Kök hücreler, tüm yaşam boyunca bedenimizde bulunan ve tüm hücre tiplerine dönüşebilen kaynak hücrelerdir. Kök hücreleri özel yapan farklılaşma, kendilerine has yeteneklerinin olmasıdır. Farklılaşarak vücudun ihtiyacı olan hücrelere dönüşebilirler.
Kök hücreler, kök formunda belli yuvalarda beklerler ve hasar halinde ortaya çıkan yıkım ürünleri ile uyanarak kas, kemik, kıkırdak, beyin, sinir dokusu, kan ve diğer birçok hücre tipine dönüşebilirler.
Yara iyileşmesinde, hastalığın tahrip ettiği doku onarımlarında, iltihabın baskılanmasında, yeni hücre ihtiyaç durumlarında harekete geçerler.
TÜM KÖK HÜCRELER EMBRİYODAN MI GELİR?
Bu sorunu cevabı; hayır. Uzun yıllardır biliyoruz ki, tüm yaşamımız boyunca kök hücreler kanımızda dolaşmaktadır. Heyecan verici olan; yetişkin kök hücreler kullanılarak, oldukça başarılı ve etkin tedaviler mümkün görünüyor.
Bu hücreler, kemik iliğinden köken alıyor fakat ilginç olarak cildimizin altında yağ tabakasında da oldukça fazla miktarlarda depolanmış durumdalar.
Yağ dokuda depo halde bulunanlara “adipoz kök hücre” denir. Yağ dokuda fazla sayıda olmalarının yanı sıra oldukça yüksek potansiyele sahiptirler. Diğer önemli avantajları kolayca yağ dokudan alınabilmeleridir. Günümüzde geçmişe kıyasla minimal girişimsel yöntemlerle kolayca elde etmek mümkündür.
KÖK HÜCRELER HANGİ RAHATSIZLIKLARDA KULLANILABİLİR?
Kök hücre kaynaklı tedaviler, FDA rehberlerine uygun ve bakanlık izni alınarak oldukça geniş tedavi çeşitliliğine sahiptir.
Kök hücre tedavi konusu her geçen gün giderek büyümektedir. Tedavide kullanıldıkları veya çalışmaları devam eden bazı rahatsızlıklar;
Diz, kalça, omuz, bilek gibi eklem kireçlemeleri, ağrıları
Bel, boyun ağrıları
Romatizma
Otoimmün hastalıklar
Avasküler nekroz, osteoekrozlar
Nöropatiler
Refleks Sempatik Distrofi (RSD)
Diabet
Kalp yetmezliği
Böbrek yetmezliği
Erektil disfonksiyon
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
Multipl Skleroz
Parkinson, Alzheimer, ALS
İnme-felç
Spinal kord yaralanmaları
Travmatik beyin yaralanmaları
Fibromiyalji
Otizm
Lyme
Kök hücre tedavisi ile heyecan verici olan modern tıbbın en fazla çaresiz kaldığı hastalıklarda büyük potansiyel taşımaktadır.
KÖK HÜCRELER BİRBİRİNDEN FARKLI MIDIR?
Kemik iliği ve yağ doku kaynaklı kök hücreler en sık kullanılanlardır. Bunun yanı sıra sinoviyum, kordon, plasenta, amniyon kaynaklı kök hücreler kullanılabilir.
Amaç hepsinde mezenkimal denilen kök hücre sınıfıdır çünkü yukarıda saydığım rahatsızlıklarda kullanılan kök hücre tipi mezenkimal kök hücrelerdir.
A-Kemik iliği kök hücreleri leğen kemiğinden örnek alınarak uygulanır. İki farklı yöntem vardır.
1. Kemik iliği örneği 20-60 ml kadar alınır. Daha sonra 4-6 hafta kadar laboratuvar ortamında çoğaltıldıktan sonra uygulanır.
2. 100 ml kemik iliği alınarak santrifüj işlemlerinden geçirildikten sonra aynı gün uygulanır.
B-Adipoz Kaynaklı Kök hücreler
1. Yağ dokusu örneği; ufak tırnak büyüklüğü kadar bir yağ dokusu örneği alınarak içerisindeki kök hücreler çoğaltılabilir. 4-6 hafta bekleme süresi gerekir.
2. Minimal girişimsel dediğimiz mini liposuction ile karın veya basenlerden uygulanmak istenen rahatsızlığa göre 50-200ml yağ dokusu alınır. Aynı gün kök hücreler laboratuvar ortamında ayıklanarak 1-3 saat içinde uygulanır.
Yöntemler bölgesel anestezi ile yapılır. Genel anestezi gerekmez. Hasta yatışı gerekmez. Hastalar uygulama sonrası evlerine gidebilir ve günlük hayatlarına dönebilirler.
KİMLER KÖK HÜCRE TEDAVİSİ OLABİLİR?
Tabii en başta kişinin rejenerasyon yani onarım tıbbı ile tedavi edilebilecek bir rahatsızlığı olmalıdır. Daha önce belirttiğim rahatsızlıklarda kullanılabilir. Kök hücrelerin sayısı yaşla azalmakla birlikte aynı yaşta olan iki kişide aynı sayıda kök hücre bulunacak diye bir kaide bulunmamaktadır.
Rejeneratif tıbbın doğası gereği tedavi arayan herkes kök hücre adayı olabilir. Yalnız gebelerde elde etme zorluklarından dolayı önerilmez. Aktif kanser hastalarında önerilmez, tedavi sonrası uygulanabilir.
Yara iyileşmesinde, hastalığın tahrip ettiği doku onarımlarında, iltihabın baskılanmasında, yeni hücre ihtiyaç durumlarında harekete geçerler.
Uzm. Dr. Aşkın Nasırcılar, İstanbul ve Bursa’da tüm kas, iskelet ve eklem rahatsızlıklarında hücre tedavisi uygulamaktadır.
Kök hücre tedavisinin yapıldığı veya çalışmaları devam eden rahatsızlıklar;
1-Diz, kalça, omuz, ayak bileği gibi eklem kireçlemeleri,
2-Dizde menisküs yırtıkları,
3-Omuzda rotator kuff kas yırtıkları,
4-Dizde çapraz ve yan bağ yırtıkları,
5- Aşil zedelenmeleri,
6-Topukta plantar fasiit
7-Bel, boyun dejenerasyonları,
8-Avasküler nekroz, osteonekroz gibi kemik çürümeleri,
9-Tenisçi dirseği, golfçü dirseği ve başka tendon, bağ zedelenmeleri
10- Romatizmal hastalıklar (Romatoid artrit, Ankilozan Spondilit, Psöriatik artrit, Reaktif artrit vb)
11-RSD (Refleks Sempatik Distrofi), (Algonörodistrofi)
12-Otoimmün hastalıklar (Skleroderma, SLE, Hashimato, MS vb.)
13-Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar
14-Otizm
15-Beyin damar tıkanıklığına bağlı inme, travmatik beyin hasarları
16-Nöropatiler, sinir hasarları
17-Kalp yetmezliği
18-Böbrek yetmezliği
19-Karaciğer yetmezliği
20-Diabet
21-Kronik obstrüktif akciğer hastalıkları
22-Erektil disfonksiyon