Travma sonrası stres bozukluğu nedir ?

Travma sonrası stres bozukluğu nedir ?

Travmatik bir yaşantı (deprem, tecavüz, trafik kazası vb gibi vücut bütünlüğüne yönelik tehdit ya da buna şahit olma) sonrasında ortaya çıkar. Normalde travma yaşantılarından bir süre sonra günlük hayata adaptasyon sağlanır, travmanın etkisi zamanla azalır. Ama travmanın şiddetinin ve kişinin hayatına etkisinin yoğun olduğu durumlarda kişi bu travmanın etkisinden yıllar geçse de kurtulamayabilir. Rüyalarında görür, tekrar o olayı yaşıyormuş gibi hisseder, dikkatini toplamakta güölük öeker, normal yaşamına adapte olması zorlaşır. Bazen de yıllar sonra o olayı hatırlatan birşeyle tekrar aynı yaşantılar ortaya çıkar.

Bu bozukluğun 3 belirti kümesi vardır:

Travmanın anılarını sürekli yaşamak (tekrar yaşıyormuş gibi olmak, flashbackler, kabus görmek, beraberinde kaygı belirtilerinin çıkması)

Travmayı hatırlatan durumlardan kaçınma

Tetikte olma hali (irkilme, aşırı uyarılmışlık)

Tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte kullanılır. Travma hastalarında EMDR (Göz hareketleriyle yeniden işleme ve duyarsızlaştırma) etkilidir. Travmanın etkisinin azaltılması mümkün olmaktadır. Travmanın hastanın beyninde işlenmesi ve yeniden anlamlandırılması sağlanır.


 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın

Uzm. Dr. Ayşe Gül AYDIN, 24 Temmuz 1979 tarihinde  Aydın'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Muğla'da tamamlamıştır. Muğla Anadolu Lisesi 'ni birincilikle bitirerek Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisası ise Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2009 yılında Psikiyatri uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Bursa Muradiye Devlet Hastanesi'nde ve Samsun Medicana International Hastanesi'nde uzman doktor olarak çalışmıştır. Bu dönemde Aile terapisi eğitimi almıştır. 2014 yılı mart ayında  Bursa Özel Setbaşı Tıp Merkezi'nde çalışmaya başlamıştır. Hipnoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing - göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme ...

Etiketler
Travma sonrasi
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube