Topuğunu seven dikenine katlanmasın

Topuğunu seven dikenine katlanmasın

TOPUK DİKENİ 

"Kalkaneal Spur"

Sabah uykudan uyandıktan sonra veya uzun süre oturduktan sonraki ilk birkaç adımınızda şiddetli topuk ağrısı çekiyorsanız, topuğunuzun altına iğne batıyor gibi hissediyorsanız “topuk dikeni” diğer adıyla kalkaneal spur sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz.

Topuk dikeni; ayak tabanında bulunan plantar faysa adı verilen fibröz bantların gerilme ve zorlanmaya bağlı zedelenmesi ile enflamasyonu sonucu meydana gelir. Plantar fasyanın topuk kemiğine yapıştığı yerdeki enflamasyona topuk dikeni, ayak tabanında parmaklara doğru uzaman bölgedeki enflamasyonuna plantar fasiitis adı verilir. Fakat ikisinde de aslında sorun aynıdır. Ağrı topuk bölgesinde olabileceği gibi ayak parmaklarına doğru ayak tabanında da olabilir. Çekilen ayak grafisinde topukta görülen dikenimsi yapı, fasyanın yapışma  yerindeki kalsiyum birikintisidir ve vücudun zedelenmeye karşı verdiği bir reaksiyondur.

Neden Oluşur?

Fazla kilo, düz veya fazla ayak kavsi, uzun süre ayakta kalma, uzun süre büyüme, sert tabanlı ayakkabılar, zorlayıcı aktiviteler içeren spor dalları ve bazı romatizmal hastalıklar etkileyici faktörler arasında sayılabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Son yıllarda kullanılmaya başlanan ESWT (Şok dalgası tedavisi) yöntemi ile 4-5 gün ara ile yapılan 3-5 seans sonucu hastalık %80-90 oranında tedavi edilmektedir. ESWT yöntemi ile rahatsızlığın olduğu bölgede kanlanma artırılarak, vücudun kendi iyileştirici mekanizmalarının devreye girmesi ve hasar gören dokuların rejenerasyonu sağlanmaktadır.

Şok dalga tedavisinin avantajı; ameliyatsız, anestezisiz, ilaçsız ve kısa sürede %80-90 oranında kalıcı iyileşme sağlamasıdır. Topuk dikeni tedavisinde günümüzde kullanılan en son teknolojin yöntemdir.

Ayak tabanında bulunan kasa (plantar fasya) ve baldır kasına (aşil tendonu) yapılacak olan germe egzersizleri de ağrının azaltılmasına ve tedaviye katkı sağlayacaktır.

Hastalığa yakalanmamak için neler yapılmalıdır?

Topuk dikenine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmaması, hastalığın nüks etmesine neden olabilir.

Aşırı kilolardan kurtulun

Uzun süre ayakta kalmaktan ve yürümekten kaçının

Uzun süre ayakta kalmanız gereken bir işte çalışıyorsanız, ayakkabınızın içine silikon topukluk ya da tabanlık yerleştirin.

Yürüyüş yapıyorsanız, mutlaka yumuşak tabanlı yürüyüş ayakkabıları kullanın.

Ayakkabı seçerken; ayağınıza uygun, ark desteği olan yumuşak tabanlı olmasına özen gösterin. Yüksek topuklu ayakkabılar bulanmaktan kaçının.

Her sabah yatak içerisinde ayak ve baldır kaslarına yapacağınız germe egzersizleri, hastalığa yakalanma riskinizi azaltır. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Mehmet Çakır

İŞ DENEYİMLERİ:

2015-HALEN : Acıbadem Sağlık Grubu

2011-2015     : A Tıp Merkezi

2010-2011     : Girne Asker Hastanesi

2008-2010     : Avicenna Hospital

Etiketler
Eswt
Fzt. Mehmet Çakır
Fzt. Mehmet Çakır
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube