Doktorsitesi.com

Tüp bebek aşamaları

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
19 Haziran 2015151 görüntülenme
Randevu Al
Tüp  bebek  aşamaları

1) Tedavi Öncesi Hazırlık

Tüp bebek  yöntemi, çocuk sahibi olamayan insanlar tarafından son çareymiş gibi görünmekteydi.Aman günümüz teknolojisinde ve tıbbi alandaki gelişmeler Tüp bebek tedavisini ilk ,hatta tek çare haline getirmiştir.Hatta günümüzde yeni tüp bebek yöntemleri geliştirilmiş ve başarı oranları dahada yükselmiştir.

 Tüp bebek tedavisine karar vermişseniz aktif tedavi dönemine kadar  yumurtalıklarınızın tedaviye hazırlanması için hekiminiz tarafından doğum kontrol hapı reçete edilebilir. Doğum kontrol hapları sayesinde polikistik overe bağlı yumurtalıkların durumu iyileşerek hiperstimulasyon denilen aşırı uyarılma ihtimali azaltılabilir ve yumurtalıklarınızda daha önceden kalabilen folikül kistleri geçebilir.

Tüp bebek tedavisinin bazı aşamaları burada başlar.Adetinizden 10 gün kadar önce  GnRH analoğu isimli iğne veya sprey kullanılır.Bu iğne yumurtalıklarınızın uykuya dalmasını sağlar.Eğer daha geç adet görülüyorsa progesteron içerikli ilaçlar kullanılarak adetin istenilen zaman da gelmesi sağlanır.

2) Tedavi Başlangıcı

Tüp Bebek tedavisinin uygulamalı bölümü Hekiminiz tarafından muayene ile başlar.Bu muayene adetinizin 2. veya 3.gününde yapılır ve bu muayene çok önemlidir. Bu muayenede yumurtaların uykuda olup olmadığı anlaşılır. Eğer yumurtada halen kist mevcut ise bir kaç gün bekleme veya biraz erteleme gibi seçenekler değerlendirilir.

Tüp bebek tedavisindeki en önemli unsurlardan biri olan Yumurta Rezervinize göre kullanacağınız ilaçlar ve dozları belirlenir.

3) Yumurtalıkların Uyarılması

Tüp bebek aşamaları ,yumurtalıkların uyarılması ile başlar.Tüp Bebek tedavisinin uygulamalı dönemine başlamak için yumurtalıklarınızda herhangi bir sorun veya engel tespit edilmemiş ise enjeksiyon süreci başlar. Bu süreç 7 -10 gün kadardır. Akşam saatlerinde yapılacak olan enjeksiyonları kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz. Enjeksiyon kullanımını hemşireniz size önceden gösterecektir.

USG muayenelerinin ve kan estradiol değerlerinin belirleneceği tekniklerin yapılması için hekiminiz sizi tekrar merkeze çağırır.Bir sonraki aşama olan yumurtaların toplanması için en uygun zaman ve kullanılan ilaçların dozajı bu süreçte belirlenir.

4)Yumurtaların Toplanması

Yumurta toplama işlemi  lokal veya hafif genel anestezi uygulanarak yapılır ve hiç bir şey hissetmezsiniz. Siz uykuda iken hekiminiz ultrasonun ucuna takılan bir iğne vasıtası ile yumurtalarınızı toplar.Toplanan yumurtalar döllenmek üzere laboratuvara gönderilir. Yumurta toplama işleminin süresi 20-30 dakikayı geçmez ve son derece güvenlidir.

Yumurta toplama işlemi bittiğinde 1 -2 saat dinlendikten sonra evinize gidebilirsiniz.

5) Yumurtaların döllenmesi (Fertilizasyon)

Yumurtaların döllenmesi işlemi yapılmadan önce baba adayından sperm örneği alınır.Yine bu aşamada sperm sayısı da çok önemlidir. Annede alınan yumurtalar ile babadan alınan spermler bir araya bırakılarak döllenmesi beklenir. Yumurta hücrelerinin her biri için 10.000 kadar sperm yerleştirilir.12-24 saat sonra döllenmenin olup olmadığı kontrol edilir.

6) Embryo Transferi

Bu işlem döllenen yumurtaların anne adayına transfer işlemidir.Bir katatar vasıtası ile toplanan embryolar aynı aşılama işlemine benzer bir biçimde rahime yerleştirilir.Embryo transferi 2. gün ile 5.gün arasında istenilen zamanda yapılabilir. Transfer işlemi yapılırken anesteziye gerek duyulmaz.İşlem esnasında hasta muayene pozisyonuna getirilerek yapılır.

İşlem oldukça basit ve kolaydır,hasta her hangi bir ağrı hissetmez.Eve gitmeniz için transfer işleminden sonra 1-2 saat istirahat etmeniz yeterlidir.

7) Bekleme Süreci

Tüp Bebek tedavisinin en zor en sıkıntılı dönemidir.Bekleme dönemi yaklaşık 2 haftadır. Bu bekleme sürecinde normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Bu süre içerisinde stresten uzak durulmalı,yatarak beklenmemeli, hekiminizin verdiği reçete ve yazacağı diyet uygulanmalıdır.Bekleme süresi boyunca cinsel ilişki yasaktır. Ağır bir iş veya yorucu spor gibi faaliyetlerden uzak durulmalıdır.2 Hafta sonra klinikte gebelik testi yapılır.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır