Trofoblastların katkısı: embriyo kendi kendine nasıl yardımcı oluyor

Trofoblastların katkısı: embriyo kendi kendine nasıl yardımcı oluyor

Embriyonun rahime yerleşirken karşılaşabildiği istila edici hücrelere trofoblastik hücreler denir. Olması gerektiği gibi tam anlamıyla işlediklerinde bu hücreler, bazı moleküllerin üretilmesini ve embriyo için immün tolerans sürecinin başlatılarak devam ettirilmesini sağlayacak bazı reaksiyonlara yol açarlar. İmmün tolerans, işin içinde bulunan hücrelerin çeşitliliğine göre farklı yollarla embryoya saldıran hücrelerin etkisiz hale getirilmesi ile başlar. Rahim duvarının hafif inflamasyonu gibi bu süreçte ortaya çıkan etkilerin bir kısmı, aynı zamanda embriyonun implantasyonuna yardımcı olur. Hücrelerde ve dokularda anormal değişiklikler ortaya çıktığında veya tümüyle şekillenemediklerinde şüreç başarısız olur ve annenin bağışıklık sistemi embriyoya doğrudan saldırarak düşüğe yol açabilir. 

Embriyoda reseptörü (bazı uyarılara cevap veren hücrenin yüzeyinin bir bölümü) olan ve viral ve bakteriyel enfeksiyonların varlığında inflamasyonu aktive eden ve inflamasyona sebep olan embryoya saldıran başlayan bir çeşit hücre de bulunmaktadır. Bu fonksiyon, aynı zamanda annenin rahim duvarındaki implantasyona annenin rahim duvarını istila eden damarları oluşturarak yardım ederler (inflamasyonun az olması iyidir, ama çok olması zararlıdır), fakat bu reseptörlerin de farklı ana işlevleri bulunmaktadır. Bu işlevler, aktive olmuş fetal hücreler tarafından tanıtılmadığı müddetçe bağışıklık sistemine her türlü rahim enfeksiyonlarına karşı saldırışa geçmesini emreden ve düşükle sonuçlanan ve embriyonun kendisini de enfeksiyondan korumasını emreden fonksiyonlardır. Bu reseptörlerin düzgün şekillenmemesi durumunda (polimorfizm), embriyo enfeksiyonlara açık hale gelir ve ardından bağışıklık sisteminin veya virüs ve bakterilerin saldırıları sonucu yok edilmesi meydana gelir. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halit Fırat Erden

Op. Dr. Halit Fırat ERDEN, 30 Temmuz 1966 tarihinde Mersin'de doğmuştur. 1984 yılında Tarsus Amerikan Koleji'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. 1995 - 1997 yılları arasında University of California - San Diego'da Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite alanında üst ihtisas eğitimini tamamlamıştır. Eastern Virginia Medical School - Jones Institute Tüp Bebek Merkezi'nde ve Cornell Medical Center'da Gözlemci olarak bulunmuştur.  Op. Dr. Halit Fırat ERDEN, 1999 - 2009 yılları arasında Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde Medikal Direktör ...

Etiketler
Embriyo
Op. Dr. Halit Fırat Erden
Op. Dr. Halit Fırat Erden
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube