Terleme ile ortaya çıkan cilt hastalıkları

Terleme ile ortaya çıkan cilt hastalıkları

Cildin en önemli görevi, iç organlarımızı sarmak ve örtmek, zararlı etkenlerden korumaktır. Bu arada dış ortamdan içeriye içerden dışarıya besin ve madde alışverişini özel yapısıyla sağlar.

Her mevsim, dış etkenlere bağlı olarak cildin yapısı değişir. Yazın sıcak ve nemin etkisiyle gözenekler açılır. Açılan gözenekler terin atmaya çalıştığı toksik maddelerle tıkanabilir. Bu tıkanma durumu sentetik veya teri atamayacağımız kıyafetler giyersek, yüz bölgesine kapatıcı makyaj yaparsak  isilik denen duruma dönebilir.

Beslenmeyle vücudumuza aldığımız acı, baharatlı veya asitli içerikler terle bolca atılır. Beyaz tenli veya hassas ciltli kişilerde bu atılan maddeler terle beraber alerji yapabilir. Terleyince kaşınan veya iğnelenme hissi yaşayan kişiler bu nedenle rahatsızlık hisseder. Bu durumdan kurtulmak için sık sık duş almak, mümkünse bu tarz gıdalardan uzak durmak doğru olur.

Derinin terli olması ıslaklıkla birlikte en başta mantar enfeksiyonlarına kapı açar. Bir de ortak kullanılan ve aşırı kalabalık olan, dezenfeksiyonuna dikkat edilmeyen havuzlar enfeksiyon kaynağıdır.

Karında sırtta kırmızı lekeler, kahverengi lekeler olması öncelikle mantar enfeksiyonunu düşündürür. Herhangibir bulgu vermese de ciltte kasıkta sırtta veya göğüste çıkan lekeler varsa hemen doktora görünmek gerekir.

Bakteri enfeksiyonları ise daha çok kendini sivilcemsi kabarcıklar olarak belli eder. Bunlar bazen ağrılı ve tek olur bazen de hiçbir sıkıntı yapmadan hızla sayıca yayılır. Birdenbire ortaya çıkan sivilcemsi kabarıklıklar sıkılıp patlatılırsa enfeksiyon yayılır. İz kalmasına sebeb olur.

Cildinde yara, kızarıklık, sivilcemsi kabarıklıklar olan kişilerin başkalarıyla ortak kullanılan alanlarda bulunması bulaştırıcılık açısından risktir. Hasta kişinin havlusu veya kıyafetlerinin kullanılması mikrobik etkenin yayılmasına sebeb olur.

Terlemeyle ortaya çıkan deri hastalıklarının engellenmesi için şunlara dikkat etmek gerekir:

Teri vücuttan uzaklaştıracak yapıda kumaştan yapılmış giysiler seçmek.

Her gün kıyafetlerin yıkanması, aynı tişört veya gömleğin ertesi gün  giyilmemesi

Baharatlı, acılı, katkılı gıdalardan uzak durmak veya az tüketmek.

Sık sık duş alıp terin gözenekleri tıkamasını engellemek

Kadınların fondöten pudradan uzak durması.

Hepinize Sağlıklı ve İyi Tatiller...

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Vildan Şengöz

Uzm.Dr Vildan Şengöz, Ege Üniversitesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine Ege Üniversitesi'nde tamamlayıp Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

Özel Medicana Çamlıca Hastanesi ve Medicana Çamlıca Tıp Merkezi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Medicana Ataşehir Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Aşırı terleme ve cilt sorunları
Uzm. Dr. Vildan Şengöz
Uzm. Dr. Vildan Şengöz
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube