Tırnak hastalıkları

Tırnak hastalıkları

Sağlıklı tırnaklar hep daha çekicidir. Onlar kişinin, alışkanlıklarını ve sağlığını yansıtırlar.
Tırnaklar el ve ayak parmak uçlarında bulunan deri hücreleri tarafından üretilir. Tırnakların keratinden oluşan bir yapıları vardır. Bu dayanıklı protein, sadece saçta ve deride bulunur. Tırnağın kendisi farklı tabakalardan oluşur.
Tırnaklar, saç gibi, matrixten büyür.Yaşlı hücreler büyüdükçe yerlerini yenileri alır. Bunlar sıkıştırılmış, yassılaştırılmış ve sertçe şekillendirilmiştir. Tırnakların günde ortalama büyümeleri 0,1 mm’dir. Bu oran, yaşa, yılın zamanına, aktivitelere bağlı olarak değişebilir.
El tırnakları, ayak tırnaklarından daha hızlı büyür. Dominant el veya ayağın tırnakları diğerine göre daha hızlı büyür.Tırnaklar kışa nazaran yazın daha hızlı büyür. Kadınların tırnakları erkeklerinkinden daha hızlı büyür. Ancak hamilelik ve ileri yaş dönemlerinde farklılıklar olabilir. Tırnakların uzaması/büyümesi hastalıktan ve hormonal bozukluklardan da etkilenir.
Tırnaklar yerleşimlerine bağlı olarak, yıpranmaya daha çok  müsaittirler.Tırnak hastalıkları, tüm deri hastalıklarının %10 ‘unu oluşturur. Çoğumuz, ömür boyu en az bir defa parmaklarımızı kapıya sıkıştırmışızdır. Ayak tırnaklarımızda batma ya da dolamaya dayanmak
zorunda kalmışızdır. Genellikle küçük tırnak yaralanmaları zamanında iyileşirler. Ancak ciddi yaralanmalar veya hastalıklarda, profesyonel tedavi gerekir. Bazı belirtiler tırnak hastalıklarına işaret edebilir.Tırnak etrafındaki derinin şişmesi ve sızlaması sonucunda tırnaklarda renk ve şekil değişiklikleri görülebilir. Tırnakta beyaz çizgilenmelerin bulunması, girinti, çıkıntı ve çukurluklar bulunması söz konusu olabilir. Bunları mutlaka bir dermatolog değerlendirmelidir.

En sık görülen tırnak hastalıkları:
Beyaz noktalar
Kanamalar
Tırnak batması
Mantar enfeksiyonu
Bakteriyel enfeksiyon
Tümör
Sedef hastalığı
Siğiller
Tırnak yeme

TIRNAK BAKIMININ TEMEL KURALLARI
1- Tırnaklarınızı temiz ve kuru tutunuz.
     Bu tırnak altında toplanan bakteri ve diğer enfeksiyonel organizmaları uzak tutmaya yardım eder.
2- Eğer ayak tırnaklarınız, kalın ve kesilmesi zor ise, onları sıcak tuzlu suda iyice ıslatınız. 5 ile 10 dk. arası %10’luk üre içeren krem uygulayın, recetesiz satılabilen bir kremdir. Her zaman uygun şekilde kesiniz.
3- Tırnaklar düzgünce karşıdan karşıya ve hafif dairemsi (maksimum düzgünlükte) kesilmelidir. Bunun için keskin bir tırnak makası kullanın.
4- Tırnaklarınıza şekil vermek ve şeytan tırnaklarını yok etmek için steril törpü ve aletlerkullanınız.
5- El tırnaklarını yemeyiniz.
6- Tırnak katmanlarında mutlaka tıbbi tedavi isteyiniz!
7- Herhangi tırnak düzensizliğinde dermatoloğunuza başvurunuz.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Arzu Kaynak

Etiketler
Tırnak bakımı
Uzm. Dr. Arzu Kaynak
Uzm. Dr. Arzu Kaynak
Balıkesir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube