Doktorsitesi.com

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir ?

Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın
7 Şubat 2017185 görüntülenme
Randevu Al
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir ?

Travmatik bir yaşantı (deprem, tecavüz, trafik kazası vb gibi vücut bütünlüğüne yönelik tehdit ya da buna şahit olma) sonrasında ortaya çıkar. Normalde travma yaşantılarından bir süre sonra günlük hayata adaptasyon sağlanır, travmanın etkisi zamanla azalır. Ama travmanın şiddetinin ve kişinin hayatına etkisinin yoğun olduğu durumlarda kişi bu travmanın etkisinden yıllar geçse de kurtulamayabilir. Rüyalarında görür, tekrar o olayı yaşıyormuş gibi hisseder, dikkatini toplamakta güölük öeker, normal yaşamına adapte olması zorlaşır. Bazen de yıllar sonra o olayı hatırlatan birşeyle tekrar aynı yaşantılar ortaya çıkar.

Bu bozukluğun 3 belirti kümesi vardır:

Travmanın anılarını sürekli yaşamak (tekrar yaşıyormuş gibi olmak, flashbackler, kabus görmek, beraberinde kaygı belirtilerinin çıkması)

Travmayı hatırlatan durumlardan kaçınma

Tetikte olma hali (irkilme, aşırı uyarılmışlık)

Tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte kullanılır. Travma hastalarında EMDR (Göz hareketleriyle yeniden işleme ve duyarsızlaştırma) etkilidir. Travmanın etkisinin azaltılması mümkün olmaktadır. Travmanın hastanın beyninde işlenmesi ve yeniden anlamlandırılması sağlanır.


 

Etiketler

Travma sonrasiTravmatik yaşantıTravma sonrası stres bozukluğu nedirTravma

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın

Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın

Uzm. Dr. Ayşe Gül AYDIN, 24 Temmuz 1979 tarihinde  Aydın'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Muğla'da tamamlamıştır. Muğla Anadolu Lisesi 'ni birincilikle bitirerek Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisası ise Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2009 yılında Psikiyatri uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır