden, ikinci şansı değerlendirmesi gereklidir. Hatta sadece 2. şans değil 3. şans da verilmeli. Çocuk sahibi olmak istiyorsak bazen şeylere katlanmamız gerekecektir. Sabırlı olarak denemek çiftler için gereklidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube