Tırnak batması ve tedavi seçenekleri

Tırnak batması ve tedavi seçenekleri

Tırnağın dış kısımlarının içine gömülerek ağrı, enfeksiyon ve yara oluşturmasına "tırnak batması" denir. En sık ayak başparmaklarında görülür. Batık tırnak, tedavi edilmediği taktirde hem tırnak yatağına zarar vererek deformitelere yol açan hem de sürekli ağrı oluşturarak yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır.

Tırnak batmasının nedenleri şöyle sıralanabilir;

*Yanlış tırnak kesilmesi: Tırnaklatın serbest kenardan uzaması beklenerek düz kesilmesi gerekir. Yuvarlayarak, sıyırarak, kopararak kesilmeler tırnakların dış köşelerinin ete batmasına neden olur.

* Dar ayakkabı giyilmesi

*Mesleğe uygun kotuyucu ayakkabıların yanlış ve/veya uzun süreli kullanımı. 

* Travmalar: Çarpma, tırnağın üzerine ağır bir şey düşmesi, ayakkabı içinde sıkışma

* Obesite (şişmanlık)

* Ayakların aşırı terlemesi

* Hijyenik olmayan pedikürler

*Bazı doğumsal tırnak bozuklukları; ince tırnak, tırnak yatağının normalden geniş olması, baş parmağın içe dönüklüğü

Tırnak batmasının dört evresi vardır. Tedavi seçenekleri evrelere göre değişmektedir. Uygulanacak tedaviler üç grupta toplanabilir:

I- Destek tedavileri: Amaç; tırnak yatağındaki artmış basıncı düşürmektir. Özellikle Evre I batıklara uygulanan bu yöntemler tırnağın yan kısımlarının basıncını düşürmek için yapılır. Bu uygulamalar şöyle sıralanabilir;

- Pulpaya (parmak ucundaki yumuşak doku kısmına) basınç uygulaması: Bu işlem tıpkı nasır yastıklarına benzeyen pulpa yastıkçıklıkları ile yapılabileceği gibi parmak ucuna baskı uygulayacak şekilde tırnağın serbest kenarından dolanarak iki yan kısmına tuturulan streç filmler ile de yapılabilir.

- Tırnak plağının her iki dış kenarları ile tırnak yatağı arasına pamuk sıkışıtrılabilir.

-Operasyona hemen alınamayacak hastalara parmaktaki ödemi azaltmak için sıcak ayak banyosu yaptırılabilir. Sonrasında antibiyotikli pomadlar ile pansuman önerilir.

- Enfeksiyon bulguları şiddetli olan hastalarda ağızdan antibiyotikler kullanılmaktadır.

- Ayak terlemesi olan hastalara terlemeyi azaltıcı kremler eklenir. 

II- Tırnak teli uygulamaları: Batık tırnakların bir diğer tedavi seçeneği de tırnak teli uygulamasıdır. Tırnak plağının her iki yan kenarına titanyumdan yapılmış özel titanyum tel geçirilip, merkezden sıkıştırılarak uygulanır. Böylece tırnak askıya alınmış olur ve tırnak yatağındaki basınç azalır.

III- Tırnak Cerrahisi: Tırnağın yan katlantıları tırnak kökünden itibaren 0.5- 0.8 cm'yi geçmeyecek kadar çıkarılıp kesilir. Bu bölgeye özel aparatlar yardımı ile sürülen ilaçlar ile "kimyasal matrisektomi" denilen işlem gerçekleştirilir.

Evre II ve III'deki hastalar ile medikal yaklaşımlara cevap vermeyen Evre I'deki hastalara cerrahi yöntemler seçilebilir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi tınağa yapılan işlemin de getireceği riskler mevcuttur. Bu nedenle hastaları işlem sırasında oluşabilecek sıkıntılardan korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır; 

1- Uygun hasta seçimi önemlidir. Öncelikle hastalar yaşları, tırnak batığının süresi, daha önce kullanılan tedaviler ve meslekleri gibi faktörler açısından değerlendirilmektedir. Genç yaştaki hastalar ileri yaştaki hastalara göre daha çabuk iyileşmekte cerrahi sonrası bakıma daha kolay uyum sağlamaktadırlar. Hastalığın süresi de çok önemlidir. Çünkü zamanında müdahale edilmemiş ve/veya tedbir alınmamış hastalarda yara iyileşmesi gecikmektedir. Özellikle Evre I'deki hastaların daha önce medikal tedaviyi denemiş olmaları da bir diğer faktördür.  Çünkü bu evredeki hastaların büyük kısmı tınakların düz kesilmesi, tırnak kenarlarına pamuk sıkıştırmak, uygun ayakkabının temin edilmesi gibi önlemler ile düzelebilmektedir. Böylece hasta gereksiz cerrahi işlemden kaçınılmış olur. Sürekli ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde cerrahi sonrası istirahatin sağlanması da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur.

2- Diğer hastalıkların varlığı: Damarsal hastalıklar, kanama bozuklukları, şeker hastalığı, enfeksiyonların varlığı, kan sulandırıcı ilaç (aspirin, kumadin vb.) kullanımlarında cerrahi yapılması uygun değildir. Şeker hastalarında açlık kan şekeri ölçülerek mutlaka normal seviyelerde iken işlem yapılmalıdır. Sistemik ve/veya tırnaktaki enfeksiyonların olduğu durumlarda ise önce tedavi verilip sonra cerrahi yapılmalıdır.

3- Operasyondan önce yapılacaklar: Hastalar; daha önce  ilaç alerjisi ve lokal  anestezik kullanımına karşı duyarlılıklarının olup olmadığı konusunda sorgulanmalıdır. Ayrıca tam kan sayımı, trombositlerin sayısı, kanama ve pıhtılaşma zamanı, böbrek ve karaciğer testleri alınmalı, ayrıca bulaşıcı hastalıklar riskine karşı Hepatit B, hepatit C ve HIV için  de testleri yapılmalıdır.

4- Hastaların bilgilendirilmesi: İşlem sonrası cerrahi bölgesinde oluşabilecek ödem ve ağrıyı azaltmak için mutlaka yatak istirahati yapılması gerekmektedir. Özellikle çalışan hastalarda bu istirahatin ayarlanması için zamanlamanın önemi vurgulanmalıdır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Aslı Aytekin

Uzm. Dr. Aslı AYTEKİN,  1974 yılında Ordu'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Amasya'da bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2002 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında yaklaşık 5 yıl Özel 29 Mayıs TDV Hastanesi'nde,  2 yıl Özel Batıkent Bilgi Hastanesi'nde ve 2009-2016 yılları arasında T.C. Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Aslı AYTEKİN,  mesleki çalışmalarına 2016 yılından beri Ankara'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Tırnak batması tedavisi
Uzm. Dr. Aslı Aytekin
Uzm. Dr. Aslı Aytekin
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube