Thd hemoroid tedavisi

Thd hemoroid tedavisi

 

Hemoroid diğer adıyla basur tedavisine yönelik çok çeşitli yöntemler ve ameliyatlar tanımlanmıştır. Hastanın gittiği cerrahın bu konudaki tecrübesine, hastalığın düzeyine ve hastanın beklentisine göre yöntem seçilir. Bunların bir kısmı ameliyatsız, bir kısmı ameliyatla bir kısmı ise teknolojik ameliyatlarla yapılır.

Ameliyatsız Tedaviler

Lastikle boğma yöntemi ( RBL- rubber bant ligasyon)

Lazer (İRC, infra red coagulator, ışıkla yakma işlemi)

Skleroterapi (memenin içine kurutucu ilaç enjeksiyonu)

Klasik Ameliyatlar

Milligan Morgan (en yaygın uygulanan ve en başarılısıdır)

Reclus (yetersiz kaldığı için yapan cerrah sayısı azdır)

Wertheim ameliyatı(  anüste ıslaklık yaptığı için tercih edilmemektedir)

Teknolojilerle Çağdaş Ameliyatlar

THD (ayrıntısı aşağıda yazılacaktır)

De Longo (bağırsağın son kısmının kesilerek alınmasıdır, giderek terk edilmektedir)

Meme içine lazer uygulaması (ayrı sayfada incelenmiştir)

THD Hemoroid Tedavisi

Ağrısız basur ameliyatı olarak ta bilinmektedir. Daha çok makat hastalığı uzmanı cerrahların (proctoloji uzmanı) tercih edip uyguladığı yöntemdir.

İşlem şu şekilde yapılır;

Belden aşağı uyuşturma veya genel narkozla yapılır. Bölgesel uyuşturma ile yapılsa da hasta lüksü azalır, hasta ağrıdan rahatsız olur. Doğum pozisyonu verilmiş halde 2 cm çapında bir tür kanül anüse sokulur, bu kanülün içinden doppler probu gönderilerek atar damarın nereden geçtiği tam nokta olarak belirlenir. Tam bu noktaya derinden geçen bir dikiş atılır ve ip bağlanır. İpin bağladığı bu noktadan daha aşağı kan gidemediği için memeler büzüşerek yok olur. Kesme işlemi olmadığı için klasik yöntemlerde görülen sorunlar görülmez. İşlem 15-30 dakika kadar sürer. Hasta aynı gün veya ertesi gün evine gidebilir 2-4 gün sonra da işine dönebilir. Damarları bağlarken kullanılan ip emilebilir olduğu için 3-4 haftada kendiliğinden kaybolur, dikiş almak gerekmez. Bu sürede damarlar tam tıkandığı için tekrar açılmaz. Bağlama işlemleri sırasında bağırsak bir miktar yukarı taşındığı için hafif düzeydeki bağırsak sarkması da kendiliğinden düzelir. Hatta basur olmayan hafif makat sarkmalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

THD Hemoroid Tedavisinin Avantajları

Ameliyatsız yöntemlerle kıyaslandığında daha etkili olması dışında avantajı yoktur ancak klasik ameliyatlara göre çok avantajları vardır.

Şu üstünlükleri sayılabilir;

Kanama hiç yok diyecek kadar azdır

İş gücü kaybı cerrahinin onda birinden azdır, 2-3 günde işe dönülebilir

Ağrı miktarı keserek yapılan ameliyatlara kıyasla 1/20 kadar yani çok azdır

Makatta darlık asla gelişmez

Dışkı kaçırma riski yoktur

Gaz kaçırma sorunu asla yaşanmaz

İltihap riski yok denecek kadar düşüktür

Pansuman, yara bakımı gerekmez

Sorun kökünden çözüldüğü için tekrar ihtimali çok düşüktür.

Çok ileri düzey hemoroidlerde de kullanılabilir.

Kanama varsa o anda durmuş olur

İşlemin uygulama süresi kısadır

Daha az narkoz alınmış olur

Olumsuz Yönleri

Uygulamayı bilen cerrah sayısı azdır, daha çok proktoloji uzmanları yapabilmektedir.

Teknolojiye bağımlıdır

Bölgesel uyuşturmayla yapmak zordur

THD Basur Ameliyatı Fiyatı

Kullan-at malzeme sebebiyle biraz pahalıdır.Yapan cerraha, yapılan hastaneye, hastanın sosyal güvencesinin olup olmamasına bağlı olarak 3000-4600 TL arasında değişebilmektedir. Ameliyatsız yöntemlere göre pahalı olmakla birlikte klasik uygulamalara yakındır ancak elde edilen avantajlar ücretle kıyaslanamayacak kadar fazladır.

THD Ameliyatı Yapılan Hastaneler

Proktoloji uzmanı çalışan kliniklerde yaygın olarak yapılmaktadır. Devlet hastanelerinin hepsinde olmasa da bir kısmında yapılabilmektedir, devlet hastanelerinde yaygın olmamasının en önemli nedeni kullanılıp atılan doppler probunun alımında yaşanan yasal sorunlardır.

THD nin açılımı

Türkçesi “memeye giden atar damarın tıkanması” olan trans hemoroidal dearterizasyon kelimelerinin baş harfleriyle adlandırılan bir yöntemdir, benzer şekilde HAL (hemoroidal arter ligasyonu) olarak ta anılmaktadır. Her ikisi de aynı şeyi tarif etmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Kansız ameliyat
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube