TOPUK DİKENİ VE TENİSCİ DİRSEĞİ TEDAVİSİNDE ETKİN BİR YÖNTEM: ESWT
Günümüzde daha sık görmeye başladığımız romatizmal hastalıklar grubunda yer alan rahatsızlıkların çok fazla sayıda olması ve yaşam kalitesini etkilemesinden dolayı bu alandaki çalışmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bu çalışmalarda olumlu sonuç veren ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan fizik tedavi yöntemlerinden biri de; şok dalga tedavisi olarak bilinen ESWT.
ESWT; Vücut dışında oluşturulan şok dalgası ile tedavi demektir. Vücuda, tedavi edilecek bölgeye mini şok dalgaları gönderilerek tedavi sağlanır. Modern, cerrahi olmayan, anestezisiz, ağrı yapmayan ilaçsız özel bir tedavi yöntemidir. Bu metoddauygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre seans süreleri farklılık gösterebilir. Ortalama bir seans 20 dakika sürmektedir. Genellikle 3-5 gün ara ile yapılan 3-5 seans sonrasında yüksek oranda iyilik hali oluşup hastaların yaşam kalitesi artar.
Bu yöntem birçok kas, eklem, tendon kökenli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak toplumda en sık şok dalga tedavisine başvurulan hastalıklar şunlardır:
1) Topuk dikeni: Özellikle sabahları kalktığınızda yere basmakta zorlanıp, bir süre sonra rahatlıyorsanız topuk dikeni yönünden incelemekte fayda var. Kilo fazlası olanlarda, uzun süre ayakta çalışanlarda, bazı romatizmal hastalıklarda, kireçlenmelerde, gebelerde, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde, uzun süreli yürüyüş yapanlarda sık görülür. Topukta ayakta fazla kalındığında, yürümekle artan ağrı vardır.
2) Tenisçi ve Golfçü dirseği :El bileğinin aşırı kullanımı sonucu dirsek dış ya da iç yanında ağrı ile karakterizedir. Ev hanımlarında, el bileğinin tekrarlayan zorlanmasını gerektiren işlerde çalışanlarda, tenis ve golf oynayanlarda sık görülür. Anahtar çevirirken, kavanoz kapağı açarken ve direksiyon kullanırken ağrılar daha da artar.
3) Omuz ağrısı (omuz kireçlenmeleri)
Genellikle orta yaş civarında sık görülen, nedeni tam olarak bilinmeyen, omuz eklemi çevresindeki tendonlardan herhangi birine kalsiyum depozitlerinin birikmesi ile oluşan yangı nedeniyle omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalık olan kalsifik tendinitlerde çok faydalıdır.
4) Uzun süreli kaynamayan kırıklar ve kaynama gecikmeleri
5) Omuzun sıkışma sendromu
6) Kalçanın trochanterik bursit gibi ağrılı hastalıkları
7) Kaslardaki ağrılı tetik noktalar
8) Tendon yapışma yeri zorlanmaları:ayak aşil tendonu ve diz üzerinde çok çalışanlarda görülen patellar tendon rahatsızlıkları gibi.
Kullanılan bu yeni yöntemin pek çok avantajı var; hasta ayaktan tedavi olur, hastanede kalması gerekmez. Ağrısızdır, anestezi gerekmez, uygulanması kolaydır. Hızla olumlu sonuç alınır. Başarı oranı yüksektir. Romatizmal rahatsızlıkları olanlar için etkinliği kanıtlanmış, kolay ulaşılabilir ve ekonomik bir tedavi yöntemidir.