Tırnak Batması ve tedavi yöntemleri

Prof. Dr. Murat Emiroğlu
Prof. Dr. Murat Emiroğlu
11 Ekim 2016545 görüntülenme
Randevu Al
Tırnak Batması ve tedavi yöntemleri

Tırnaklarınızı, özellikle de başparmak tırnağınızın kenarlarını çok kısa kesiyorsanız tırnak batmasına zemin hazırlamış olursunuz. Bir çok kişi tırnaklarını keserken tırnak kenarlarını köşeli bırakmak yerine parmak şekline uygun, yuvarlak kenarlı keser.Bu şekilde kesilen tırnağın parmak derisi içine büyüme eğilimi vardır. Bu durumda tırnak kenarı kıvrılarak deri içine batar. Çok sıkı veya ayağa küçük gelen ayakkabılar giyilmesi de tırnak batmasına neden olabilir.

Tırnak batması halinde parmak sert, şiş ve duyarlı olur. İleri dönemde kızarık ve infekte hale gelebilir, bu durumda duyarlılığı daha da artar. Bu durum bütün ayak parmaklarında görülebilmesine karşın en sık ayak başparmağında rastlanır.  Tırnağın yumuşak doku içine batması ile yumuşak dokunun tırnak üzerine ilerlemesi aynı sonuca neden olur.  Tırnak kenarındaki kızarıklık, ağrı ve şişliğe bazen abse de eşlik edebilir.

Tırnak batması birçok nedenle gelişebilir. Bazı olgular doğumsal sebeplidir, bunlarda tırnak başparmağa oranla büyüktür. Ayağın bir yere çarpılması veya üzerine basılması gibi travmalar sonucunda da tırnak batması gelişebilir. Fakat, en sık rastlanan neden dar ayakkabı giyilmesi ve tırnakların yanlış kesilmesidir.

Tırnak batması, teşhis konur konmaz tedavi edilmelidir. Şayet infeksiyon gelişmeden önce teşhis konulmuşsa evde uygulanacak basit tedaviler yeterli olabilir. Bunlar:

Ayağın günde 3-4 kez ılık suya sokulması,

Günün diğer kısımlarında ayağın tamamen kuru tutulması,

Ayaktaki kızarıklık ve şişlik geçene kadar rahat ayakkabılar, tercihan sandalet giyilmesi,

Basit ağrı kesiciler alınmasıdır.

Bu önlemlerle yakınmalar 2-3 gün içinde geçmezse veya daha da kötüye giderse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Şayet şişlik ve kızarıklık çok artmışsa ve akıntı varsa parmakta infeksiyon var demektir, bu durumda mutlaka doktor tarafından tedavi edilmelidir. Bu durumun düzeltilebilmesi için antibiyotik kullanmanız ve tırnak yatağını dizeltici ameliyay geçirmeniz gerekebilir. Bu ameliyat lokal anestezi ile yapılabilir. Bu ameliyattan sonra tırnak yatağının şekli düzeleceğinden tırnak da yumuşak doku içine doğru uzamayacaktır. Tırnak çekilmesi bu durumun tedavisinde olumlu sonuçlar vermez, ancak mantar veya benzeri durumlarda ek olarak tırnağın da çekilmesi gerekebilir.

Etiketler

Tırnak batmasında 10 dakikada tedaviTırnak batması sebepleriTırnak batması tedaviTırnak batması nedirTırnak batmasının tedavisi nasıl olur

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Emiroğlu

Prof. Dr. Murat Emiroğlu

Prof. Dr. Murat EMİROĞLU, 15 Haziran 1961 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lise öğrenimini 1979 yılında Ankara Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitimi sırasında Genel Cerrahi Staj Programı’nın bir kısmını İtalya’daki Ferrara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Ippolito Donnini’nin başkanlığındaki Cerrahi Departmanı’nda yapmıştır.  İhtisasını ise 1993 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim dalında tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır