Tiroid nodülleri ve riski

Tiroid nodülleri ve riski

Tiroit bezinde bulunan ve belirti vermeden ilerleyen nodüllerin her iki kişiden 1’inde görülebilir. Nodüllerin çoğunlukla iyi huylu olduğunu ancak incelenmesi gerekir. “Troid nodülü kadınlarda daha sık görülür. Anneniz veya kız kardeşinizde nodül varsa bir endokrinoloji uzmanına danışılmalı"
Tiroid nodüllerin yüzde 80-90’ında semptom olmaz. Fakat bu hastaların bir kısmında boyun bölgesinde şişlik ele gelebilir veya görülebilir. Bazen nodül çok büyüdüğünde nefes darlığı ve yutkunmada zorluğa neden olur. Hastalık muayene ya da boyun bölgesine uygulanan ultrasonla görüntülenir. Kliğimizde nodüllerin iyi veya kötü huylu olmasını tespit ediyoruz. Bu sonuçlara göre ameliyat veya izleme yapıyoruz.”

KALITIM ETKİSİ
Saptanan her nodülün tümör anlamına gelmeyebilir, hasta olmayan ancak ailesinde iyi veya kötü huylu tiroid nodülü olan bireylerin risk altında olduğunu ifade edebiliriz. Tiroid nodülünün genellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü belirterek "Eğer kız kardeşinizde varsa sizde de olabilir. " dersek yanlış olmayabilir. Nodüller bazen çok ciddi bir nefes darlığına neden olabilir. Kötü huylu olmasa da boğaz bölgesine baskı yaparak yaşam konforunu bozabilir. Neredeyse iki kişiden birinde bu hastalığa rastlanıyor.

ŞÜPHELİ NODÜLLERE UYGULAMA
Tiroid nodülünün değerlendirilmesinin hastanın hikayesine ek olarak ultrason ve muayene ile yapıldığı, gerekli görüldüğü yerlerde genetik araştırmaların da yer alabilmektedir. “Tiroid sintigrafisi radyoaktif madde verilerek yapılmaktadır. Sintigrafide nodül soğuk ve sıcak olarak görülür. Sıcak nodüllerin kanser olasılığı yüzde 1 gibi çok düşük kabul edilmektedir. Soğuk nodüllerde kanser oranı yüzde 10-20 gibi daha yüksek oranda saptanabilmektedir.”

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Muammer Karadeniz

Prof. Dr. Muammer KARADENİZ, 1975 yılında Konya' nın Karapınar ilçesinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını 2005 yılında Ege Tıp Fakültesi İç hastalıkları Anabilim Dalı' nda yapmıştır. 2007 yılında Harvard Üniversitesi, Joslin Diabetes Center' da Araştırma Görevlisi olan Prof. Dr. Muammer KARADENİZ, 2008 yılında Ege Tıp Fakültesi' nde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı' nda yan dal uzmanlık eğitimini de tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009-2010 yılları arasında Diyarbakır Askeri Hastanesi' nde askerlik görevini yapmış, mecburi hizmetini 2009-2011 yılları arasında Manisa Akhisar Devlet Hastanesi' nde yapmıştır, mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir. ...

Etiketler
Guvatr
Prof. Dr. Muammer Karadeniz
Prof. Dr. Muammer Karadeniz
İzmir - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube